Prezentowane w serwisie Zdrowie.Gazeta.pl odpowiedzi specjalistów medycyny i psychologów na pytania użytkowników mają charakter edukacyjny i nie zastąpią bezpośredniego kontaktu z lekarzem lub odpowiednio, z psychologiem. Niezależnie od zapoznania się z tymi wypowiedziami, sugerujemy bezpośrednią konsultację z lekarzem lub odpowiednio, z psychologiem.

porady wyniki badań

  • Wynik zdjęcia radiologicznego

    Zdjęcie lewej stopy wykazało w stawie śródstopno-policzkowym palucha przewężoną szparę stawową z podrysowanymi sklerotycznie powierzchniami stawowymi i zaostrzonymi ich krawędziami na tle z-z. Co to m...

    1 odpowiedzi
  • Przepuklina kręgów szyjnych - wynik badania

    Badanie rezonansem wykazało liczne przepukliny kręgów szyjnych. Poza bólem prawego barku, który leczę różnymi sposobami /zastrzyki dostawowe z kwasu hialurynowego, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne,...

    1 odpowiedzi
  • TK zatok i głowy

    Czy przy TK głowy jednocześnie sprawdza się całą głowę? Chodzi mi o to, czy przy zleconej TK zatok, nie lepiej by było zrobić TK całej głowy? Nie ma pewności, czy problem jest z zatokami . Przy badani...

    1 odpowiedzi
  • Bóle kręgosłupa - badania

    Od dłuższego czasu odczuwam bóle kręgosłupa. Dostałam skierowanie na badanie TK. Właśnie odebrałam wynik, ale na wizytę u specjalisty muszę czekać do października. Jak leczy się takie zmiany i o czym ...

    1 odpowiedzi
  • Badanie histopatologiczne po łyżeczkowaniu

    W 10tym tygodniu ciąży stwierdzono "poronienie zatrzymane". potem było łyżeczkowanie jamy macicy. W karcie informacyjnej leczenia szpitalnego wpisano "odbiór wyników badanie hist.-pat. za 3 tygodnie"....

    1 odpowiedzi
  • Prośba o interpretacje badania scyntygrafii kości

    Proszę o pomoc w interpretacji badania scyntygrafii kości: badanie wykonano na dożylnej iniekcji MDP-Tc99m.Akwizycję przeprowadzono w pozycji leżącej. W badaniu trójfazowym uwidoczniono wzmożoną aktyw...

    1 odpowiedzi
  • Nadnercza czy przysadka?

    Witam, w skrócie pisząc (a tak muszę zrobić, bo historia choroby jest dość długa i skomplikowana) od roku czasu regularnie przybieram na wadzę (ok. 1,5kg miesięcznie). Pomimo tego, że prowadzę aktywny...

    1 odpowiedzi
  • Erytrocyty i limfocyty w cytologii

    Czy wystąpienie w badaniu cytologicznym szyjki macicy i pochwy (grupa II) erytrocytów i limfocytów wymaga leczenia?...

    1 odpowiedzi
  • Podwyższone TSH u 7-latki

    Mojej córce wyszło podwyższone TSH - 5,56 czy jest to bardzo niepokojące? Co mam dalej z tym robić?...

    1 odpowiedzi
  • Badania przed operacją plastyczną

    Wybieram się na operację plastyczną dlatego musiałam zrobić badania. Zaniepokoił mnie niski poziom neutrofili i eozynofili. Co może być tego przyczyną? Czy w takim razie będę mogła poddać się operacji...

    1 odpowiedzi
  • Alkohol we krwi - jak długo się utrzymuje?

    Mam pytanie ile utrzymuje się alkohol we krwi, ponieważ mam iść na badania po utracie prawoa jazdy i ściągają tam krew podobno z palca, bo tam najdłużej się utrzymuje. Czy to prawda i ile trzeba nie p...

    1 odpowiedzi
  • Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

    Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, al...

    1 odpowiedzi
  • Poziom IgG po wyleczonej toksoplazmozie

    Chciałam z mężem rozpocząć starania o dziecko i zrobiłam badania profilaktycznie. Moje wyniki toksoplazmy gondii z dnia 8.03.13: IgG ilościowo 63,7 dodatni (0,0-6,4 wynik ujemny, 6,4-9,9 wynik wątpliw...

    1 odpowiedzi
  • Opis EEG głowy

    Dostałam właśnie wyniki badań EEG głowy, a ponieważ na wizytę u lekarza muszę czekać ponad dwa miesiące proszę o pomoc. Na wynikach jest napisane: zapis w granicach normy. Rz wzrokowa zaznaczona. Hw n...

    1 odpowiedzi
  • Wynik beta HCG

    W czwartek zrobiłam badanie beta HCG wyniosło 17649. Powtórzyłam go w sobotę i był następujący 18278. Nie wiem co o tym myśleć....

    1 odpowiedzi

Na wasze pytania odpowiadają

  • Beata Melaniuk

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo - behawioralny. Mam doświadczenie w diagnozie dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, ADHD, trudnościami wychowawczymi.

  • Maria Kłym

    Psycholog. Prowadzę treningi umiejętności społecznych dla dzieci i młodzieży. Naukowo zajmuję się kształtowaniem tożsamości w okresie wczesnego dorastania.

  • Iwona Gnach-Olejniczak

    Stomatolog z ponad 20-letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w implantologii i ortodoncji nieekstrakcyjnej. Opatentowała w Polsce metodę Dental Face Liftingu. Założycielka UNIDENT UNION Dental Spa.

  • Łukasz Fus

    Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Magdalena Zemlak

    Lekarz rezydent chorób wewnętrznych oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Marek Wolski

    Lekarz rezydent w oddziale Chirurgii i Urologii Klinicznego Szpitala Dziecięcego w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 24.

  • Angelika Sobota

    Lekarz rezydent ginekologii i położnictwa w Klinice Perinatologii i Położnictwa ze Szkołą Rodzenia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku

  • Joanna Giza

    Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

  • dietetyk Patrycja Sankowska

    Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prowadzi poradnictwo żywieniowe. Autorka bloga diet-coaching.xaa.pl

  • Krystyna Zeńczak-Praga

    Magister fizjoterapii, dietetyk. Absolwentka AWF Poznań. Prowadzi własny gabinet w oraz pracuje na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

  • Jerzy Wilgus

    Jeden z najbardziej znanych i cenionych chirurgów plastycznych w Polsce. Właściciel NZOZ EUROKLINIKA w Katowicach.

  • Anna Grabek-Dąbrowska

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo-behawioralny.

  • Bronisław Hońca

    Psychoterapeuta integratywny, terapeuta uzależnień. Prowadzi psychoterapię indywidualną, par oraz psychoterapię grupową.

  • Magda Korulczyk

    Logopeda, Pedagog specjalny, Specjalista w Centrum Psychoterapii Ben-Med

  • Joanna Krawczyk

    Neuroterapeuta. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, wysoko funkcjonującym autyzmem i upośledzeniem umysłowym.