Dieta antynowotworowa nie jest diet cud

Sama nie pokona raka, ktry ju zaatakowa, nie zmieni genetycznych skonnoci, nie wyeliminuje zagroe wynikajcych z zanieczyszczenia rodowiska czy palenia papierosw. Zarazem wyranie zmniejszy, nawet o kilkadziesit procent, ryzyko wystpienia wielu chorb nowotworowych, a take zmniejszy ryzyko zgonu u pacjenta onkologicznego. Tak przynajmniej twierdz autorzy woskiego bestsellera ?Z rakiem walczy si przy stole?.*
Od 22 do 42 procent zgonw z powodu raka mona by unikn, gdyby chorzy zmienili swoje nawyki ywieniowe - przekonuje prof. Umberto Veronesi (na zdjciu powyej), wiatowej sawy woski chirurg onkolog, byy minister zdrowia, dyrektor naukowy Europejskiego Instytutu Onkologii. Jego pogldy dotyczce skutecznego zapobiegania nowotworom nie zaskakuj - twierdzi, e najskuteczniejsz broni jest waciwe odywianie i zdrowy styl ycia. Zarazem w wydanej niedawno ksice nie tylko wyjania, co to konkretnie oznacza i dlaczego dziaa, ale podpowiada konkretnie, czego potrzebujemy i czego naley unika. Publikacja zawiera te 200 konkretnych przepisw diety antynowotworowej. Chocia wszyscy autorzy s wegetarianami i polecaj t diet, maj te rady dla tych, ktrzy od czasu do czasu przynajmniej "musz" sign po miso.

"Wybranie oglnego stylu odywiania to dopiero pierwszy krok. Dobranie diety do konkretnej osoby wymaga ju mapy genetycznej. Kady z nas potrzebuje bowiem innych skadnikw odywczych. Niektrym bardziej brakuje biaka zwierzcego, inni nie trawi substancji znajdujcych si w owocach czy warzywach, jeszcze inni cierpi z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowych. Nie ma jednej, dobrej dla wszystkich, reguy" - przypomina Mario Pappagallo, wspautor ksiki, znany redaktor naukowy dziennika "Corriere della Sera". Zarazem o tym "pierwszym kroku" dowiadujemy si z ksiki sporo.

Docz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Dieta antynowotworowa? Mocne statystyki

Od lat 70. ubiegego wieku prowadzone s systematyczne badania nad zwizkiem midzy diet, a zachorowalnoci na nowotwory ukadu pokarmowego. World Cancer Research Fund (wiatowa Fundacja Bada nad Rakiem) ocenia, e od 30 do 70 procent przypadkw raka zaley od tego, jak si odywiamy. Powszechnie znany jest wyrany zwizek pomidzy spoywaniem w nadmiarze czerwonego misa i misa konserwowanego, a epidemi nowotworw jelita. Znamy te zaleno midzy diet bogat w owoce i warzywa, a profilaktyk nowotworow. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej, bo w rnorodnoci sia ( wszystko na ten temat: Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie ). Ocenia si, e menu obfitujce w produkty rolinne pozwala unikn:

20-33% przypadkw nowotworw puc,

66-75% - raka odka,

33-50% - raka piersi,

66-75% - raka okrnicy i odbytu,

33-50% nowotworw ust i garda,

33-66% - raka wtroby,

50-75% - raka przeyku.

Od 30 do 70% wszystkich nowotworw mona unikn dziki waciwej diecie. ywno zawiera bowiem substancje, ktre mog wpywa na wszystkie mechanizmy ich powstawania, w tym: regulacj hormonaln, metabolizm, napraw uszkodzonego DNA, apoptoz (rodzaj "samobjstwa" uszkodzonych komrek) i angiogenez, prowadzc do powstania nowych naczy krwiononych, "karmicych" nowotwr.

Te statystyki nie umniejszaj roli innych kancerogennych czynnikw - palenia papierosw, otyoci (zwizanej zreszt z odywianiem), kontaktu z toksynami, w tym pochodzenia naturalnego. Zarazem uwiadamiaj, jak istotne jest take zdrowie na talerzu.

Wrogowie w diecie

Genetyka jest istotna, ale... Niektre nowotwory w jednych krajach wystpuj czciej ni w innych, a pochodzenie mieszkacw nie ma na to wikszego wpywu. Eskimos yjcy w swoim rodowisku choruje na co innego ni jego bliniak wyposaony w te same geny, jeli emigrowa np. do USA i przyj tamtejszy tryb ycia. Z bada wiatowej Organizacji Zdrowia wynika, e Nigeryjczycy yjcy w Afryce rzadziej choruj na nowotwory okrnicy, odbytnicy i wtroby ni ci, ktrzy wyemigrowali do Stanw Zjednoczonych. Rak piersi powszechny w wysoko uprzemysowionych krajach zachodnich, znacznie rzadziej dopada Azjatki. Jeli jednak te wyemigruj na Zachd, rnice zanikaj.



Wiemy cakiem sporo o produktach, ktre wyranie podnosz ryzyko nowotworu konkretnego narzdu. Przykadowo:

- przeyk jest bardziej podatny na choroby nowotworowe w przypadku osb naduywajcych alkoholu, spoywajcych w nadmiarze azotyny i azotany (gwnie substancje konserwujce ywno), u ktrych w diecie wystpuje niedoborw witaminy C, elaza, cynku,

- odek - azotany i azotyny, gwnie te obecne w wdlinach, ywnoci suszonej i wdzonej,

- jelito grube i odbytnica - nadmiar biaka zwierzcego, olejw rolinnych (zwaszcza tropikalnych), tuszcze trans , suplementy wapnia, niedobr bonnika w diecie,

- wtroba - nadmiar alkoholu i substancje toksyczne w ywnoci,

- trzustka - naduywanie alkoholu.

Sprzymierzecy, nie leki

Nie istnieje "cudowna" ywno, ktra w peni uchroni przed rakiem lub pozwoli go wyleczy. S jednak produkty, ktre daj nam pewne wsparcie. Oto przykady:

- warzywa strczkowe , soja, orzechy , migday - obfituj w fitoestrogeny, substancje cenne w profilaktyce raka sutka,

- soja, czosnek, cebula, pomidory i bogate rda cynku - pomocnicy w profilaktyce raka prostaty,

- dieta rdziemnomorska - wyranie zapobiega rakowi jelita grubego i odbytnicy,

- kapusta, pomaracze, zielona herbata, pomidory, szawia, bazylia - dziaaj przeciwzapalnie, std w pewnym sensie chroni przed kadym rodzajem nowotworu.

Oczywicie, diabe tkwi w szczegach i prawidowo skomponowane menu (od niadania do kolacji, zrnicowane, z odpowiednio dobranymi przyprawami, we waciwych proporcjach) na miar to nie jest zlepek "dobrych" skadnikw, zwaszcza, e bywa i tak, e co, co na jedno pomaga, na co innego szkodzi. Std - mocn stron publikacji s konkretne przepisy, uwzgldniajce np. osoby na diecie bezglutenowej, wegan.

Czytaj take: Cebula, czosnek, por - nieatrakcyjni przyjaciele zdrowia

* Umberto Veronesi, Mario Pappagallo: "Z rakiem walczy si przy stole", polskie wydanie: Lucci Editore, 2014 r.