Przyczyny cukrzycy. Co sprzyja rozwojowi cukrzycy?

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób. Może się pojawić nie zależnie od wieku pacjenta, a ni stylu życia, który prowadzi pacjent. Jakie są przyczyny cukrzycy? Jak uniknąć zachorowania?

Przyczyny cukrzycy różnią się nieco w zależności od typu schorzenia.

Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa, zwana też cukrzycą ciężarnych, to zaburzenie gospodarki węglowodanowej wykryte po raz pierwszy w czasie ciąży. Cukrzyca ciążowa występuje u około 3 do 6 proc. wszystkich ciężarnych kobiet. U 30 proc. kobiet powtarza się w kolejnej ciąży. Zwykle rozpoczyna się w piątym lub szóstym miesiącu ciąży (24-28 tydzień) i znika tuż po porodzie. Zdarza się, że cukrzyca w ciąży jest sygnałem ostrzegawczym i zapowiada rozwój cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. Jakie są przyczyny cukrzycy u ciężarnych?

Podstawowym źródłem energii  dla organizmu jest glukoza. Jeśli organizm działa jak należy trzustka wytwarza insulinę i przekłada cukier na energię. W przypadku kobiet w ciąży, u których rozwinęła się tzw. cukrzyca ciężarnych, choć trzustka działa prawidłowo, to organizm nie odbiera sygnału, że otrzymał glukozę, którą trzeba zamienić na energię. Dlaczego tak się dzieje? Na to pytanie medycyna nie potrafi podać konkretnej odpowiedzi, przypuszcza się jednak, że przyczyną cukrzycy mogą być zmiany hormonalne, które zachodzą w ciele przyszłej matki. Proces ten rozwija się stopniowo, pierwsze sygnały, że zaczyna się dziać coś niepokojącego, pojawiają się zazwyczaj między 24-28 tygodniem ciąży.

Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 1 - przyczyny zachorowania można upatrywać w uszkodzeniu komórek β trzustki (tzw. wysepki Langerhansa, badania pokazują, że pierwsze objawy pojawiają się dopiero wtedy gdy zniszczonych zostanie 90 proc. komórek), których podstawowym zadaniem jest wydzielanie insuliny. Hormon ten redukuje i kontroluje stężenie glukozy, która stanowi podstawowe źródło energii dla organizmu. U osób z cukrzycą typu 1 – z nieznanych do końca przyczyn – układ odpornościowy zaczyna wydzielać przeciwciała, które niszczą trzustkę i zakłócają jej pracę.

Wpływ na rozwój cukrzycy typu 1 mają m.in. geny, ale szanse na odziedziczenie choroby wynoszą zaledwie 10 proc. Część badaczy bardziej skłania się ku tezie, że uszkodzenie komórek trzustki, a w konsekwencji rozwój cukrzycy typu 2 może być spowodowane infekcją wirusem Coxackie. Mimo że zazwyczaj wywołuje on niezbyt groźną infekcję, to u niektórych dzieci może wywoływać bardzo  poważne infekcje. Co raz częściej mówi się, że to właśnie za jego sprawą aktywowana jest reakcja układu immunologicznego, która nakazuje mu niszczenie trzustki, a w szczególności komórek beta, które wytwarzają insulinę.

Istnieje także teoria, która mówi, że wpływ na rozwój cukrzycy może mieć klimat i sposób odżywiania we wczesnym dzieciństwie. Niektórzy badacze twierdzą, że jej rozwojowi sprzyja chłodniejszy klimat. Część badaczy jest stania, że cukrzyca, znacznie częściej pojawia się u osób, które nie były karmione piersią. Trzeba jednak pamiętać, że to ciągle tylko gdybania i jak dotąd nie ma żadnych rzetelnych badań, które potwierdziłyby lub wykluczyły tę teorię, przyczyny cukrzycy wciąż nie są do końca poznane.

To, co wiadomo na pewno to, że cukrzycy typu 1 sprzyjają:

  • częste infekcje w dzieciństwie;
  • rozpoznana cukrzyca typu 1 u jednego z rodziców, w szczególności u ojca;
  • starszy wiek matki;
  • stan przedrzucawkowy u matki podczas ciąży;
  • inne choroby autoimmunologiczne, np. choroba Gravesa-Basedowa, choroba Hashimoto, choroba Addisona, stwardnienie rozsiane.

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 jedna z najczęściej rozpoznawanych odmian cukrzycy. Zaliczana jest do chorób metabolicznych, których najbardziej charakterystycznym objawem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Dzieje się tak ponieważ trzustka wytwarza zbyt mało insuliny lub komórki przestają na nią reagować.

Insulina to hormon, który aktywuje organizm do natychmiastowego przełożenia glukozy na energię. Cukrzyca typu 2 ma bezpośredni związek z otyłością. Znacznie częściej rozwija się także u osób z nadciśnieniem tętniczym czy chorujących na serce. Jeszcze do niedawna ten rodzaj cukrzycy uchodził za chorobę typową dla osób starszych. Niestety to się zmienia i schorzenie rozwija się już u dzieci.

Cukrzyca ma podłoże genetyczne, ale to, że w rodzinie jest choć jeden chory nie znaczy, że rozwinie się ona u wszystkich. Prawdopodobieństwo wynosi od 30-40proc. 

Przyczyny cukrzycy mogą również wynikać z:

  • wcześniejszego występowania nieprawidłowości w wartościach glikemii,
  • nieprawidłowej tolerancji glukozy,
  • przebytej cukrzycy w ciąży,
  • urodzenia noworodka z dużą wagą urodzeniową (powyżej 4 kg),
  • wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi,
  • stosowania terapii hormonalnej,
  • choroby trzustki.

W grupie ryzyka znajdują się także panie, które mają zespół policystycznych jajników.

To również może cię zainteresować:

Więcej o:
Skomentuj:
Przyczyny cukrzycy. Co sprzyja rozwojowi cukrzycy?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX