Lawenda - właściwości i zastosowanie rośliny

Lawenda kojarzy się nam wszystkim głównie z pięknym zapachem i zdjęciami fioletowych pól w Prowansji pełnych kwiatów. Roślina ta największą rolę spełnia w przemyśle perfumeryjnym, ale znajduje także szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Ma również liczne właściwości lecznicze. Jakie dokładnie właściwości ma lawenda? Na jaki ból pomaga?

Lawenda wąskolistna

Lawenda wąskolistna to jedna z najpopularniejszych odmian tego krzewu. Jest to roślina, którą hodowano od stuleci. Szacuje się, że z olejków lawendowych korzystano już w starożytności. Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z południa Hiszpanii. Szybko rozprzestrzeniła się na tereny Francji, Włoch oraz Portugalii. Obecnie występuje niemal we wszystkich krajach Europy.

Lawenda jest krzewem. Osiąga wysokość od 50 do 90 centymetrów. Dół rośliny jest przeważnie zdrewniały, a liście mają srebrzysty połysk z uwagi na kolor włosków, którymi są pokryte.Lawenda kwitnie zazwyczaj od czerwca aż do początków września. Kwiaty mają intensywny purpurowoliliowy odcień. Wydzielają przyjemny charakterystyczny zapach, który rozsławił lawendę na cały świat.

Lawenda– właściwości

Lawenda znajduje swoje zastosowanie głównie w aromaterapii. Z jej kwiatów pozyskiwany jest olejek eteryczny, który z uwagi na swój bogaty skład, jest pomocny w leczeniu lub łagodzeniu objawów wielu schorzeń i dolegliwości. Są to głównie te, które są związane z układem oddechowym. Inhalacje z użyciem olejku lawendowego przynoszą ulgę w zapaleniu górnych dróg oddechowych, przy uporczywym kaszlu i katarze, a także przy problemach z zatokami.

Olejek lawendowy używany jest w aromaterapii jako środek na wyciszenie, uspokojenie oraz pomagający zasnąć. Specjaliści nierzadko polecają palenie świec o zapachu lawendy, ponieważ zapach ten łagodzi skutki stresu emocjonalnego. Jeżeli masz kłopoty ze snem, możesz skorzystać z dobroczynnego wpływu lawendy. Wystarczy w płóciennym woreczku zamknąć kilkanaście łodyg suszonej rośliny i włożyć ją w róg poszewki poduszki. Zapach dobiegający z niej pomoże się odprężyć i wspomoże szybsze zaśnięcie.

Olejek lawendowy jest również sprzymierzeńcem osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Poprawia on wydzielanie soków żołądkowych i żółci, dzięki czemu wspomagane są procesy trawienne. Reguluje pracę jelit oraz pomaga w przypadku kłopotliwych wzdęć i kolek. Regularne picie naparu z lawendy pozwoli na skuteczną walkę z bólami brzucha związanymi z problemami trawiennymi. Lawenda ma również właściwości przeciwbólowe. Nacieranie olejkiem lawendowym miejsc zmian reumatycznych przynosi szybką i długotrwałą ulgę w bólu.

Olejek lawendowy – właściwości

Jak już zostało wspomniane wyżej, olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie. Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze oraz antyseptyczne, olejek z lawendy może być używany do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia gardła lub wystąpienia aft w ustach. Z uwagi na te właściwości, lawenda wspomaga także walkę z trądzikiem i pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, dlatego też często jest używana jako składnik maści i kremów do cery problemowej, delikatnej i wrażliwej ze skłonnością do podrażnień.

Inhalacje olejkiem lawendowym pomagają szybko pozbyć się uporczywego zapalenia górnych dróg oddechowych. Przynoszą natychmiastową ulgę w kaszlu oraz przy katarze.Warto również pamiętać, że inhalacje takie mają uspokajający wpływ na nasz organizm.

Lawenda w kuchni

Chociaż lawenda kojarzy się głównie z przemysłem kosmetycznym, ma również zastosowanie w gastronomii. Z pewnością dla wielu osób będzie zaskoczeniem, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.

Lawenda jest również doskonałym dodatkiem do oliwy z oliwek. Wystarczy kilka suszonych łodyżek włożyć do butelki z oliwą i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Oliwa przejdzie smakiem i zapachem lawendy, dzięki czemu otrzymasz fantastyczny dodatek do sałatek. Ciekawym wykorzystaniem suszonej lawendy jest również dodanie jej do zwykłego cukru. Wystarczy do słoiczka wsypać cukier i włożyć do niego suszone łodyżki lawendy. Po kilkunastu dniach cukier nasyci się aromatem tego ziela, dzięki czemu słodkie wypieki zyskają ciekawy smak.

Więcej o: