Dieta ketogeniczna pomaga w zwalczaniu wirusa grypy - stwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Yale

Gdy zbliża się sezon grypowy, może warto przejść na dietę wysokotłuszczową, aby zapobiegać infekcjom? Nauka dała właśnie odpowiedź na to pytanie. Ekspertymenty potwierdziły, że dieta katogeniczna sprzyja powstawaniu komórek T gamma delta w płucach, które uszczelniają błonę śluzową i zmniejszają ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa grypy.

Dieta ketogeniczna jest dietą polegającą na eliminowaniu węglowodanów z codziennej diety i zastąpieniu ich tłuszczami. Jadłospis opiera się głównie na mięsie i rybach, jako źródłach białka oraz na warzywach nie zawierających skrobi. Dozwolone są tylko te, które mają niską zawartość cukru, a więc truskawki, grapefruity, awokado, cukinia, ogórki kiszone, kapusta kiszona, kalafior, brokuły. Źródłem tłuszczu powinny być oleje roślinne oraz masło.

Podstawowym paliwem organizmu stają się tłuszcze zamiast glukozy. W procesie ich rozkładu powstają ciała ketonowe: aceton, acetooctan i kwas betahydroksymasłowy, które dostarczane są do komórek i stają się źródłem energii.

Czy dieta może pomóc w walce z grypą?

Naukowcy z Uniwersytetu Yale przeprowadzili serię eksperymentów na myszach zakażonych wirusem grypy. Podzielone na dwie grupy gryzonie karmione były inną żywnością, aby sprawdzić, jak dieta może wpływać na procesy immunologiczne chorego organizmu. Ku zdumieniu badaczy myszy karmione żywnością pozbawioną węglowodanów, czyli przypominającą dietę ketogeniczną, znacznie lepiej radziły sobie z chorobą, niż myszy na zwykłej diecie z dużą ilością węglowodanów.

Stwierdzono, że dieta ketogeniczna zmobilizowała do działania jeden z rodzajów limfocytów T, które zgromadziły się w płucach zwiększając tam produkcję śluzu, co pomogło zatrzymać wirusa grypy. Wcześniej nie zauważano, aby płuca uczestniczyły aktywnie w odpowiedzi immunologicznej organizmu na atak wirusa grypy. Skąd w ogóle pomysł, aby zbadać zależność diety ketogenicznej i grypy?

Nieco wcześniej, w  trakcie doświadczeń prowadzonych w laboratorium Iwasaki odkryto, że aktywatory układu odpornościowego, nazywane inflamasomami, mogą spowodować szkodliwą odpowiedź ze strony układu immunologicznego, natomiast w laboratorium Dixita stwierdzono doświadczalnie, że dieta ketogenna blokuje powstawanie inflamasomów. Dlatego postanowiono sprawdzić, czy poprzez odpowiednią dietę da się wpływać na odpowiedź układu odpornościowego na patogeny, takie jak wirus grypy.

Obserwacje myszy zakażonych wirusem grypy pokazały, że poddane diecie ketogenicznej lepiej radziły sobie ze zwalczaniem choroby. Ich organizm zaczął bowiem wyzwalać duże ilości limfocytów Tγδ (gamma delta), które stworzyły w płucach chorych myszy skuteczne blokady przeciw atakującemu wirusowi. Limfocyty T gamma delta są to komórki, które uczestniczą w odpowiedzi przeciwzakaźnej, przeciwnowotworowej oraz w regulacji odpowiedzi immunologicznej. U myszy pozbawionych genu kodującego komórki T gamma delta dieta ketogeniczna nie zapewniała ochrony przed wirusem grypy.

To badanie pokazuje, że sposób, w jaki ciało spala tłuszcz, aby wytwarzać ciała ketonowe z pożywienia, może napędzać układ odpornościowy do walki z infekcją grypy

- powiedziała Emily Golberg, jedna z autorek odkrycia.

Wyniki badań zostały opublikowana na łamach czasopisma Science Immunology.

Źródło: ScienceDaily

Więcej o: