Dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera: nowe badania

Nawet o jedną trzecią zminimalizujemy ryzyko rozwoju demencji odpowiednio się odżywiając, gdy jesteśmy jeszcze w średnim wieku. Naukowcy po raz kolejny udowodnili zalety diety opartej o warzywa i owoce, z ograniczeniem żywności pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wysokoprzetworzonej do minimum.

Obecnie wg danych ONZ na świecie żyje około 137 mln ludzi powyżej 80 roku życia, a liczba ta ma się potroić do 2050 roku. Wraz z wydłużającą się starością wzrasta też ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja starcza i choroba Alzheimera. W samych tylko Stanach Zjednoczonych, jak podaje serwis Medical News Today, z chorobą Alzheimera żyje obecnie już 5 mln osób, a liczba ta ma się jeszcze potroić. Świat nauki wciąż szuka sposobów skutecznego leczenia, ale także uniknięcia zachorowania poprzez zmianę stylu życia. Poszukiwania naukowców koncentrują się między innymi wokół sposobu odżywiania się, jako czynnika mającego wpływ na późniejszy stan naszego umysłu.

Najnowsze badania dotyczą diety roślinnej, a zostały przeprowadzone na populacji azjatyckiej przez Uniwersytet w Singapurze. Po analizach, opartych na dużej grupie uczestników, badacze doszli do uzasadnionego wniosku, że jednym ze sposobów zapobiegania chorobie Alzheimera może być odpowiednie odżywianie się gdy jesteśmy jeszcze w średnim wieku. W naszej diecie powinny się wtedy znaleźć przede wszystkim warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, natomiast żywność pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso i nabiał, muszą zostać ograniczone.

Nasz film pokazuje, jak widzą świat osoby z chorobą Alzheimera.

Na czym polegały badania?

Do analizy użyto danych medycznych oraz dotyczących stylu życia, dostępnych w Singapure Chinese Health Study. Badaniem objęto ponad 63 tysiące mieszkańców Singapuru. Byli to Chińczycy, znajdujący się w wieku od 45 do 74 lat, a pozyskane informacje dotyczyły diety, palenia papierosów i spożywania alkoholu, a także aktywności fizycznej, długości snu, wzrostu, masy ciała oraz przebytych chorób. Wywiady z tymi osobami przeprowadzano kilkakrotnie. Raz w latach 1993-1998, a ostatnie w latach 2014-2016. Naukowcy wybrali do analizy statystycznej dane około 17 tys. osób.

Wnioski okazały się inspirujące. U osób przestrzegających zasad diety roślinnej w średnim wieku zaobserwowano do 33 proc. niższe ryzyko pogorszenia  funkcji poznawczych w późniejszych latach. Zatem, to jak odżywiamy się jako pięćdziesięciolatki, będzie miało dalekie reperkusje.

Dieta roślinna podstawą zapobiegania demencji

Najdłużej zdrowie umysłu zachowały osoby przestrzegające zasad tzw. alternatywnej diety śródziemnomorskiej, czyli nieco bardziej rygorystycznej w stosunku do klasycznej, a obejmującej takie produkty spożywcze jak warzywa i owoce, warzywa strączkowe, żywność pełnoziarnistą, nasiona i orzechy, oleje roślinne oraz ryby, z minimalnym tylko udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego. W ramach tego typu diety należy ograniczyć do minimum przede wszystkim spożycie czerwonego mięsa oraz żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej zbyt dużo m.in. soli oraz cukru. Zaleca się także zminimalizować produkty nabiałowe oraz białe pieczywo.

Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition Trusted Source.

Źródło: The Medical News Today

Więcej o: