Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni. Całe ciało boli mnie czasem, czuje się ciągle zmęczona, nie mam siły na najprostsze sprawy. Jestem otępiała i powolna, nie odczuwam popędu seksualnego. Czuję się ciągle senna. Mam często spuchnięte dłonie i powieki, worki pod oczami, chrypka nie wiadomo od czego, szumy w uszach, zachwiania równowagi. Od lutego do kwietnia miałam silne bóle serca(bardzo źle się czułam-tak, że myślałam, że czeka mnie jakiś zawał). Teraz czuje się trochę lepiej - serce nie boli, tylko od czasu do czasu pobolewa, ale reszta objawów cały czas występuje. Mój lekarz ogólny mówi, że moje wyniki są dobre? Bardzo proszę o poradę, bo nie wiem co mi jest.
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Przedstawione wyniki hormonów tarczycy są w normie. Opisywane przez Panią dolegliwości są mało specyficzne i trudno je przypisać jednej konkretnej chorobie. Mogą one odpowiadać chorobom autoimmunologicznym, neurologicznym hematologicznym, hormonalnym, onkologicznym jak również być wywołane zaburzeniami na tle psychicznym. Niestety nie napisała Pani jakie konkretnie badania miała już Pani wykonywane - większość wymienionych schorzeń można wykluczyć wykonując podstawowe badania takie jak morfologię krwi, CRP, OB, mocznik i kreatyninę, badanie ogólne moczu, EKG i zdjęcie RTG klatki piersiowej. Jeżeli badanie przedmiotowe i badania dodatkowe nie wykazują żadnych nieprawidłowości, należy rozważyć konsultację psychiatryczną (niespecyficzne dolegliwości bez uchwytnej przyczyny nierzadko są spowodowane np. trudną sytuacją życiową, licznymi obciążeniami zawodowymi i osobistymi).

Więcej o: