MALINY - nie opieraj si, to samo zdrowie!

Piknie pachn, znakomicie smakuj i lecz. Doceniamy je przede wszystkim w sezonie przezibie, tymczasem przez cay rok s sojusznikiem fantastycznej formy i urody. Maliny odmadzaj, dbaj o serce i dobry nastrj. Nic, tylko je!
W tym roku owoce sezonowe tanie nie s. I raczej nie bd. Wprawdzie najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne s maliny darmowe, czyli lene, ale, niestety, zazwyczaj z "wkadk" w postaci robakw. Zazdrocimy wic dziakowcom, kupujc maliny w niewielkich kobiakach nawet za kilkanacie zotych, bo chocia uprawne dorodne owoce, nawet prosto z krzaka, nie s a tak pyszne, jak te z lasu, to wci grzechu warte. Zreszt polskie: najlepsze na wiecie. Jemy wiee, pamitajc, ile dobra mieci si i w przetworach, na przygotowanie ktrych trzeba by wyda fortun.

Modsi, pogodni...

Wbrew mitologii maliny swojej piknej barwy nie zawdziczaj kropelce krwi nimfy Idy, opiekunki Jowisza. Jak wszystkie czerwone owoce zawieraj cenne barwniki, antocyjany, ktre wzmacniaj naczynia krwionone, wspieraj ukad odpornoci, zapobiegaj infekcjom. Dziki kompleksowi antyoksydantw (w tym polifenoli) dbaj o twoj skr, opniaj procesy starzenia w niemal wszystkich komrkach i narzdach.



Garnuszek malin bez problemw pokryje przecitne dobowe zapotrzebowanie na witamin C (jeli palisz papierosy lub pijesz sporo kawy, ju niekoniecznie). Dostarczy te sporo witamin z grupy B (zwaszcza B1, B2, B6 i B9, czyli kwasu foliowego). Moe ich dawki w owocach nie s imponujce, ale na pewno godne uwagi, zwaszcza, e witaminy z tej grupy troszcz si o twoje samopoczucie i funkcjonowanie ukadu nerwowego.

Potas, magnez, wap i elazo to kolejne skarby malin. Dziki nim twoja krew bdzie lepszej jakoci, serce pod ochron, nerwy na wodzy...

Nawet najsodsze maliny nie doprowadz ci do nadwagi, jeli nie zasypiesz ich ogromem cukru i nie zalejesz mietan. Przecitnie 100 g tych owocw zawiera 47 kcal, a zarazem ma mnstwo bonnika (6,7 g), ktry najpierw ci nasyci, a potem usprawni trawienie. Dla porwnania: w truskawkach bonnika jest kilkakrotnie mniej (rednio 1,8 g na 100 g).

Maliny: naturalna aspiryna

Docz do Zdrowia na Facebooku!

Powysze jest wane i cenne, ale najbardziej kochamy maliny, gdy wirusy w natarciu. Od wiekw wierzymy, e malinowa herbatka czy sok pomog zwalczy gorczk, "wypoci chorob", zwalczy niewielki bl garda, zagodzi kaszel, a przede wszystkim skutecznie si rozgrza, by do infekcji w ogle nie dopuci. Susznie zreszt: naukowcom ju dawno temu udao si ustali, dlaczego maliny naprawd pomagaj. Poza wieloma cennymi skadnikami zawieraj salicylany, czyli dziaaj podobnie, jak aspiryna i polopiryna. A kto, majc do wyboru, pyszny sok albo ykanie tabletek stawia na te drugie? Chyba tylko alergicy: maliny bowiem, podobnie zreszt jak wiele innych owocw, mog uczula.

Uwaga! Ostrono przy spoywaniu malin musz zachowa osoby z dn moczanow (podagr) i niewydolnoci nerek, ze wzgldu na obfito puryn w tych owocach. Jeli masz problemy ze zdrowiem, zawsze warto diet omwi z lekarzem prowadzcym.

Czytaj take:

Jaki problem, taka dieta

Maliny: kosmetyki, licie

Malina nie tylko wedug medycyny ludowej to uznane lekarstwo. Nie bdziemy jednak poleca jej lici, jak nakazuj zielarze, gdy wystarczajco duo zalet maj pyszne owoce. Dla porzdku dodamy jednak, e licie, jak owoce, dziaaj przeciwzapalnie i przeciwgorczkowo. Dodatkowo maj leczy biegunk, ale na ni wymylono jednak ju lepsze leki, a w przypadku nasilonej - lepiej zasign porady lekarskiej.

Lipiec, sierpie i po malinach? Na szczcie nie. Sok przygotowany ze wieych owocw malin (a nie tylko aromatyzowany, niejednokrotnie dostpny w sklepach), odpowiednio zakonserwowany, sprawdzi si przez cay rok. Podobnie, jak napar z owocw suszonych. Trzeba jednak pamita, e suszenie malin moe stanowi pewne wyzwanie.

Maliny s bardzo delikatne, gniot si uoone w kilku warstwach, szybko puszczaj sok i atwo "wchodzi" w nie ple. Uwaa trzeba wic ju podczas zbiorw: wybieramy tylko dni bez opadw (najlepiej, by nie padao i dzie wczeniej, a wilgotno powietrza nie bya wysoka), do paskich pojemnikw. Niemal zaraz po zbiorach i delikatnym myciu owocw, usuwamy z nich szypuki i suszymy w caoci. Mona na powietrzu (ale nie bezporednio na socu) lub w piekarniku, w temperaturze ok. 50 st. C. Nie ukadajmy ich warstwami, tylko pojedynczo.

Jak ustali, e nie zostay przesuszone? Z jednej strony powinny zachowa naturaln barw, zapach, mikko i elastyczno, ale z przepoowionych nie moe wycieka ju sok. Prawidowo wysuszone maliny powinny zachowa naturaln barw i przyjemny zapach.

Przyjemny malinowy zapach jest na tyle kuszcy, e coraz czciej wykorzystuje go producenci kosmetykw: w elach, szamponach, mleczkach, etc. Owoce malin s te wykorzystywane w domowych maseczkach: oczyszczajcych i odywiajcych. My jednak wolimy maliny je i wspiera skr od rodka.

Wicej na ten temat:

Witaminy z grupy B

Truskawki czas

Caa prawda o bonniku

Dlaczego warto je agrest?

Owocowa lista przebojw lata

Zioowa lista przebojw