Zakwaszony organizm?

Użytkownik

Ostatnimi czasy mam wrażenie, że mój organizm jest jakiś zakwaszony. W sensie mam zgagę, czuję kwaśny posmak w ustach i ogólnie czuję się ociężała. Wyczytałam w internecie, że organizm może mieć odczyn kwaśny lub zasadowy. Na czym to polega i czym grozi dla organizmu?

  • 1 odpowiedzi

Odpowiedzi

    • Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

    Organizm ludzki wytwarza składniki zdolne do alkalizowania lub zakwaszania organizmu, dzięki czemu zapewniona jest równowaga kwasowo- zasadowa. Dzieję się to głównie dzięki pracy układu oddechowego i wydalniczego. Dieta ma pewien wpływ na tę równowagę. Jednak objawy, które Pani opisuje mogą wskazywać niekoniecznie na "zakwaszenie organizmu", ale na refluks żołądka, stany zapalne żołądka m.in. wrzody lub przełyku.
    Na nasilenie tych objawów mają wpływ potrawy ciężkostrawne - tłuste mięso i tłusty nabiał: czyli sery żółte, pleśniowe, tłuste sery twarogowe czy tłuste jogurty, śmietany, słodycze, potrawy smażone, słone przekąski typu paluszki, alkohol, napoje gazowane, pikantne przyprawy oraz pieczywo pełnoziarniste i razowe. Palenie papierosów również nasila te dolegliwości. Jeśli stan będzie się wydłużał należy skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią farmakoterapię, a także z dietetykiem, który ułoży dla Pani prawidłowo zbilansowaną dietę.

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak6

Na wasze pytania odpowiadają

  • Beata Melaniuk

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo - behawioralny. Mam doświadczenie w diagnozie dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, ADHD, trudnościami wychowawczymi.

  • Maria Kłym

    Psycholog. Prowadzę treningi umiejętności społecznych dla dzieci i młodzieży. Naukowo zajmuję się kształtowaniem tożsamości w okresie wczesnego dorastania.

  • Iwona Gnach-Olejniczak

    Stomatolog z ponad 20-letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w implantologii i ortodoncji nieekstrakcyjnej. Opatentowała w Polsce metodę Dental Face Liftingu. Założycielka UNIDENT UNION Dental Spa.

  • Łukasz Fus

    Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Magdalena Zemlak

    Lekarz rezydent chorób wewnętrznych oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Marek Wolski

    Lekarz rezydent w oddziale Chirurgii i Urologii Klinicznego Szpitala Dziecięcego w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 24.

  • Angelika Sobota

    Lekarz rezydent ginekologii i położnictwa w Klinice Perinatologii i Położnictwa ze Szkołą Rodzenia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku

  • Joanna Giza

    Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

  • dietetyk Patrycja Sankowska

    Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prowadzi poradnictwo żywieniowe. Autorka bloga diet-coaching.xaa.pl

  • Krystyna Zeńczak-Praga

    Magister fizjoterapii, dietetyk. Absolwentka AWF Poznań. Prowadzi własny gabinet w oraz pracuje na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

  • Jerzy Wilgus

    Jeden z najbardziej znanych i cenionych chirurgów plastycznych w Polsce. Właściciel NZOZ EUROKLINIKA w Katowicach.

  • Anna Grabek-Dąbrowska

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo-behawioralny.

  • Bronisław Hońca

    Psychoterapeuta integratywny, terapeuta uzależnień. Prowadzi psychoterapię indywidualną, par oraz psychoterapię grupową.

  • Magda Korulczyk

    Logopeda, Pedagog specjalny, Specjalista w Centrum Psychoterapii Ben-Med

  • Joanna Krawczyk

    Neuroterapeuta. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, wysoko funkcjonującym autyzmem i upośledzeniem umysłowym.