Nalewka z orzecha czarnego: właściwości, na co pomaga

Nalewka z orzecha czarnego zawiera cenny składnik o nazwie juglon, mający uznane działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Wyciągi z orzecha czarnego polecane są jako środek na pasożyty, a także naturalny lek na kłopoty żołądkowe.

Orzech czarny - charakterystyka

Orzech czarny (Juglans nigra L.) jest gatunkiem drzewa z rodziny orzechowatych. Na stanowiskach naturalnych rośnie głównie na terenie Ameryki Północnej. W Europie został zaadaptowany jako drzewo ozdobne w parkach, bywa także uprawiany, czasami też dziczeje i wtedy uznawany jest za roślinę zadomowioną. Odmiana uprawna nosi nazwę 'Alburyensis'. Drewno z czarnego orzecha ma piękne zabarwienie i rysunek, jest bardzo cenione w meblarstwie. Natomiast orzechy są źródłem wielu korzystnych dla zdrowia składników. Z czarnego orzecha tłoczy się olej, robi ekstrakty, a także alkoholowe nalewki.

Nalewka z orzecha czarnego - przepis

Do zrobienia nalewki potrzebujemy około 50 g łupin orzecha czarnego oraz alkohol etylowy 50-50 procentowy w ilości 150 ml. Aby uzyskać nalewkę leczniczą macerujemy łupiny w alkoholu przez minimum 7 dni w ciemnym i szczelnie zamkniętym naczyniu. Maceracja powinna odbywać się w miejscu o umiarkowanej temperaturze. Dobrze jest co jakiś czas wstrząsnąć butelkę, a następnie - po upływie tygodnia - odcedzić płyn.

Nalewka z orzecha czarnego - właściwości i zastosowanie

Tradycyjnie nalewkę z orzecha czarnego poleca się w celu zwalczania pasożytów. Pomagają w tym znajdujące się w orzechu garbniki oraz juglon. Jest to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny w roślinie za brązowy kolor. Ten barwnik występuje w liściach, korze, korzeniach, a także w łupinach orzecha.

W przypadku orzecha czarnego najwięcej juglonu wydzielają korzenie. Juglon wykazuje działanie alleopatyczne, to znaczy hamuje rozwój okolicznych roślin, jest jakby naturalnym herbicydem. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, co wykorzystuje się w medycynie oraz w kosmetologii. Wykazano, że juglon zapobiega wzrostowi bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz hamuje replikację wirusa HIV-1, obniżając aktywność rybonukleazy H. Zauważono także że związek może przyspieszać apoptozę komórek raka jelita grubego. Tego typu obserwacje powodują, że medycyna spogląda z nadzieją na tę substancję.

Ekstrakt z orzecha czarnego to naturalny lek na infekcje pasożytnicze oraz pomoc przy kłopotach żołądkowych. Bywa zestawiany z bylicą piołunu i pączkami goździka i polecamy przy niestrawności oraz nieżytach przewodu pokarmowego. Wyciągi z orzecha czarnego mogą także służyć do płukania ust w celu zapobiegania próchnicy. Wyciąg z liści czarnego orzecha włoskiego można stosuje się czasem w leczeniu schorzeń skóry, takich jak egzema, łuszczyca oraz brodawki.

Trzeba jednak pamiętać, że nalewki z orzecha czarnego nie powinny pić ani kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ani też osoby z uczuleniem na orzechy. Należy także pamiętać o zawartości alkoholu.

Więcej o: