Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.
Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak:

Decyzję o usunięciu guzków może podjąć endokrynolog we współpracy z chirurgiem po badaniu i określeniu wielkości zmian. Wskazaniem do operacji są między innymi objawy uciskowe spowodowane przez powiększającą się tarczycę, np. duszność.

Warto zauważyć, że ma Pan/Pani obniżone stężenie TSH, które może świadczyć o nadczynności tarczycy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza, ponieważ mogą być niezbędne kolejne badania m.in. oznaczenie stężenia fT3 i fT4 i na tej podstawie należy podjąć decyzję o rozpoczęciu leczenia.



Więcej o: