Tarczyca?

Mam 28 lat. Trzy miesiące temu miałem usuwany trzeci migdał. Były pobierane wycinki, robiona tomografia noso-gardła. Zaraz po tomografii - kilka dni - moje serce zaczęło dziwnie pracować. Kardiolog stwierdził, pojedyncze napadowe ekstrasystolie komorowe (lewa komora ) z pojawiającą się tahykardią. Dwa miesiące temu zrobiłem TSH - wyszło 3.0. norma od 0.27 do 4.2. Brałem wtedy Beto 100 ZK i dolegliwości sercowe po miesiącu ustąpiły na ponad dwa miesiące. Jednak wróciły z powrotem kilka dni temu. Zrobiłem więc z ciekawości TSH, FT3 i FT4. Oto wyniki: TSH: 3.65mlU/ml - normy: 0.27 - 4.2; FT4: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?
Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak:

Wyniki badań hormonalnych tarczycy są prawidłowe, więc objawy najprawdopodobniej mają inne podłoże. Warto zasięgnąć opinii psychiatry czy nie potrzebuje Pan dodatkowego leczenia. W celu zmniejszenia suchości w nosie, może Pan spróbować zastosować preparaty nawilżające śluzówki dostępne bez recepty w aptece.



Więcej o: