Matcha, czyli "zdrowe espresso" z Dalekiego Wschodu [Właściwości, cena, jak parzyć]

Matcha od dawna jest doceniana przez mieszkańców Dalekiego Wschodu. Obecnie staje się także coraz bardziej popularna w naszych rejonach świata. Czym wyróżnia się matcha i w jaki sposób powinniśmy ją parzyć?

Matcha - co to jest?

Wielu z nas, gdy po raz pierwszy widzi ten zielony puder, nie podejrzewa, że jest to japońska zielona herbata. A jednak! Ten wyjątkowo zdrowy produkt staje się coraz bardziej popularny także w naszych rejonach świata. Warto więc poznać jego cenne właściwości i dowiedzieć się, jak przyrządza się taki napój. 

Matcha, czyli zielona herbata w proszku, to jeden z największych japońskich specjałów. Warto jednak wiedzieć, że sam zwyczaj mielenia herbaty na proszek, pochodzi z Chin. Teraz staje się on popularny także wśród dbających o zdrowie Europejczyków. Japońska zielona herbata jest polecana m.in. osobom, które chcą zerwać z nałogiem kofeinowy. 

Warto też wspomnieć o wszechstronnym wykorzystaniu zielonego proszku. Sprawdza się on także w kuchni, jako element różnych potraw na słodko. To dodatek m.in. do tart, lodów, koktajli, ciast i puddingów.

Herbata matcha, czyli zdrowe espresso

Można usłyszeć, że japońska zielona herbata jest mocna jak kawa. Stąd określenie "zdrowe espresso". To dlatego, że matcha działa bardzo pobudzająco. Jeśli więc chcemy zrezygnować z kawy, jest to jeden z najlepszych sposobów. 

Receptura przyrządzania "zielonego proszku" została wymyślona w XVI wieku przez Japończyków. W taki sam sposób wytwarza się go także obecnie. Co ważne, to właśnie dzięki metodzie produkcji herbata ta zawdzięcza swoje cenne właściwości. Jak więc powstaje matcha?

Oto kilka podstawowych informacji na ten temat:

  • Liście krzewów herbacianych są osłaniane bambusowymi matami 
  • Robi się to na 2-3 tygodnie przed zbiorami
  • Celem jest ochrona przed słońcem - dzięki temu wzrost zostaje spowolniony
  • W tym czasie liście stają się jasno zielone. 
  • Oprócz tego wytwarzają się wówczas także aminokwasy, które sprawiają, że matcha ma charakterystyczny słodki smak.

Już po zbiorach liście są suszone. Na sam koniec ściera się je na proszek.

Cenne właściwości japońskiej herbaty

Jedna filiżanka matchy to to samo, co... 10 filiżanek zielnej herbaty, która przecież także słynie z prozdrowotnych właściwości. Z tej przyczyny produkt ten w ostatnich latach jest coraz bardziej promowany przez różnych orędowników zdrowego stylu życia.

Jakim właściwościom matcha zawdzięcza swoją popularność?

  • Jest bogata w antyoksydanty.
  • Działa pobudzająco, dzięki czemu skutecznie zastępuje kawę.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Przyśpiesza metabolizm.
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL.
  • Oczyszcza krew z toksyn i zanieczyszczeń.
  • Poprawia koncentrację i pamięć.

Matcha - cena

Japońską zieloną herbatę dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Jest ona także dostępna w ofercie wielu sklepów internetowych. Zapłacimy za nią od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Musimy także pamiętać, że produkt ten jest sprzedawany w dosyć małych opakowaniach. To dlatego, że szybko traci on swoje cenne właściwości. 

Jak przechowywać ten produkt?

Jeśli zdecydujemy się na zakup japońskiej zielonej herbaty, musimy pamiętać o tym, że wyjątkowo nie lubi ona słońca. Sprawia ono, że "zielony proszek" w błyskawicznym tempie traci swoje liczne zalety. Dlatego pojemniki z herbatą nie powinny być przechowywane w nasłonecznionych miejscach.

Jak parzyć japońską herbatę? Instrukcja 

W wersji tradycyjnej potrzebujemy:

  • Bambusowej łyżeczki chashaku
  • Miseczka matchawan
  • Bambusowej miotełki chnsenem

Jeśli jednak nie posiadamy przedmiotów używanych w tradycyjnej japońskiej procedurze, możemy wykorzystać:

  • Plastikową łyżeczkę
  • ceramiczną miskę
  • małą trzepaczkę do mleka (lub spieniacz)

Jak parzyć taką herbatę?

  1. Na łyżeczkę nabieramy 1-3 g proszku.
  2. Wsypujemy to do podgrzanej miseczki.
  3. Następnie musimy to zalać wodą (70 st.) - około 150 ml
  4. Roztrzepujemy zawartość miseczki
  5. Proszek musi być rozpuszczony i lekko się pienić

Dokładny przepis krok po kroku na doskonałą japońską zieloną herbatę i inne potrawy z jej użyciem znajdziesz TUTAJ >>

Zobacz także:

Czy picie kranówki jest szkodliwe? [NaZdrowie]

Więcej o:
Skomentuj:
Matcha, czyli "zdrowe espresso" z Dalekiego Wschodu [Właściwości, cena, jak parzyć]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX