Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

Mam zbadaną genetycznie nietolerancję laktozy (obecność genotypu LCT 13910 C/C wskazującego na pierwotną nietolerancję laktozy typu dorosłego, dziedziczoną w sposób autosomalnie recesywny). Byłam u lekarza i mało zrozumiałam z tego wyniku. Co oznacza ten wynik? Mam duże problemy z nadmiarem wydzieliny śluzowej. Lekarka podejrzewa również nietolerancję glutenu, zrobiłam badania trafią do lekarki (termin wizyty październik!) Mam 70lat jestem po usunięciu tarczycy. Proszę o poradę, na co zwracać szczególną uwagę (w diecie uwzględniam produkty bezlaktozowe).
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Pierwotna nietolerancja laktozy typu dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności tego enzymu, co prowadzi do nietolerancji mleka i przetworów mlecznych. Jest to względnie częsta przypadłość o podłoży genetycznym, szczególnie u niektórych grup etnicznych z południa Europy.

Osoby dorosłe z nietolerancją laktozy powinny unikać lub ograniczyć spożywanie pokarmów zawierających laktozę i serwatkę, tj. mleka słodkiego, mleka w proszku i przetworów mlecznych. Dużo zależy od osobniczej tolerancji produktów mlecznych - osoby z niewielką nietolerancją laktozy są w stanie spożyć około pół szklanki mleka dziennie bez wystąpienia dolegliwości, natomiast osoby z ciężkim niedoborem laktazy muszą unikać również produktów z ukrytą zawartością laktozy takich jak pieczywo, wyroby cukiernicze i przetwory mięsne.

W przypadku problemów z utrzymaniem odpowiednio zbilansowanej diety bezlaktozowej możliwe jest także przyjmowanie razem z posiłkami preparatów zawierających egzogenną laktazę.

Więcej o: