Dlaczego z wiekiem tyjemy, choć wcale nie jemy więcej. Naukowcy mają odpowiedź

W miarę jak przybywa nam lat, przybywa także kilogramów. Dotyczy to sporej grupy osób i nawet mniejsze porcje jedzenia, czy też ćwiczenia fizyczne niewiele pomagają. Dlaczego tak się dzieje? Jaki mechanizm steruje tym zjawiskiem? Poznanie odpowiedzi może pomóc w walce z nadwagą i otyłością - mają nadzieję szwedzcy naukowcy, którzy prowadzili badania przez 13 lat.

Jak wyglądały badania?

Eksperyment przeprowadzono w instytucie medycznym Karolinska Institutet w Szwecji, we współpracy z Uniwersytetem w Uppsali i Uniwersytetem w Lyonie. Obserwacje objęły 54 osoby i trwały niemal 13 lat. Ostatecznie zauważono, że organizmy badanych osób, niezależnie od tego, czy akurat traciły one na wadze czy też tyły, w miarę upływu lat coraz wolniej obracały lipidami znajdującymi się w tkance tłuszczowej. Pod pojęciem obrotu lipidami badacze rozumieją zdolność do przechowywania i usuwania lipidów, a szybkość tego procesu wiążą z ilością tkanki tłuszczowej. Mówiąc jeszcze inaczej, chodzi o spowolnienie procesu wymiany trójglicerydów w komórkach tłuszczowych, do której dochodzi wraz z wiekiem.

W miarę upływu lat, jak zauważyli naukowcy, zmniejsza się wskaźnik obrotu lipidami. Osoby, które w swoich codziennych posiłkach nie uwzględniły tego, czyli nie zmniejszyły kaloryczności porcji, przytyły w czasie badania średnio o 20 procent. Dodatkowo obserwowano grupę 41 kobiet, które poddały się zabiegowi zmniejszenia żołądka. Naukowcy skupili się na poznaniu, w jaki sposób zwalniający obrót lipidami wpłynął na możliwość utrzymania stabilnej masy ciała przez cztery do siedmiu lat po zabiegu bariatrycznym. Okazało się, że tylko tym kobietom, które miały jeszcze przed operacją niski wskaźnik obrotu lipidami, udało się go podnieść i dzięki temu zmniejszyć masę ciała. Zdaniem naukowców oznacza to, że miały jeszcze pewne rezerwy, jeżeli chodzi poziom obrotu lipidami i dlatego zdołały go podwyższyć.

A w naszym filmie o tym, czy istnieje gen otyłości

Wniosek 1: Wzrastanie ponad miarę tkanki tłuszczowej jest powiązane ze zmniejszoną szybkością usuwania lipidów (trójglicerydów) z komórek tłuszczowych. W efekcie coraz więcej lipidów jest magazynowanych w ciele, a zatem powiększa jego masę

Szybkość usuwania lipidów sukcesywnie zmniejsza się w miarę starzenia, a jednocześnie zużywanie lipidów przez organizm wcale nie przyspiesza, co w efekcie powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. A więc to czas działa na naszą niekorzyść.

Jeden z autorów badania, prof. Peter Arner, tak podsumował wnioski: "Wyniki naszych obserwacji pokazują, że to procesy, do których dochodzi w samej tkance tłuszczowej wpływają na masę ciała, niezależnie od innych czynników". Współautorka badania, Kirsty Spalding, dodaje: "Zrozumienie dynamiki lipidów i tego, co reguluje wielkość masy tłuszczowej u ludzi, jest niezwykle istotne szczególnie teraz. Może to otworzyć nowe drogi w leczeniu otyłości, tym bardziej że żyjemy w czasach, gdy otyłość i choroby powiązane z nią, są już problemem globalnym".

Wniosek 2: ćwiczenia fizyczne nadal pomagają w odchudzaniu

Istnieją badania, które pokazują, że przyspieszenie obrotu lipidami w tkance tłuszczowej można uzyskać dzięki ćwiczeniom fizycznym. Naukowcy podtrzymują ten pogląd. Uważają bowiem, że zwiększenie wysiłku fizycznego w dłuższym czasie pomaga w odchudzaniu.

Źródła: ScienceDaily, Nature Medicine

Więcej o:
Komentarze (4)
Dlaczego z wiekiem tyjemy, choć wcale nie jemy więcej. Naukowcy mają odpowiedź
Zaloguj się
  • karoljuve

    Oceniono 8 razy 2

    Naprawdę są ludzie, którzy tego nie wiedzą?
    To jest wiedza wpajana na lekcjach biologii gdy przechodzi się do nauki o człowieku.
    W podstawówce.

  • dolorek

    Oceniono 17 razy 1

    Jak się je tyle samo ale mniej się rusza, to się tyję. Poproszę o 5% kwoty zaoszczędzonej na badaniach.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX