Jak zrobić samodzielnie syrop z cebuli? To proste! 2 przepisy

Syrop z cebuli to cenione lekarstwo nie tylko zwolenników medycyny naturalnej. Polecają go i nieraz sami stosują nawet lekarze. Przepis na syrop jest prosty, a mikstura przyda się o każdej porze roku, bo nie znasz dnia ani godziny, gdy może cię dopaść kaszel suchy, mokry lub inne dolegliwości, które syrop z cebuli pokona. Proponujemy dwie wersje, jedną zdrowszą, bo bez cukru.

Syrop z cebuli jest cenionym lekiem naturalnym w sezonie przeziębień przede wszystkim dlatego, że łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Ułatwia bowiem odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych. Działa także bakteriobójczo, głównie dzięki olejkom lotnym. Można spotkać wiele wersji przepisu na syrop z cebuli. Przypominamy dwa najpopularniejsze.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Syrop z cebuli niezastąpiony na przeziębienie - dwa przepisy

Wersja pierwsza syropu z cebuli

Zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji:

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • cytryna
  • miód (10 łyżek)

Przygotowanie syropu z cebuli:

  1. Posiekaj drobno dwie duże, obrane cebule i włóż do sporego naczynia (potrzebne będzie miejsce na zalewę i puszczający sok).
  2. Wyciśnij sok z jednej cytryny i zmieszaj z 10 łyżkami miodu.
  3. Powstałą mieszanką zalej pokrojoną cebulę.
  4. Zostaw na dobę w naczyniu z przykryciem, w ciepłym miejscu.
  5. Gotową miksturę przelej przez sitko.

Stosowanie syropu z cebuli:

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.

Wersja 2 syropu z cebuli

Wersja słodsza. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze.

Wszystko o witaminie C

Z drugiej strony: gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.

Składniki syropu z cebuli:

  • 1/4 kilograma obranej cebuli
  • szklanka cukru
  • szklanka miodu
  • litr wody

Przygotowanie syropu z cebuli:

  1. Obraną i drobno pokrojoną cebulę wrzuć do garnka.
  2. Dodaj cukier i miód.
  3. Zalej wodą.
  4. Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Stosowanie syropu z cebuli:

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie, po łyżeczce do herbaty.

Dlaczego to ma działać?

Syrop z cebuli działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu potrafi działać jak naturalny antybiotyk, wspiera nawet walkę z groźnym gronkowcem złocistym.

Cebula zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Siarczki, czyli olejki eteryczne cebuli, nadają jej charakterystyczny zapach. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.

Syrop (a jeszcze lepiej świeżą cebulę, jako np. dodatek do kanapki, sałatki), warto spożywać cały rok. Oto dowiedzione naukowo zalety cebuli:

  • dzięki zawartości flawonoidów (cennych przeciwutleniaczy), a zwłaszcza aromatycznej kwercetyny, cebula zapobiega arteriosklerozie (miażdżycy). Obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie krwi,
  • spora dawka cebuli sprzyja redukcji poziomu cukru we krwi, ale - uwaga - u diabetyków. U osób zdrowych związek między poziomem cukru we krwi, a cebulą w diecie, nie jest wyraźny,
  • siarczek allilu obecny w cebuli obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone na Japonkach wykazały, że najniższy poziom złego cholesterolu mają te kobiety, które jedzą najwięcej cebuli,
  • dzięki sporej zawartości siarki cebula wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.

Nie bez znaczenia dla zdrowia są też pozostałe składniki syropu z cebuli. Miód przede wszystkim działa wzmacniająco, a sok z cytryny to kolejny zastrzyk witaminy C.

Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla osłabionych chorobą. Inhibina zawarta w miodzie działa bakteriobójczo. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe.

Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.

Miód to nie tylko wsparcie odporności. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.

Wspomniana wcześniej cytryna ma sporo witaminy C (53 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zadbać o jej obecność w diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Cebula należy do warzyw białych (niezależnie od koloru skórki), a te są uznanymi pogromcami przeziębieniaCebula należy do warzyw białych (niezależnie od koloru skórki), a te są uznanymi pogromcami przeziębienia Fot. Shutterstock