Hashimoto?

Miałam wykonane USG tarczycy, na którym lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Zrobiłam badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy i przeciwciał tarczycowych. Moje wyniki to: TSH 1,21 uU/ml norma 0,27- 4.20, FT3 6,31 pmol/l norma 3,93- 7,70, FT4 16,46 pmol/l norma 11,5- 21,0, Anty-TPO 442 lU/ml norma <34, Anty-TG 598 lU/ml norma 10-115. Z tego co się orientowałam to podwższone Anty-TPO i Anty-TG świadczą o Hashimoto, jak również TSH przy górnej granicy, a u mnie jest raczej przy dolnej. Co to może oznaczać?
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która przebiega w kilku etapach. Tarczyca jest niszczona przez autoprzeciwciała stopniowo, dlatego niedoczynność powstaje dopiero po pewnym czasie trwania choroby. W Pani przypadku wynik badania USG świadczy o procesie zapalnym toczącym się w obrębie tarczycy, a podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG jest potwierdzeniem rozpoznania zaproponowanego przez lekarza. Prawidłowy poziom TSH i hormonów tarczycy świadczy o tym, że funkcja tarczycy nie jest jeszcze zaburzona, lecz najprawdopodobniej z biegiem czasu poziom TSH będzie rósł, poziomy fT3 i fT4 będą się obniżać i dojdzie do rozwoju klinicznej niedoczynności tarczycy.

Niestety nie ma skutecznego sposobu na spowolnienie lub zatrzymanie rozwoju choroby. W fazie niedoczynności tarczycy leczenie polega na substytucji hormonów tarczycy l-tyroksyną.



Więcej o: