Czy żywność ekologiczna jest pozbawiona pestycydów? [NaZdrowie]

Zdrowa żywność, żywność ekologiczna, organiczna i tak dalej. Rynek jest zasypany produktami, których nazwa sugeruje, że w sposób szczególny zadbają o nasz zdrowie. Jak jest naprawdę?

Określenie „zdrowa żywność” tak realnie nic nie oznacza. „Żywność ekologiczna” - już znacznie więcej. Nie odnosi się jednak do składu i wartości odżywczych, a gwarantuje uprawę bez pestycydów. Prawo UE w tym zakresie jest najbardziej surowe na świecie, a wymagania dot. uprawy „bez chemii” precyzyjne.

Pestycydy bywają jednak w żywności ekologicznej. Zawiera je nawet 30 proc. próbek poddanych kontroli w Polsce i eksperci nie wiedzą do końca, skąd realnie się biorą. Jest się czego bać? Nie, bo wykryte substancje nie stanowią zarazem zagrożenia dla naszego zdrowia.

A co z żywnością organiczną? Zdaniem wielu badaczy i naukowców wydawanie na nią pieniędzy nie ma większego sensu. Od 5 lat batalię przeciwko organic prowadzi nawet brytyjski rząd i inni przedstawiciele władz, którzy uważają, że przywileje dla rolników uprawiajach taką żywność są nieuzasadnione. "Jedynie ptaki, robaki, ssaki, rośliny oraz grzyby zyskały na organicznych uprawach" - przekonywała choćby Judith Jolly, przedstawicielka władz, od lat w komisjach zajmujących się zdrowiem obywateli. Więcej na ten temat

Warto przy tym pamiętać, że żywność ekologiczna to u nas ta certyfikowana. Za granicą określenia bio, eco czy organic stosowane są zamiennie i powinny podlegać tym samym wymaganiom. Stąd krytyka dotyczy również tej żywności teoretycznie "najlepszej".

Czasem normy dla pestycydów są wyśrubowane. Dopiero dawki kilkaset razy wyższe od norm są szkodliwe. Dodatkowo współczesne pestycydy nie kumulują się w organizmie.

NaZdrowie to cykl wideo poruszający kontrowersyjne tematy związane ze światem medycyny. Opisujemy aktualne trendy i staramy się rozstrzygnąć, z czym mamy do czynienia - faktem czy mitem.

Zdecydowanie więcej na ten temat

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Więcej o: