Jakie produkty dodadzą mi energii?

Użytkownik

W związku z taką nieokreśloną pogodą za oknem zauważyłam, że częściej jadam słodycze aby dodać sobie energii i "przeżyć' kolejny dzień. Najchętniej bym tylko spała, czy leżała w łóżku. Mam problemy ze wstaniem z łóżka rano do pracy. Chciałabym wiedzieć jakimi produktami w diecie mogła bym dodać sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze?

  • 2 odpowiedzi

Odpowiedzi

    • Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

    Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze i energię, dzięki czemu mamy więcej energii a także lepszą odporność na stres i choroby.

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak6

    • Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

    Spożywanie posiłków zaspokaja nie tylko głód fizjologiczny, ale też potrzebę bezpieczeństwa oraz bliskości, stąd w określonych momentach, w których towarzyszą nam np. "złe" emocje - sięgamy po jedzenie. Odczuwamy wtedy często spokój, zadowolenie. Jednak jedzenie nie rozwiązuje przyczyn stresu lub innych emocji, a może przyczynić się do nadwagi. Na pewno warto zastanowić się kiedy sięgamy po jedzenie - czy faktycznie jesteśmy głodni, jeśli nie to co nami kieruje.

    Słodycze to jeden z częściej dokonywanych wyborów, ale nie można powiedzieć, że zdrowy. Po spożyciu słodyczy, które są źródłem cukrów prostych, cukier we krwi szybko wzrasta poziom insuliny, której wysoki poziom potęguje chęć zjedzenia kolejnej porcji cukru.

    Dieta ma wpływ na to, stąd proponuję:
    - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia. Najczęściej słodyczy lub fast food'ów.
    - do każdego posiłku warto spożywać porcję warzyw. Prócz tego, że zawierają dużo witamin, to także dobre źródło błonnika oraz wody, które sprzyja uczuciu sytości przez wiele godzin.
    - błonnik zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych reguluje poziom cukru we krwi, co w dużym stopniu warunkuje uczucie sytości/głodu

    Jeśli jednak "pokusa na słodycze" jest nie do odparcia warto wybrać:
    - owoce lub chudy nabiał np: jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców lub suszonych.
    - wybrać się na kawę z chudym lub półtłustym mlekiem z dodatkiem miodu lub ostatecznie cukru lub dobrą herbatę
    - przygotować koktajl na bazie owoców i chudego mleka/jogurtu/ kefiru lub wody, jak sorbet.

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak8

Na wasze pytania odpowiadają

  • Beata Melaniuk

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo - behawioralny. Mam doświadczenie w diagnozie dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, ADHD, trudnościami wychowawczymi.

  • Maria Kłym

    Psycholog. Prowadzę treningi umiejętności społecznych dla dzieci i młodzieży. Naukowo zajmuję się kształtowaniem tożsamości w okresie wczesnego dorastania.

  • Iwona Gnach-Olejniczak

    Stomatolog z ponad 20-letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w implantologii i ortodoncji nieekstrakcyjnej. Opatentowała w Polsce metodę Dental Face Liftingu. Założycielka UNIDENT UNION Dental Spa.

  • Łukasz Fus

    Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Magdalena Zemlak

    Lekarz rezydent chorób wewnętrznych oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Marek Wolski

    Lekarz rezydent w oddziale Chirurgii i Urologii Klinicznego Szpitala Dziecięcego w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 24.

  • Angelika Sobota

    Lekarz rezydent ginekologii i położnictwa w Klinice Perinatologii i Położnictwa ze Szkołą Rodzenia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku

  • Joanna Giza

    Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

  • dietetyk Patrycja Sankowska

    Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prowadzi poradnictwo żywieniowe. Autorka bloga diet-coaching.xaa.pl

  • Krystyna Zeńczak-Praga

    Magister fizjoterapii, dietetyk. Absolwentka AWF Poznań. Prowadzi własny gabinet w oraz pracuje na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

  • Jerzy Wilgus

    Jeden z najbardziej znanych i cenionych chirurgów plastycznych w Polsce. Właściciel NZOZ EUROKLINIKA w Katowicach.

  • Anna Grabek-Dąbrowska

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo-behawioralny.

  • Bronisław Hońca

    Psychoterapeuta integratywny, terapeuta uzależnień. Prowadzi psychoterapię indywidualną, par oraz psychoterapię grupową.

  • Magda Korulczyk

    Logopeda, Pedagog specjalny, Specjalista w Centrum Psychoterapii Ben-Med

  • Joanna Krawczyk

    Neuroterapeuta. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, wysoko funkcjonującym autyzmem i upośledzeniem umysłowym.