Kwas asparaginowy - zastosowanie i występowanie

05.04.2017 12:23
Kwas asparaginowy to jeden z aminokwasów białkowych

Kwas asparaginowy to jeden z aminokwasów białkowych (Zerbor / iStock)

Kwas asparaginowy wytwarza się w naszych organizmach samoczynnie. Może być wykorzystywany w leczeniu niektórych dolegliwości, na przykład wyczerpania fizycznego i psychicznego. Kwas asparaginowy występuje między innymi w ostrygach.

Kwas asparaginowy: co to jest?

Kwas asparaginowy (w skrócie Asp lub D) to aminokwas endogenny, czyli taki, który nasz organizm może wytworzyć sobie sam (w przeciwieństwie do aminokwasów egzogennych, które muszą być przyjmowane wraz z pożywieniem).

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Kwas asparaginowy: zastosowanie

Kwas asparaginowy wykorzystuje się w leczeniu zaburzeń rozwoju dzieci z niskorosłością. Pomaga w procesach rekonwalescencji (po chorobach czy zabiegach), a także przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Jest używany w terapii odstawienia opioidów oraz zaburzeń intelektualnych starszych osób. Wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych.

Kwas asparaginowy: występowanie

Organizm ludzki wytwarza kwas asparaginowy samodzielnie. Można go znaleźć także w niektórych produktach. Oprócz tego występuje w suplementach diety oraz sztucznych słodzikach takich jak aspartam. Produkty naturalnie zawierające kwas asparaginowy to:

  • ostrygi,
  • wędliny,
  • dziczyzna,
  • kiełbasy,
  • kiełki,
  • płatki owsiane,
  • awokado,
  • młoda trzcina cukrowa,
  • szparagi,
  • melasa buraczana.

To także może cię zainteresować:

5 prostych badań, które ratują nam życie

5 prostych badań, które ratują nam życie

Co wiesz o zdrowej diecie?
1/10Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej witaminy C (na 100 gramów produktu)?
Zobacz także
Skomentuj:
Kwas asparaginowy - zastosowanie i występowanie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o anatomii człowieka: