Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodyczy? Nie możesz funkcjonować bez codziennej dawki cukru? Możesz być uzależniony od jedzenia słodkich produktów. Sprawdź, skąd bierze się apetyt na słodycze i jak sobie z nim radzić.
Zgodnie z danymi przedstawianymi przez Polbisco przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 1,2 kg samej czekolady. To dopiero początek - aby obliczyć całkowitą podaż cukru w diecie należy dodać do tego również ciasta, ciasteczka, cukierki, słodkie bułki, cukier stołowy, a nawet napoje i tzw. "smakowe" produkty mleczne. Cukier obecny jest praktycznie we wszystkich produktach, które jemy na co dzień. Nic więc dziwnego, że można się od niego uzależnić.

Na cukrowej huśtawce - między wilczym głodem a ulgą

Nadmiar cukru we krwi powoduje ciągłe jego wahania w organizmie, a co za tym idzie stałe uczucie głodu, ciągła ochota na "coś słodkiego" i w konsekwencji występowanie nadwagi, otyłości oraz chorób dietozależnych m.in. insulinooporności, cukrzycy typu II czy próchnicy zębów. Zacznijmy jednak od początku.

Sięgając po słodkie produkty dostarczamy naszemu organizmowi tzw. pustych kalorii - sam cukier plus tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe typu "trans" obecne zwykle w czekoladzie, batonach, ciastach i słodkich bułkach. Większość tych produktów obfituje w duże dawki kalorii bez praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednym słowem jemy zwykłe "śmieci", których nasz organizm nie wykorzystuje do celów budulcowych, czy regulujących, ale odkłada je praktycznie w całości w postaci tkanki tłuszczowej. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (w przeciwieństwie do pełnowartościowego posiłku, po którym cukier wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, tym chętniej sięgając po kolejną dawkę energii. Tak też koło się zamyka.

Recepta na pokonanie słodyczoholizmu

Jedząc regularne, pełnowartościowe posiłki składające się z produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców i produktu białkowego nigdy nie doprowadzimy do stanu hipoglikemii, czyli właśnie nadmiernego spadku poziomu glukozy we krwi. Pamiętajmy więc, aby codziennie jeść 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, co około 2-3 godziny. Jest to zasada prosta i powszechnie znana, ale dająca pozytywne efekty zarówno w walce ze spożywaniem nadmiernej ilości słodyczy jak i zbędnymi kilogramami.

Naturalne źródła cukru - nie unikaj ich!

Pamiętaj też, aby nie unikać naturalnych źródeł cukru czyli owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Te zdrowe cukry są nam potrzebne m.in. do prawidłowego odżywienia mózgu czy mięśni. Niedobór glukozy a także hipoglikemia powoduje senność, zmniejszoną koncentrację i rozdrażnienie. Te czynniki również mogą powodować nadmierny apetyt na słodycze, w tym wypadku spożywanych w celu poprawienia humoru i dodania energii.

Ulubione słodkości? Nie musisz z nich całkowicie rezygnować.

Czy zatem całkowicie zrezygnować z ulubionych słodkości? Nic podobnego. Wystarczy przestrzegać paru zasad: jeść ciasta i inne słodycze (także lody) domowej roboty lub gorzką czekoladę, w małych porcjach i nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Najlepiej wyznaczyć sobie konkretne dni, w których pozwalamy sobie na odstępstwa od codziennej pełnowartościowej diety, tym sposobem unikniemy częstszych "grzeszków". Jeśli zaś najdzie Cię nagła ochota na produkty bogate w cukry wybierz świeże lub suszone owoce, będące świetną namiastką wysokokalorycznych ciastek z kremem. Powodzenia!

Autorką tekstu jest Aleksandra Kilen-Zasieczna, dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, właścicielka Poradni Dietetycznej JeszFresh w Warszawie.

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!



Więcej o: