Gliceryna - jaką wybrać, jak ją stosować

Gliceryna, nazywana też glicerolem, to trójwodorotlenowy alkohol, który powstaje jako produkt uboczny w procesie produkowania mydła. Ma ona formę gęstej, przezroczystej, bezwonnej cieczy o delikatnie słodkim smaku. Jest wykorzystywana głównie do celów kosmetycznych, ale ma również wiele innych zastosowań. Jakie dokładnie właściwości ma gliceryna, jaką najlepiej wybrać i jak ją stosować?

Gliceryna – właściwości

Glicerol jest substancją szeroko stosowaną do produkcji leków. Jest używana między innymi jako środek przeczyszczający w postaci płynu przeznaczonego do stosowania doustnego albo czopków doodbytniczych (zawierających około 14 proc.substancji pomocniczych). Czopki działają drażniąco, dzięki czemu pobudzają pracę jelit, natomiast gliceryna rozpuszczając się w odbycie ułatwia przemieszczanie się mas kałowych. Takie środki są uważane za bezpieczne i można je stosować nawet u dzieci, osób starszych oraz kobiet ciężarnych.

Gliceryna jest także popularnym składnikiem kropli do oczu o działaniu nawilżającym. Takie krople przynoszą ulgę suchym, a także piekącym oczom. Substancja ta może być także stosowana zewnętrznie. Działa ona zmiękczająco oraz nawilżająco, dlatego nadaje się do smarowania podrażnionego, spierzchniętego i pękającego naskórka. Co więcej, ma działanie przeciwzapalne, więc łagodzi drobne podrażnienia.

Gliceryna, ze względu na swoje właściwości, jest często stosowana jako składnik kosmetyków, takich jak pomadki czy kremy. W takim przypadku substancja działa nawilżająco, łagodzi działanie alkoholu zawartego w kosmetykach, poprawia konsystencję produktów oraz zapobiega krystalizacji poszczególnych składników. Ze względu na to, że cząsteczki gliceryny są stosunkowo małe, dobrze wnikają w naskórek, dzięki czemu ułatwiają transport substancji odżywczych w głąb skóry.

Glicerynę stosuje się również w kosmetykach do włosów, ponieważ wpływa ona na poprawę ich kondycji, zapobiega wypadaniu, a także wygładza zniszczone końcówki włosów. Oprócz tego, że ta nawilżająca substancja jest składnikiem wielu gotowych produktów, można ją kupić w czystej postaci i samodzielnie przygotowywać maski do włosów albo kremy. 

Gliceryna – zastosowanie

Oprócz tego, że glicerynę stosuje się w kosmetykach oraz substancjach leczniczych, można ją wykorzystywać na wiele innych sposobów:

  • Do czyszczenia okien – odrobina dodana do wody, której używa się do mycia okien sprawi, że szyby będą błyszczące, a zanieczyszczenia nie będą na nich tak szybko osiadały.
  • Do przecierania luster i okularów - żeby lustra w łazience oraz soczewki okularów nie parowały, wystarczy przetrzeć szkło wilgotną ściereczką z odrobiną gliceryny.
  • Do nabłyszczania gumy - wodą z glicerolem można przetrzeć na przykład kalosze czy ogrodowe akcesoria wykonane z gumy. Sprawi to, że guma będzie błyszcząca i bardziej elastyczna.
  • Do płukania ubrań - łyżka dodana do wody do płukania tkanin wpłynie na nie zmiękczająco. Dodatek glicerolu wpływa szczególnie dobrze na ubrania z wełny oraz zamszu.
  • Do wycierania kurzu – kurz nie będzie się tak szybko osadzał na meblach, jeżeli do wody do płukania ściereczki doda się kilka kropel gliceryny. Poza tym, kurz będzie łatwiej zebrać, a meble dadzą się szybko wyczyścić z innych zabrudzeń.

Gliceryna – jaką wybrać?

Glicerynę dzieli się ze względu na sposób produkcji na naturalną oraz syntetyczną. Naturalna jej forma powstaje poprzez zmydlanie tłuszczów, na przykład oleju kokosowego albo oleju palmowego, ale można ją produkować również z tłuszczu zwierzęcego. Syntetyczna forma tej substancji powstaje z propylenu uzyskiwanego z benzyny. W związku z tym pojawia się wiele kontrowersji dotyczących tego, która forma glicerolu jest lepsza i którą należy stosować. Tak naprawdę obydwie formy glicerolu nie różnią się od siebie składem, więc mają takie samo działanie. W składach produktów kosmetycznych gliceryna, zarówno ta naturalna, jak i syntetyczna, jest oznaczana jako “Glycerin”, dlatego czytając skład nie można się dowiedzieć, jaka substancja została wykorzystana w danym produkcie. Osoby, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego powinny szukać w składzie nazwy “Glycerinvegetal”.

Gliceryna – przeciwwskazania

Gliceryna nie jest substancją toksyczną i rzadko wywołuje niepożądane efekty, jednak niektóre osoby nie mogą stosować produktów, w których występuje w zbyt wysokim stężeniu. Glicerolu ani żadnych produktów zawierających tą substancję nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono uczulenie albo nadwrażliwość na glicerynę. Alergia objawia się zazwyczaj drobnymi zaczerwienionymi plamkami pojawiającymi się na skórze. Wysypkę mogą wywoływać także inne składniki kremów i innych preparatów glicerynowych.

Więcej o: