Interpretacja wyników hormonów

Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2 mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629).
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska wartość progesteronu w 22 dniu zazwyczaj oznacza, że nie doszło do owulacji w obecnym cyklu). Z wynikami badania powinna się Pani zgłosić do ginekologa lub endokrynologa ginekologicznego, który będzie mógł je zinterpretować w oparciu o pełen obraz kliniczny. Możliwe jest leczenie trądziku związanego z zaburzeniami hormonalnymi poprzez stosowanie m.in. leków blokujących receptory dla androgenów lub doustnej antykoncepcji, która hamuje wydzielanie androgenów przez jajniki.