Colostrum, siara krów, młodziwo - co to jest, jakie ma właściwości?

Istnieją dwa rodzaje odporności - wrodzona oraz nabyta. Z tą pierwszą każdy człowiek się rodzi, drugą nabywa przez całe życie, ale bardzo duży udział mają w tym pierwsze godziny, kiedy to karmiony jest siarą matki. Siara, zwana inaczej colostrum, to skondensowana wydzielina, zawierająca wiele cennych substancji, wspomagających układ odpornościowy, która po kilkudziesięciu godzinach od porodu zamienia się w mleko.

Na rynku są preparaty, zawierające siarę krowią, która posiada podobne właściwości do colostrum ludzkiego i może być spożywana przez ludzi.

Co to jest colostrum?

Colostrum, nazywane inaczej siarą, jest to wydzielina z gruczołów mlecznych ssaków, która wytwarza się wyłącznie przed porodem oraz na krótko (przez około 72 godziny) po nim. Po tym czasie siara zamienia się w mleko. Natura jest inteligenta i ze względu na to, że przez pierwsze godziny życia danego ssaka żywi się on wyłącznie colostrum, produkt ten posiada wiele cennych właściwości. Dostarcza nie tylko wartości odżywczych, ale dzięki wyjątkowemu składowi wspiera układ odpornościowy. Nie bez powodu siara (młodziwo) nazywana jest płynnym złotem. Spożywanie colostrum jest niezwykle ważnym etapem każdego ssaka, również człowieka, ponieważ nie da się go zastąpić żadnym innym produktem.

Do niedawna uważano, że siara danego ssaka, przeznaczona jest wyłącznie do spożywania przez potomstwo tego samego gatunku. Z czasem jednak odkryto, że nie ma żadnych przeciwskazań do spożywania go przez inne gatunki, co wykorzystano w przemyśle farmaceutycznym. Aktualnie na rynku dostępne są preparaty, zawierające siarę krów, które przeznaczone są do spożywania przez człowieka. Występują one w formie tabletek lub w saszetkach i pełnią funkcję suplementów.

Colostrum – skład

Colostrum charakteryzuje się bardzo stężoną konsystencją oraz zawartością ogromnej ilości składników odżywczych oraz mineralnych. Ponadto, bogate jest w substancje wspierające układ odpornościowy. W składzie siary znajdują się:

  • Białko kazeinowe
  • Białko serwatkowe
  • Witaminy z grupy B oraz A, C i E
  • Składniki mineralne: głównie wapń, magnez, fosfor oraz potas, ale też miedź i cynk (którego zawartość w siarze jest cztery razy większa niż w mleku dojrzałym)
  • Laktoferyna – białko o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, przeciwpasożytniczych. Stosowane jest ono również w walce z nowotworami. W przypadku kontaktu z infekcją to właśnie to białko tworzy pierwszą linię obrony.
  • Linozym – białko o właściwościach przeciwbakteryjnych oraz przeciwnowotworowych
  • Immunoglobuliny – przeciwciała wspierające organizm w walce z patogenami
  • Kolostronina – stosowana do walki z chorobami, które wywołują gwałtowną reakcję układu odpornościowego, np. alergie, astma oraz choroby autoimmunologiczne. Według badań, kolostronina wpływa pozytywnie na sprawność umysłu, w związku z tym wykorzystywana jest do leczenia choroby Alzheimera.

Jakie właściwości ma siara krów?

Siara, zwana inaczej colostrum lub młodzikiem, charakteryzuje się żółtą barwą oraz znacznie większą gęstością niż dojrzałe mleko. Ma ona również lekko kwaśny odczyn, pH wynosi około 6,4.

Ze względu na skład siary krów (ale też innych ssaków), bogaty w substancje o charakterze przeciwgrzybicznym, przeciwzapalnym itd., colostrum wykorzystuje w celu wspierania układu odpornościowego. Jest to produkt skuteczny w walce z infekcjami, ale też różnorodnymi alergiami czy chorobami autoimmunologicznymi. Dzięki zawartości kazeiny oraz białka serwatkowego, siara wpływa również pozytywnie na układ kostny, wzmacnia mięśnie oraz przyspiesza regenerację ich mikrouszkodzeń.

Badania wykazały, że colostrum oddziałuje pozytywnie na florę bakteryjną, znajdującą się w jelitach. W związku z tym, siara krów zalecana jest do spożywania po przebytej antybiotykoterapii.

Colostrum – dla kogo?

Ze względu na właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe preparaty, zawierające colostrum zalecane są dla osób, które narażone są lub walczą z infekcjami. Spożywanie siary krowiej może przynieść również znaczną poprawę stanu organizmu u osób o osłabionym układzie odpornościowym, np. po przebytej chemioterapii lub cierpiących na chorobę autoimmunologiczną.

Colostrum w formie suplementów zalecane jest również dla sportowców, ponieważ niweluje stany zapalne oraz wpływa pozytywnie na układ mięśniowy i kostny.

Siarę krowią mogą spożywać również dzieci (o ile nie wykazują alergii na laktozę), ponieważ preparat ten znacznie wzmacnia układ odpornościowy i może pozwolić uniknąć stosowania antybiotykoterapii.

Preparaty zawierające siarę krowią polecane są również osobom starszym. Colostrum nie tylko wzmacnia organizm, ale też wpływa na sprawność umysłu i dostarcza energii, co jest bardzo istotne dla osób w podeszłym wieku.

Cebula nie tylko wzmacnia odporność, ma również działanie bakteriobójcze

Więcej o: