Moringa - czym jest i jaki wpływ na zdrowie ma drzewo długowieczności?

Moringa, zwana drzewem długowieczności, drzewem ben, drzewem pałeczkowym oraz drzewem chrzanowym, to roślina pochodząca z Indii znana z niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest zaliczana do tak zwanych superfoods, czyli do najzdrowszych produktów spożywczych. Jakie właściwości ma moringa i jak można ją stosować?

Moringa – drzewo długowieczności

Drzewo długowieczności jest drzewem tropikalnym rosnącym naturalnie na terenie Pakistanu oraz północno-zachodnich Indii. Roślina została rozpowszechniona również na innych terenach i jest hodowana z powodzeniem także w innych krajach Azji, w Ameryce Południowej oraz Afryce. Drzewo osiąga nawet 10 metrów wysokości, ma nieregularną korę oraz jasnozielone liście o eliptycznym kształcie. Jego kwiaty są jasnożółte, zebrane w wiechy, a owoce wydłużone, koloru zielonego i osiągają maksymalnie do 60 centymetrów długości.

Wszystkie części drzewa nadają się do spożycia i są wykorzystywane do celów zdrowotnych oraz kosmetycznych. Owoce, liście, a także młode pędy rośliny można gotować i spożywać jako dodatek do różnych dań. Moringa ma neutralny, delikatny smak, przez co jest stosowana zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.

Z nasion drzewa produkuje się olej, który nadaje się do spożycia, ale może być wykorzystywany także do wytwarzania kosmetyków, na przykład mydła. Korzenie rośliny mają smak podobny do chrzanu (stąd jedna z nazw drzewa - drzewo chrzanowe) i działają antyzapalnie oraz antybiotycznie.

Poza tym, różne części rośliny są stosowane jako pasza dla zwierząt oraz mogą być wykorzystywane jako biopaliwo, a odpadki pozostałe po produkcji różnych wyrobów można wykorzystywać jako naturalny nawóz.

Moringa – właściwości

Moringa, a także wszelkie produkty wytwarzane z tej rośliny są bogate w składniki odżywcze, takie jak:

Pierwiastki zawarte w tej roślinie występują w niej w ilościach dużo większych niż w innych naturalnych produktach spożywczych. Co ważne, są to niezwykle istotne dla zdrowia składniki. Bor wpływa na prawidłową pracę mózgu, mangan ma wpływ na zdrowie stawów oraz kości, natomiast chrom wspomaga przemianę materii i odgrywa ważną rolę w walce ze stresem.

Moringa – zastosowanie

Wyroby z drzewa długowieczności mają szerokie zastosowanie. Ze względu na dużą zawartość witamin, a zwłaszcza witamin A oraz E, roślina wpływa na poprawę stanu skóry. Pierwiastki, zwłaszcza mangan oraz wapń, mają wpływ na zdrowie kości, a wysoka zawartość żelaza pozwala zredukować przewlekłe zmęczenie oraz senność.

Błonnik zawarty w różnych częściach drzewa reguluje przemianę materii i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Moringa wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Produkty kosmetyczne zawierające olej z nasion drzewa chrzanowego oraz wyciągi przygotowywane na bazie tej rośliny działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz antybakteryjnie. Antyoksydanty zawarte w morindze chronią organizm i zapobiegają tak poważnym schorzeniom, jak cukrzyca, choroby nowotworowe oraz choroby serca.

Olej moringa

Olejek z moringi jest produkowany z ziaren drzewa i znajduje zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce. Na bazie tego olejku produkowane są mydła oraz farby, ale można go stosować również w formie nieprzetworzonej. Olej uzyskany z tej tropikalnej rośliny wpływa pozytywnie na kondycję skóry oraz włosów. Preparaty zawierające ten składnik działają odżywczo oraz nawilżająco, a przy regularnym stosowaniu skóra staje się promienna, natomiast włosy zyskują zdrowy połysk, miękkość i lekkość. Olej doskonale nadaje się również do wykonywania relaksacyjnego masażu.

W kuchni olej z drzewa długowieczności dodaje się do sałatek oraz innych potraw. Najlepiej spożywać go na zimno i nie poddawać obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje cenne właściwości.

Moringa – przeciwwskazania

Niestety nie wszyscy mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości drzewa długowieczności. Produktów zawierających moringę nie powinny używać kobiety w ciąży, ponieważ roślina ta może wywoływać skurcze macicy, co z kolei może prowadzić do przedwczesnego porodu albo poronienia. Taki wpływ na organizm mają przede wszystkim korzenie, kwiaty oraz kora rośliny, natomiast co do innych jej części, nie ma wystarczających danych, więc nie zaleca się ich spożywania kobietom ciężarnym.

Więcej o: