Joanna Giza

0 pytanie, 26 odpowiedzi

Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

Jestem ekspertem:

www.smakfit.pl Zadaj pytanie

Ostatnia aktywnoœść

  • Suplementów wspomagających nie zaleca się dzieciom. Dzieci otyłe powinny redukować masę ciała poprzez odpowiednia zbilansowaną dietę dostosowaną indualnie i aktywność fizyczną. Ryzyko niebezpieczeństwa dla zdrowia dziecka przy spożywaniu któregokolowiek z suplementów jest związane z tolerancją na składniki preparatu (np. alergie). Przyglądając się składowi tego suplementu wymieniony jest podstawowy składnik: Garcinia cambogia, której wpłwy na organizm ludzki przebadano na osobach dorosłych, brak jest badań na temat wpływu na organizm dziecka. Dzieci mogą mieć różne reakcje na ten suplement, biorąc pod uwagę inną odpowiedź układu odpornościowego w porównaniu do osób dorosłych. Zachęcam do konsultacji dietetycznej z córką, myślę, że odpowiednie ułożenie diety przyniesie długotrwałe efekty a przede wszystkim nauczy córkę dobierać prawidłowe produkty w swojej diecie, a dzięki czemu nie będzie się zastanawiała nad przyjmowania dodatkowych preparatów, które niekoniecznie pozostaną obojętne dla zdrowia.

    na pytanie Suplement u 13latki
  • Jesli masa ciała jest prawidłowa nie należy się tym martwić. Powinna Pani zadbać, aby jego dieta była bez słodyczy i słodkiego nabiału. Nie będzie przyzwyczajał się do słodkiego smaku. Podczas szykowania posiłków może mu Pani podawać kubek z wodą, nalaż przy nim, podać warzywa do przejedzenia. Dziecko w tym wieku bacznie obserwuje swoich opiekunów, dlatego warto spróbować posiłki jeść wspólnie. Nałozyć na podobne talerze, podawać podobne potrawy, aby dziecko czuło się "w grupie".

    na pytanie Co zrobić z wiecznym poczuciem głodu?
  • Bardzo ważne jest poznać przyczynę niedowagii, bez tego trudno jest cokolowiek polecić. Niedowaga, anemia mogą wynikać z choroby, ale również zaburzeń żywienia. Zachęcam do kontaktu ze lekarzem (najpierw pierwszego kontaktu), który skieruje do odpowiedniego specjalisty, kolejnym krokiem będzie spoktanie z dietetykiem. Niedługo w dziale Zdrowie Gazety.pl pojawi się artykuł dotyczący osób z problemem przybrania masy ciała, ale wynikającej z wysokiego tempa przemiany materii. Na pewno będzie można znaleźć praktyczne wskazówki dla siebie. Mimo to, jak wspomniałam wcześniej najważniejsze jest poznanie przczyny. Trzymam kciuki i w razie potrzeby zaproszam do kontaktu.

    na pytanie Jak sobie pomóc - mam niedowage
  • Niedożywienie, wywołuje zaburzenia w przemianie materii, może powodować zmiany nerwowe i hormonalne. Często konsekwencją niedożywienia jest brak miesiączki, w przypadku tarczycy odpowiedź nie jest tak jednoznaczna. Na pewno podstawą jest zbilansowanie diety. Warto skontaktować się z dietetykiem, w celu ułożenia prawidłowej diety, która wpłynie pozytywnie na stan odżywienia i unormowanie cyklu miesięcznego. Mimo to warto też zgłosić się do ginekologa i endokrynologa i przedstawić problem, ale uwzględnić problem z żywieniem.

    na pytanie Czy dieta i odchudzanie mogą być przyczyną zaniku miesiączki i niedoczynności tarczycy ?
  • Dieta po tego rodzaju operacji powinna być lekkostrawna, ale w miarę poprawy samopoczucia po pewnym czasie od operacji dieta może być rozwijana do diety zdrowego człowieka. Na początku unikamy produktów: - które mogą działać wzdymająco i gazotwórczo: warzywa surowe, bób, kapusta, kalafiory, brokuły,cebula,pory, szparagi, gruszki,czereśnie,piwo, rośliny strączkowe. - Należy zwrócić uwagę produkty mleczne (cukier laktoza): mleko, śmietana (kefir, jogurt, maślanka są lepiej tolerowane) - produkty z cukrem: słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe, - kawa, herbata, napoje gazowane, alkohole, - produkty zbożowe razowe pieczywa, gruboziarniste kasze, otręby - surowe owoce i warzywa - owoce zawierające drobne pestki - zimne i gorące potrawy, najlepiej tolerowane są produkty o temp. umiarkowanej, pokojowej. - jeśli chodzi o soki to pomidorowy może działać drażniąco. - tłuste gatunki mięs i ryb, potrawy z tych produktów smażone lub duszone z sosami. Jednak w razie występowania biegunek czy zaparć warto jeszcze zmodyfikować dietę i skonsulotwać się z lekarzem i dietetykiem.

    na pytanie Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą
  • Zalecenia dietetyczne w przydadku zespołu jelita drażliwegonie są szczególnymi wytycznymi, ponieważ pacjenci odczuwają dolegliwości po różnych produktach. Należy unikać potraw i napojów tłustych i ciężkostrawnych. Często objawy u różnych osób z tym schorzeniem są wywołane różnymi czynnikami, należą do nich m.in: - produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste: słodycze, napoje - niektóre owoce (gruszka, jabłko, śliwka) - warzywa wzdymające w tym: cebula, czosnek, groch, kapusta - mleko słodkie, śmietanki, tłuste przetwory mleczne, lody - kawa, mocna herbata - napoje gazowane oraz alkohole - przyprawy pikantne oraz z glutaminianem sodu W kwestii refluksu też pacjenci reagują różnie na określone produkty, jednak lista jest większa. Produkty niewskazane to: - warzywa: cebulowe, pomidory i przetwory z pomidorów, rzodkiewki, marynowane, niektóre w postaci surowej - owoce: cytrusy oraz przetwory z cytrusami, oraz niektóre w postaci surowych - nabiał: tłuste mleko 3,2%, tłuste jogurty i sery twarogowe, sery żółte, śmietany - kawa oraz napary z herbaty, alkohole, napoje gazowane - mięta - potrawy polewane tłuszczem i/lub ze skwarkami (w tym mączne) - sosy pikantne, tłuste, zawiesite, w tym dipy - przekąski: słone oraz pikantne m.in: paluszki, chipsy, krakersy - słodycze z czekoladą, kremami i orzechami ( w tym ciasta i torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

    na pytanie Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?
  • Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty m.in. wysokoprzetworzone produkty jak jasne pieczywo ( z mąki "białej"), słodycze, przekąski typu snack, nabiał z dodatkami smakowymi (typu owocowe), soki, słodkie napoje, a także owoce. Aby unikać chęci podjadania warto zaplanować posiłki tak, aby spożywać je regurlanie co 3-4 godziny w ilości 4 - 5 w ciągu dnia. Wydłużające się przerwy międzu posiłakami sprzyjają chęci "objadania się" czy sięgania po przekąski między posiłkami. Ważne jest aby codzienna dieta zawierała warzywa prawie wszystkich posiłków np.: w postaci surówek, zup, dodatków do potraw, chudy nabiał, a także chude gatunki mięs i ryb, w przypadku diet wegetariańskich ich zamienników np. warzywa strączkowe. Pomocne w wyborze produktów mogą być tabele wartości indeksu glikemicznego lub ładunku glikeczmicznego, które można znaleźć w różnych publikacjach. Produkty podzielone są na różne grupy spożywcze, z których należy wybierać te, których indeks lub ładuenk glikeczminy nie jest wysoki. Wracając do kwestii pieczywa - zalecane są pieczywa z pełnego ziarna i razowe, warto przyjżeć się etykiecie czy składzie nie wystepuje cukier, słód lub karmel, które zwiększą zawartość węglowodanów łatwoprzyswajalnych (cukrów), niewskazanych dla diabetyków. Zachęcam do stałej współpracy z dietetykie, który ustali indywidulane zalecenia oraz wskaże odpowiednie produkty spożywcze.

    na pytanie Cukrzyca a dieta
  • Witam serdecznie, Jeśli chodzi diety modne należy zachować rozwagę - na pewno diety eliminujące określone składniki odżywcze (węglowodany/białko/ tłuszcz) lub diety jednoskładnikowe, montonne nie są wskazane. Nie zaleca się także odchudzania kobietom karmiącym. Redukcja masy ciała wpowinna wynikać z najbepieczniejszej diety, mianowicie- racjonalnej i prawidłowo zbilansowanej oraz określonej aktywności fizycznej. Z jadłospisu powinno wyeliminować się słodycze, cukier, produkty i potrawy tłuste i ciężkowstrawne. Jeśli nie ma przeciwskazań (dolegliwości ze strony układu pokarmowego matki, albo w przypadku karmienia piersią- ze strony dziecka, alergii) dieta powinna opierać się na produktach mało przetworzonych, czyli naturalnych: bez dodatku cukru, z produktami zbożowymi mało przetworzonymi, jak kasze, pieczywo mieszane lub pełnoziarniste, rybami i/ lub chudym mięsem, naturalnym chudym/ półtłustym nabiałem, dużą ilością warzyw oraz kilkoma porcji owoców. Zachęcam do konsutlacji dietetycznej, ponieważ pozwoliłoby to na weryfikację Pani aktualnej diety i określelnie kroków, jakie należy podjąć, aby masa ciała zmniejszała się do prawidłowych wartości, bez niekorzystnego wpływu na zdrowie czy efektu "jo-jo".

    na pytanie Dieta po porodzie
  • Wątróbka zawiera dużo cholesterolu, który może mieć wpływ na dyslipidemię cukrzycową, czyli zaburzenia lipidowe, które znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia przewlekłych powikłań cukrzycy np.: schorzeń sercowych i naczyniowych. Nadmiar cholesterolu w diecie będzie miał na to wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest witamin C, która zwiększa wchłanianie żelaza, a której dobrym źródłem są warzywa i owoce (stąd polecam surówki i sok z owoców do posiłku). Nie zaleca się picia herbaty, kawy i czerwonego wina do posiłków, które ograniczają wchłanianie żelaza.

    na pytanie Jedzenie wątróbki przy cukrzycy
  • Nie ma określonych zaleceń co do ilości pestek dyni. Jednak warto wziąć pod uwagę kilka wiadomości na temat pestek dyni: - mają wysoką gęstość odżywczą, to do dobre źródło białka - jedna łyżka pestek dyni to ok. 4 g białka tłuszczu - jedna łyżka dostarcza ok. 7 g tłuszczu, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - mających zastosowanie w profilaktyce i dietoterapii chorób m.in. ukł. krążenia, stanów zapalnych skóry, układu nerwowego. witamin i składników mineralnych, jak maganez, żelazo, wit. A, B9, cynku - mają niski indeks glikeczmiczny - to także duża porcja energii - 1 łyżka to aż 80 kcal, podobnie jak orzechy. Z tego powodu, mimo swoich walorów zdrowotnych i smakowych trzeba pamiętać o ich kaloryczności. Sięgając po tę zdrową przekąskę w "niewinny" sposób można łatwo przekroczyć ilość potrzebnej dla naszego organizmu energii. Ze względu na ciężkostrawność - peski dyni powinny być dokładnie rozdrobnione w trakcie jedzenia, mogą stanowić problem przy gryzieniu dla osób starszych lub osób z problemami uzębienia. W niezdrobnionej postaci nie poleca się też pestek dyni osobom ze stanami zapalnymi jelit.

    na pytanie Pestki z dyni

Na wasze pytania odpowiadają

  • Beata Melaniuk

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo - behawioralny. Mam doświadczenie w diagnozie dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, ADHD, trudnościami wychowawczymi.

  • Maria Kłym

    Psycholog. Prowadzę treningi umiejętności społecznych dla dzieci i młodzieży. Naukowo zajmuję się kształtowaniem tożsamości w okresie wczesnego dorastania.

  • Iwona Gnach-Olejniczak

    Stomatolog z ponad 20-letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w implantologii i ortodoncji nieekstrakcyjnej. Opatentowała w Polsce metodę Dental Face Liftingu. Założycielka UNIDENT UNION Dental Spa.

  • Łukasz Fus

    Lekarz - absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie rezydent w Zakładzie i Katedrze Patomorfologii oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Magdalena Zemlak

    Lekarz rezydent chorób wewnętrznych oraz doktorant Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Marek Wolski

    Lekarz rezydent w oddziale Chirurgii i Urologii Klinicznego Szpitala Dziecięcego w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 24.

  • Angelika Sobota

    Lekarz rezydent ginekologii i położnictwa w Klinice Perinatologii i Położnictwa ze Szkołą Rodzenia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku

  • Joanna Giza

    Dietetyk ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka,specjalizację Dietetyka,Poradnictwo Dietetyczne w IŻŻ. Prowadzi pacjentów szpitalnych z różnymi schorzeniami. Autorka warsztatów żywieniowych.

  • dietetyk Patrycja Sankowska

    Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prowadzi poradnictwo żywieniowe. Autorka bloga diet-coaching.xaa.pl

  • Krystyna Zeńczak-Praga

    Magister fizjoterapii, dietetyk. Absolwentka AWF Poznań. Prowadzi własny gabinet w oraz pracuje na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

  • Jerzy Wilgus

    Jeden z najbardziej znanych i cenionych chirurgów plastycznych w Polsce. Właściciel NZOZ EUROKLINIKA w Katowicach.

  • Anna Grabek-Dąbrowska

    Psycholog dziecięcy, psychoterapeuta poznawczo-behawioralny.

  • Bronisław Hońca

    Psychoterapeuta integratywny, terapeuta uzależnień. Prowadzi psychoterapię indywidualną, par oraz psychoterapię grupową.

  • Magda Korulczyk

    Logopeda, Pedagog specjalny, Specjalista w Centrum Psychoterapii Ben-Med

  • Joanna Krawczyk

    Neuroterapeuta. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, wysoko funkcjonującym autyzmem i upośledzeniem umysłowym.