Pakowane czy na wagę? Jak wybrać dobre filety z piersi kurczaka?

Kurczak jest na zaszczytnym drugim miejscu wśród mięs najchętniej spożywanych przez Polaków. Przed nim znajduje się jedynie wieprzowina. Według statystyk każdy z nas zjada rocznie około 27 kilogramów drobiu. Podpowiadamy zatem, jak wybrać najlepszej jakości filety z kurczaka.

Cenne wartości filetów z kury

Filety z piersi kurczaka posiadają bardzo małą ilość tłuszczu. W 100 gramach znajdziemy go ok. 2 gramy. Wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawarte są w drobiu, wykazują korzystny wpływ na organizm. Z tych powodów mięso drobiowe jest wybierane przez osoby troszczące się o swoją masę ciała czy borykające się z problemami na tle pokarmowym. Delikatny drób polecany jest też dzieciom oraz sportowcom, ponieważ - oprócz niskiej zawartości tłuszczu - filet z piersi kurczaka charakteryzuje się także dużą ilością białka.

Co ciekawe, mięso z kurczaka zaopatruje nas w cenną niacynę (witaminę PP), pokrywając ok. 50% naszego dziennego zapotrzebowania! Składnik ten wpływa pozytywnie przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Jest także źródłem aminokwasów, w tym egzogennych - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć.

Pomysł na obiad i nie tylko

Przygotowanie drobiowych filetów jest proste i bardzo szybkie. Pierś z kurczaka nie posiada kości, chrząstek ani żyłek. Kurze mięso jest łatwo dostępne, znajdziemy je niemal w każdym sklepie. To rodzaj produktu uniwersalnego, pasującego do mnóstwa znakomitych dań. Kawałki kurczaka doskonale wkomponują się w sałatkę, a całą pierś można użyć do zrobienia devolay'a lub po prostu podać na talerzu w towarzystwie ziemniaków oraz surówki. Upieczony czy grillowany filet świetnie nada się także do codziennych kanapek. Co ważne, drobiowy kotlet jest smaczny zarówno w wersji smażonej, jak i w mniej kalorycznych wariantach: grillowanym, gotowanym, pieczonym czy duszonym na parze. By się zainspirować, polecamy odwiedzić sekcję z przepisami na potrawy z piersią z kurczaka w serwisie Przepisy.pl.

Jak wybrać dobrze?

Aby być pewnym jakości kupowanego mięsa, należy zwracać uwagę na certyfikaty oraz dokładnie czytać etykiety. Zaopatrując się w filety oznaczone odpowiednimi, choć dobrowolnymi, atestami, zyskujemy pewność, że kurczaki były karmione wysokiej jakości paszą.

Wybierając mięso na wagę, nie mamy pewności, co do posiadanych przez producenta certyfikatów, choć nazwa producenta powinna być podana na wywieszce. Kwestią sporną pozostaje też data przydatności do spożycia. Dlatego w takiej sytuacji kupujmy w sprawdzonych miejscach, które wskazują na pochodzenie mięsa od konkretnych producentów. Z kolei filety pakowane dają nam gwarancję spełnienia norm produkcyjnych oraz odpowiedniego zabezpieczenia towaru przed czynnikami zewnętrznymi.

Niezależnie od tego, czy kupujemy mięso na wagę, czy zafoliowane na tacce, zwróćmy szczególną uwagę na wygląd piersi kurczaka. Powinna mieć kolor różowy, co świadczy o tym, że jest świeża. Unikajmy mięs w odcieniu szarym czy żółtym. Warto także sprawdzić sprężystość danego kawałka – po naciśnięciu go palcem struktura mięsa powinna wrócić do swojej pierwotnej formy. To da nam pewność, że kurczak cechuje się świeżością.