Monstera - uprawa, właściwości

Monstera to rodzaj roślin, do którego należy aż 37 gatunków. Naturalnym środowiskiem monstery jest las równikowy, ale również nadaje się idealnie do uprawiania w domu. Nie jest ona rośliną wymagającą, jednak, aby pięknie rosła warto zapewnić jej odpowiednie warunki.

Monstera pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. W naturalnych warunkach występowała dawniej na terenie od Meksyku na północy, aż do Brazylii i Boliwii na południu. Stamtąd różne gatunki tej rośliny zostały sprowadzone na inne tereny świata.

Monstera – charakterystyka

Monstera to roślina wiecznie zielona, wieloletnia, występująca naturalnie w lasach tropikalnych. Obejmuje ona prawie 40 zróżnicowanych gatunków, a niektóre z nich, zwłaszcza te rosnące w swoim naturalnym środowisku, mogą osiągać nawet 20 metrów wysokości. Roślina wydaje pnącza o charakterystycznych, zwykle dość dużych liściach o sercowatym kształcie. Młode liście są pełne, natomiast w starszych powstają dziury oraz wcięcia, które stają się tym głębsze im starsza jest roślina. Łodygi są grube i długie, pną się, a z czasem drewnieją. Niektóre gatunki monstery mają płożące się pnącza. Starsze okazy wypuszczają tak zwane korzenie powietrzne, które mogą zwisać z doniczki. W żadnym wypadku nie należy tych korzeni ścinać.

Monstera to roślina, która kwitnie bardzo rzadko, a jej kwiaty są złożone z zielonkawej kolby otoczonej białą, dużą pochwą. Gdy roślina rośnie w swoich naturalnych warunkach wydaje jadalne owoce. Mają one stożkowaty kształt, a smakiem przypominają nieco smak ananasa. Owoce takie mogą wywoływać podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego, więc mimo tego, iż są jadalne, nie poleca się ich spożywania. Do jedzenia nadają się jedynie w pełni dojrzałe owoce, niedojrzałe zawierają szczawiany wapnia i mają piekący smak. Dojrzałe owoce mają żółty kolor i bardzo łatwo zdjąć z nich skórkę. Miąższ owoców monstery jest słodki, delikatny i kremowy, w Ameryce owoce te wykorzystuje się między innymi jako dodatek do lodów, sałatek oraz deserów.

Monstera – uprawa

Naturalnym środowiskiem tej rośliny są tropikalne lasy, jednak można ją z powodzeniem uprawiać w warunkach domowych. Nie jest to roślina wymagająca, dlatego mogą ją uprawiać nawet osoby niewprawione w uprawie roślin. Monstera najlepiej rośnie na stanowiskach, na których panuje cień lub półcień. Nie należy wystawiać jej na bezpośrednie nasłonecznienie, szczególnie latem. Silne, letnie słońce może powodować nawet przypalenie liści. Z kolei w miejscach, do których dociera zbyt mało światła, monstera rośnie bardzo powoli, jej liście są małe i zazwyczaj nie mają wcięć.

Monstera dość dobrze znosi umiarkowane temperatury, nie zmarznie nawet w temperaturze około 15 stopni Celsjusza. Niższa temperatura może powodować, że na liściach będą pojawiały się ciemne plamy. Monstera lubi regularne podlewanie, ale nie należy jej przelewać. W miesiącach letnich wystarczy podlewać ją raz w tygodniu, natomiast w miesiącach, gdy temperatura jest niższa, nawet nieco rzadziej. Oprócz podlewania warto co jakiś czas przecierać liście wilgotną szmatką oraz spryskiwać całą roślinę. Aby liście były piękne i błyszczące czasami można zastosować środek nabłyszczający. Nie należy jednak robić tego częściej niż raz na dwa miesiące. Roślinę warto nawozić, najlepiej robić to w okresie od marca do sierpnia, średnio raz na dwa tygodnie.

Monsterę można z łatwością przesadzać oraz rozsadzać. Najlepiej robić to w marcu lub kwietniu, zanim roślina wypuści nowe liście. Jeżeli monstera jest mała, można ją przesadzać raz w roku, natomiast większe okazy przesadza się co 2 – 3 lata. W przypadku dużych roślin warto czasami wymienić wierzchnią warstwę ziemi. Sadzonki rośliny pozyskuje się z jej pędów, wierzchołków lub z fragmentów łodyg. Sadzonki pędowe powinny mieć co najmniej jeden korzeń, jeden liść oraz pąk pachwinowy, natomiast sadzonki wierzchołkowe powinny mieć kilka liści i korzeń powietrzny o długości minimum 20 centymetrów. Jeżeli nie posiada się monstery, z której można pozyskać sadzonki roślinę można również wysiewać z nasion. Aby roślina się ukorzeniła warto zapewnić jej podwyższoną temperaturę (około 25 – 30 stopni Celsjusza) oraz wysoką wilgotność powietrza.

Monstera rośnie dosyć wolno, więc nie należy się zrażać, jeżeli po kilku miesiącach domowej uprawy nie osiągnie się oczekiwanych rozmiarów. Warto jednak pamiętać, że roślina ta dorasta do sporych rozmiarów, w związku z czym decydując się na jej zakup należy zapewnić jej odpowiednio dużo miejsca. Poza tym, jeżeli chce się, aby roślina pięła się ku górze, najlepiej od samego początku uprawy przymocować jej pędy do solidnej podpory.

Więcej o: