Hashimoto - problemy z utrzymaniem wagi

Użytkownik

W styczniu tego roku dowiedziałam się mam Hashimoto. Cały czas spalam byłam zmęczona podrażniona, wypadały mi włosy, tyłam jak smok. Lekarz przepisał mi Eutyrox zaczynając od 25 teraz jestem na 75. Dodatkowo wyszła mi hyperprolaktyna. Robiłam badania przed tabletka metakroplamidu miałam 12,140 norma 5,180-26,530 po tabletce 172,360 norma do 26,530. Lekarz zapisał bromergon i przez okres 3 miesiecy go brałam. Kolejne badania prolaktyny przed metakroplamidem 44,15 norma 4,79-23-30 po metakroplamidzie44,15 norma do 23,30 . Lekarz kazał odstawić Bromek i jestem tylko na Eutyroxie. Zgłaszałam lekarzowi, że się źle czuje. Mało jem a dalej czuje ze rosnę. W ciągu miesiąca przytyłam 4 kg. Mam straszne problemy w brzuchem wyglądam jakbym była w ciąży. Cokolwiek zjem to mój brzuch w oczach rośnie. Na plecach wyszły mi jakieś białe plamki a morfologia słabo. RBC 3,80 gdzie norma jest 4,00-2,20, hgb 11,8 norma 12,0-16,0, LYM 52,9 norma 20,0-45,0, gran 38 norma og 45, MID 0,4 norma od 0,5, GRAN 2,1 norma od 3,5, MPV 13,7 norma do 10. Zrobiłam dodatkowo białko C reaktywne 14,92 norma do 5,00.
Co może być przyczyna mojego tycia i problemami z brzuchem? Mam 28 lat. Nadmienię, iż jakieś 6 lat temu miałam operacje na guza jajnika był to jakiś potworniak.

  • 3 odpowiedzi

Odpowiedzi

    • Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Niestety trudno jest mi odpowiedzieć na pytanie jaka jest przyczyna hiperprolaktynemii u Pani. Przedstawione wyniki zdają się wykluczać wtórną hiperprolaktynemię, więc następnym krokiem powinno być wykluczenie gruczolaka przysadki (szczególnie w sytuacji, gdy po próbie z metoklopramidem poziom prolaktyny nie zmienił się). Dalszą diagnostykę powinien poprowadzić endokrynolog.
    Niemniej objawy i dolegliwości, które Pani opisuje nie są typowymi objawami hiperprolaktynemii (niezależnie od jej przyczyny). Podczas kolejnej wizyty u endokrynologa konieczne będzie zlecenie dodatkowych badań, które pozwolą wykluczyć inne zaburzenia hormonalne. Ponadto, ze względu na przebytą chorobę ginekologiczną (potworniak) uważam, że powinna się Pani skonsultować z ginekologiem (szczególnie, jeżeli ostatnie badanie ginekologiczne i USG było wykonywane dawniej niż rok temu).

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak0

  • Zrobiłam morfologie w normie
    Sód potas Bilirubina w normie
    kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3
    mocznik ALT AST ZELAZO BIAŁKO C w normie

    TSH 3,79 norma 0,47-4,64
    FT3 2,06 norma 1,45-3,48
    FT4 1,13 norma 0,71-1,85

    I NIESZCZĘSNA PROLAKTYNA 33,90 NORMA 5,18-26,53
    Czy ta wysoka prolaktyna jest spowodowana moim hashimoto?? Przecież biorę euthyrox 75 wiec powinno być OK.
    Czy to jest juz za mała dawka dla mnie ale TSH jest w normie. Czy to może jakieś gruczolaki hmmm Proszę jeszcze o pomoc bo jestem zarejestrowana do lekarza endokrynologa prywatnie ale termin za 3 miesiące !!

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak3

    • Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Jedną z najczęstszych przyczyn hiperprolaktynemii jest niedoczynność tarczycy. Przedstawione przez Panią wyniki badań wydają się to potwierdzać. Czy w kontrolnych wynikach poziom TSH jest w normie? Opisywane przez Panią dolegliwości są typowymi objawami niedoczynności tarczycy i mogą być związane z niedostateczna substytucją lewotyroksyny. Innymi przyczynami, które należy wykluczyć są niewydolność nerek lub wątroby - obie choroby mogą wywoływać hiperprolaktynemie a także powodować m.in. wodobrzusze, co może zostać mylnie rozpoznane jako przybieranie na wadze). Sugeruję ponowną wizytę u lekarza w celu wykonania kontrolnego oznaczenia TSH oraz ogólnych badań laboratoryjnych (przede wszystkim enzymów wątrobowych, mocznika i kreatyniny, jonogramu i badania ogólnego moczu).

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak5

Na wasze pytania odpowiadają

  • Beata Melaniuk

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo - behawioralny. Mam doświadczenie w diagnozie dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, ADHD, trudnościami wychowawczymi.

  • Maria Kłym

    Psycholog. Prowadzę treningi umiejętności społecznych dla dzieci i młodzieży. Naukowo zajmuję się kształtowaniem tożsamości w okresie wczesnego dorastania.

  • Iwona Gnach-Olejniczak

    Stomatolog z ponad 20-letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w implantologii i ortodoncji nieekstrakcyjnej. Opatentowała w Polsce metodę Dental Face Liftingu. Założycielka UNIDENT UNION Dental Spa.

  • Łukasz Fus

    Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Magdalena Zemlak

    Lekarz rezydent chorób wewnętrznych oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Marek Wolski

    Lekarz rezydent w oddziale Chirurgii i Urologii Klinicznego Szpitala Dziecięcego w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 24.

  • Angelika Sobota

    Lekarz rezydent ginekologii i położnictwa w Klinice Perinatologii i Położnictwa ze Szkołą Rodzenia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku

  • Joanna Giza

    Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

  • dietetyk Patrycja Sankowska

    Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prowadzi poradnictwo żywieniowe. Autorka bloga diet-coaching.xaa.pl

  • Krystyna Zeńczak-Praga

    Magister fizjoterapii, dietetyk. Absolwentka AWF Poznań. Prowadzi własny gabinet w oraz pracuje na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

  • Jerzy Wilgus

    Jeden z najbardziej znanych i cenionych chirurgów plastycznych w Polsce. Właściciel NZOZ EUROKLINIKA w Katowicach.

  • Anna Grabek-Dąbrowska

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo-behawioralny.

  • Bronisław Hońca

    Psychoterapeuta integratywny, terapeuta uzależnień. Prowadzi psychoterapię indywidualną, par oraz psychoterapię grupową.

  • Magda Korulczyk

    Logopeda, Pedagog specjalny, Specjalista w Centrum Psychoterapii Ben-Med

  • Joanna Krawczyk

    Neuroterapeuta. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, wysoko funkcjonującym autyzmem i upośledzeniem umysłowym.