Dzika róża: właściwości lecznicze. Dlaczego warto sięgać po owoce dzikiej róży

Dzika róża to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera szczególnie dużo dobrze przyswajanej witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy i chroni przed zachorowaniem. Owoce dzikiej róży mogą służyć do uzupełniania niedoborów witamin. Mają także wiele innych zastosowań.

Dzika róża - charakterystyka krzewu

Dzika róża (Rosa canina L.) jest pospolitym krzewem, rosnącym na polanach i skrajach lasów, na miedzach, czy też w przydrożnych rowach. Nie jest specjalnie wymagająca, potrzebuje tylko nieco światła. Należy do rodziny różowatych. Występuje na terenach z umiarkowanym klimatem właściwie prawie wszędzie w Europie, a także w Azji, Afryce, a nawet w Australii. Ten ciernisty krzew wyrasta do wysokości około 3 metrów. Gałęzie ma łukowato wygięte ku dołowi, ostro ząbkowane liście i pięciopłatkowe kwiaty. Jesienią pojawiają się na krzewach czerwone owoce w kolorze purpurowoczerwonym, długości około 3 cm.

Dzika róża jest rośliną leczniczą. Jako surowiec zielarski służą owoce zbierane jesienią zanim zmiękną. Są następnie suszone w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, a potem dosuszane jeszcze w niższej o 10 stopni. Drugi sposób pozyskiwania surowca z dzikiej róży to przepoławianie owoców w celu usunięcia znajdujących się wewnątrz drobnych nasionek oraz włosków.

Dzika róża - co znajdziemy w jej owocach?

Dzika róża to bogactwo witaminy C. Owoce mogą zawierać od 1 do 12 proc. tego związku, a to, ile witaminy C znajdziemy w jej owocach, zależy od zbioru i sposobu suszenia oraz od tego, jak długo są potem przechowywane. Im dłużej bowiem dzika róża jest suszona, tym więcej traci witaminy C, która utlenia się do kwasu dehydroksyaskorbowego. Ponadto w owocach dzikiej róży znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3 (PP), E, K i kwas foliowy (B9). W owocach dzikiej róży znajdziemy ponadto takie związki jak: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry oraz pektyny

Dzika róża - właściwości lecznicze

Mając takie bogactwo witaminy C (zawiera jej na przykład dziesięciokrotnie więcej niż czarna porzeczka) dzika róża świetnie nadaje się do wzmacniania naszego systemu odpornościowego i do zapobiegania zimowym przeziębieniom, katarom i grypom. Owoce dzikiej róży pomagają uzupełniać niedobory witamin, szczególnie w okresie rekonwalescencji, a także osłabienia organizmu w wyniku zmęczenia czy stresu.

Owoce dzikiej róży są ponadto pełne silnych antyoksydantów, w tym oczywiście witaminy C, ale i flawonoidów oraz proantocyjanidyn, należących do grupy polifenoli. Flawonoidy są cenione jako środek przeciwnowotworowy oraz zapobiegający chorobom krążenia. W owocach dzikiej róży znaleziono także bioaktywną substancję o nazwie galaktolipid, który ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo witaminy i flawonoidy wspierają działanie galaktolipidów, zatem owoce dzikiej róży zmniejszają stany zapalne i niwelują ból. Stąd napary z dzikiej róży polecane są przy przewlekłych zapalnych chorobach stawów czy mięśni.

Witamina C znajdująca się w owocach dzikiej róży jest wyjątkowo dobrze przyswajana przez organizm, znacznie lepiej niż syntetyczne witaminy. Dlatego też, zamiast łykać tabletki, znacznie efektywniej jest popijać herbatkę z dzikiej róży. W dodatku nie przynosi żadnych skutków ubocznych. Ma działanie rozkurczające, żółciopędne oraz łagodnie moczopędne i jest polecana do leczenia  niedomagań wątroby, nerek oraz przewodu pokarmowego.

Olejki eteryczne z dzikiej róży mają przyjemny zapach i pomagają przy migrenie, działają uspokajająco. Ponadto olejki wykazują działanie moczopędne, antyseptyczne oraz antybakteryjne.

Dzika róża - zastosowanie kulinarne

Z owoców dzikiej róży powstają pyszne dżemy, konfitury oraz syropy. Aromatyzuje się nią także inne przetwory, a także słodycze i ciasta oraz napoje. Z płatków dzikiej róży można robić pyszne konfitury. Ze świeżych albo suszonych owoców specjaliści robią też wino oraz nalewki. 

Dzika róża w kosmetologii

Z nasion dzikiej róży wytłacza się olej różany, który ma żółtą lub brązową barwę. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany jest do pielęgnacji wrażliwej lub uszkodzonej skóry. Wykazuje działanie ochronne oraz przeciwzapalne, rozjaśnia, uelastycznia i ożywia zmęczoną skórę. Dobrze działa na łuszczącą się lub naczynkową skórę. Ze względu na obecność antyoksydantów hamuje procesy starzenia się skóry. Nadaje się także do pielęgnacji zniszczonych włosów. Olejek z dzikiej róży może być także stosowany w aromaterapii i do produkcji perfum.

Więcej o: