Dieta po usunięciu nerki

Osoba w wieku 75 lat. Guz na nerce w najbliższych dniach usuwanie jednej nerki. Anemia, bardzo mała ilość krwi w organizmie. Jak powinien odżywiać się pacjent po operacji i czy powinien zażywać dodatkowo witaminy czy inne suplementy?
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Udzielenie dokładnych informacji dotyczących sposobu żywienia wymaga zebrania dodatkowych informacji, przede wszystkim dotyczących funkcji drugiej nerki oraz funkcji wątroby. W ciągu kilku następnych dni po operacji w szpitalu monitoruje się bilans płynów, poziom elektrolitów i kreatyniny, co pozwala ocenić funkcjonowanie pozostałej nerki. Jeżeli potrzebna będzie specjalna dieta, poinformuje o tym lekarz prowadzący. Zasadniczo jednak pacjentom po usunięciu nerki zaleca się ograniczenie spożywania pokarmów zawierających bardzo duże ilości białka (np. nabiału, ryb, mięsa, fasoli, orzechów) oraz ograniczenie sodu w diecie (nie używanie soli kuchennej). Aby poprawić morfologie krwi zazwyczaj w pierwszej kolejności podaje się preparaty żelaza jednak w przypadku chorych na nowotwór konieczne jest wcześniejsze określenie, z jakim rodzajem niedokrwistości mamy do czynienia.



Więcej o: