Enzymy - co to za związki i jaką funkcję pełnią w organizmie człowieka?

Enzymy to grupa związków chemicznych, które są niezbędne do przeprowadzenia wielu procesów w organizmie. Z ich udziałem odbywa się trawienie, proces krzepnięcia krwi oraz odpowiedź autoimmunologiczna organizmu. Dlaczego są takie ważne?

Enzymy to specyficzne białka, które aktywują szereg reakcji biochemicznych zachodzących w ludzkim ciele. Dzięki obecności enzymów, do przeprowadzenia tych reakcji, nie ma potrzeby zmiany pH oraz temperatury ciała, a także przebiegają szybko i bezpiecznie dla organizmu.

Warto zaznaczyć, że ciało każdego człowieka zawiera ponad trzy tysiące (przynajmniej tyle określono do tej pory) enzymów. Każdy z nich przeprowadza w ciągu minuty 36 000 000 (trzydzieści sześć milionów!) reakcji biochemicznych. W samej tylko pojedynczej komórce wątroby pracuje ponad 50 enzymów, zaś w naczyniach krwionośnych ok. 100. W zależności od funkcji dzieli się je na:

  • trawiące białka – np. trypsyna, chymotrypsyna A i B, elastaza oraz karboksypeptydazy A i B,
  • trawiące cukry – czyli glikolityczne (np. alfa-amylaza),
  • rozkładające kwasy nukleinowe – rybonukleaza, dezoksyrybonu-kleaza.

Enzymy - dlaczego są takie ważne?

Do najbardziej podstawowych zadań enzymów należą:

  • trawienie pokarmów,
  • oczyszczanie ciała z produktów odpadowych,
  • budowie tkanek,
  • produkcja krwi.

To także one odpowiadają za aktywację i działanie układu immunologicznego. Wszelkie jego działania takie jak eliminacja groźnych patogenów, usuwanie toksyn, błyskawiczne niszczenie "wykorzystanych" już komórek (ich zaleganie może być toksyczne), zależne są właśnie od działania enzymów. Przykładem takiej aktywności może służyć enzym lizozym. Ze względu na swoje właściwości robi dziś światową karierę jako naturalny konserwant żywności, antybiotyk i lek przeciwbólowy.

Lizozym jest obecny m.in. w białku kurzym jako jeden z pięciu biologicznie czynnych białek chroniących zarodek przed bakteriami, wirusami, pleśniami. Spośród nich lizozym jest najważniejszy i najtrwalszy. Dodatkowo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Enzym ten rozpuszcza ściany bakterii, dezaktywuje DNA wirusów i unieszkodliwia toksyny.

Bez enzymów takich jak dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationowa selenozależna, reduktaza glutationowa, transferaza glutationowa organizm nie mógłby się bronić przed wolnymi rodnikami. To także one uczestniczą w produkcji energii, bez której nie mógłby się odbyć żaden proces w ludzkim organizmie.

Trzustka [ANATOMIA CZŁOWIEKA]

Kiedy enzymów brakuje 

Trzeba sobie zdawać sprawę, że każde, nawet najmniejsze, wahnięcie może pociągać za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Kiedy organizmowi brakuje enzymów, zalegają w nim wszelkie "śmieci" i resztki, które mogą działać toksycznie. Bardzo często zdarza się, że do tych niedoborów przykładamy się sami. Bardzo mocno przetworzona żywność czy też wzbogacona o "sztuczne wzmacniacze" czy "ulepszacze" wymaga od organizmu wzmożonej pracy. Organizm kieruje więc dodatkową ilość enzymów do wykonania procesu trawienia. Obniżają się jednak w ten sposób zasoby enzymatyczne. Spada więc zasilanie enzymami systemu odpornościowego, który w tej sytuacji pozostaje praktycznie bezbronny wobec infekcji i chorób.

Pulę enzymatyczną zubaża wyjątkowo silnie dieta oparta o gotowane i smażone mięso, o skrobię (makarony, chleb, chipsy, frytki, ciasta - słowem wszelkie produkty mączne) i cukier. Gotowane białko (mięso, pasteryzowane i gotowane mleko oraz jego pasteryzowane przetwory) powoduje zapadanie na typowe choroby cywilizacyjne: układu krążenia, nerek, nowotwory, osteoporozę, nerwice, biegunki, zaparcia, cukrzycę i inne przewlekłe choroby.

Zatem, aby wspomóc ich działanie najlepiej jest wprowadzić do diety więcej surowych produktów najlepiej warzyw oraz owoców (w przypadku tych ostatnich trzeba jednak pamiętać, że także zawierają sporo cukru, więc nie można z nimi przesadzać, znacznie bezpieczniej jest wybierać te mniej słodkie (jabłka) i np. jagodowe, jak maliny, truskawki, borówki czy jagody). To najlepszy sposób, aby organizm dostał wystarczającą ilość witamin i substancji odżywczych.

Trzeba mieć na uwadze, że wiele enzymów ginie w temperaturze powyżej 54 stopni Celsjusza ulegając denaturacji (ścinaniu się) i tracą one swoje właściwości. Tym samym organizm musi spożytkować dwa razy więcej energii, aby dobrze strawić dostarczony mu posiłek. A taka praca jest dla niego bardzo dużym obciążeniem. Warto zaznaczyć, że cenne dla naszego zdrowia znajdują się także jedzeniu. Niestety podczas obróbki, tj. gotowania, pieczenia, smażenia czy pasteryzowania, ogromna ich część zostaje zniszczona. Podobnie dzieje się w przypadku mrożenia, konserwowanych, liofilizowanych, sterylizowanych.

Więcej o: