Problem z prolaktyną, podejrzenie zmiany typu Microprolactinoma

W maju tego roku stwierdzono u mnie mikrogruczolaka przysadki - podejrzenie zmiany o typie Microprolactinoma (D35.2.) i hiperandrogenizm - podejrzenie zespołu jajników policystycznych (E28.1). Gruczoł śr. 0,5 cm. Przyjmuję lek dostinex 0.5mg - raz w tyg. Mam utrzymywać prolaktynę w normie i sama znaleźć idealną dawkę przyjmowania leku. W maju stwierdzono jajniki policystyczne oraz podwyższone stężenia androstendionu. Z epikryzy: "W testach dynamicznych bez cech niedoczynności przysadki w zakresie sekrecji GH i w osi ACTH-kortyzol. Stężenia prolaktyny były znacznie niższe obserwowane ambulatoryjnie, z zachowanym rytmem dobowym. W szczególności najniższe stężenia Prl były na górnej granicy zakresu referencyjnego. Nie można zatem wykluczyć obecności tzw. wariantu hiperprolaktynemicznego PCOS ze współwystępowaniem zmiany o typie incidentaloma hypophysis. Zalecono włączenie agonistów dopaminy, powtórzenie oznaczeń prolaktyny ambulatoryjnie oraz powtórzenie badania MR przysadki za około 6-9 miesięcy. Regresja zmiany będzie przemawiać za obecnością zmiany o typie microprolactinoma". Mało co z tego rozumiem. Wyniki badań z dnia dzisiejszego: 1.Prolaktyna 2.50ng/ml (czyli zbita za bardzo, więc dziś przyjęłam 1/4tabletki); 2. Tyreotropina - 8.22uIU/ml (prawie dwa razy wyższa). W maju tsh wynosiło 3.10 mlU/L, FT4- 1.12 ng/dL, FT3-4.14pg/mL, Anty-TG-10.62 IU/mL, anty-TPO- 13.71 IU/mL. Ostatnio mam problemy z zasypianiem. Długo męczę się w łóżku mimo, że jestem zmęczona. W noc przed pobraniem spałam chyba 4 godziny lub mniej. Budziłam się co chwila, chyba z wrażenia, że idę na pobranie krwi. Przejmuję się zdrowiem i często o tym myślę. Czy jest możliwe, że tsh wyszło podwyższone w wyniku złego sypiania? Mogę zasnąć, ale późno, lecz potem wstaję później niż planowałam, bo nie mam siły wstawać po 4godzinach. Chcę powtórzyć prl i tsh we wtorek za tydzień. Chciałabym wziąć coś na sen, na uspokojenie przed snem, żebym normalnie zaczęła sypiać, ale nie wiem co mogę wziąć, żeby to nie wpłynęło na jakość badań. Chcę tylko wcześniej chodzić spać i wyciszyć się. Jeszcze jedna sprawa. Mój endokrynolog kazał sam kontrolować prl i obserwować cerę. Jeśli zobaczę poprawę cery, to znaczy, że hiperandrogenizm się cofa i niepotrzebne będzie dalsze leczenie. W Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi inny lekarz z kolei zalecał mi dalsze leczenie pod warunkiem zapewnienia osłony antykoncepcyjnej - co jest mi w sumie na rękę. Czy przy dostinex 05.mg można brać tabletki antykoncepcyjne? Nie wiem co robić, a nie chcę chodzić prywatnie do innego lekarza, tylko leczyć się bezpłatnie u jednego. Nie pracuję, dlatego to taki kłopot dla mnie.
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Postaram się wyjaśnić co lekarz prowadzący zapisał w epikryzie, którą Pani zacytowała.

W maju wykryto u Pani małego guza przysadki (mikrogruczolaka) wydzielającego prolaktynę. Podczas diagnostyki w kierunku zespołu policystycznych jajników (PCO) wykonane badania hormonalne wykazały, że podwyższony poziom prolaktyny niekoniecznie jest spowodowany mikrogruczolakiem, ale może być związany z PCO. Aby upewnić się, czy mikrogruczolak jest czynny hormonalnie (tzn. czy wydziela prolaktynę) zalecono Pani dalsze przyjmowanie Dostinexu, który powinien spowodować zmniejszenie rozmiarów guza. Jeżeli tak się stanie, potwierdzi to pierwotne rozpoznanie. Jeżeli jednak guz nie zmniejszy się pomimo leczenia, może to świadczyć o tym, że podwyższony poziom prolaktyny spowodowany jest PCO, a wykryty guz jest nieczynny hormonalnie.

Wyniki badań, które Pani przedstawiła sugerują istnienie niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH) na tle autoimmunologicznym (przeciwciała anty-TPO, anty-TG). Czynność hormonalna tarczycy ma pośredni wpływ na wydzielanie prolaktyny przez przysadkę, a niedoczynność tarczycy jest jedną z najczęstszych przyczyn hiperprolaktynemii. Powinna Pani przedstawić ostatnie wyniki swojemu lekarzowi, który zadecyduje o dalszym postępowaniu. Prawdopodobnie potrzebna okaże się zmiana leczenia.

Jeżeli chodzi o problemy ze snem - to proszę to zgłosić swojemu lekarzowi rodzinnemu. Istnieje szereg leków nasennych, które są bezpieczne i nie będą wpływały na równowagę hormonalną, jednak decyzję o wyborze konkretnego leku może podjąć tylko lekarz po uprzednim dokładnym zebrany wywiadu i zbadaniu pacjenta.

Zobacz wszystkie porady

Więcej o: