Jadł tylko frytki i chipsy. Nastolatek oślepł przez śmieciowe jedzenie

Dieta uboga w witaminy i minerały doprowadziła do utraty wzroku u pewnego nastolatka w Anglii. Chłopiec żywił się głównie frytkami i chipsami. Dla większości z nas jest jasne, że śmieciowe jedzenie niesie ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, otyłości i raka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że złe odżywianie może mieć także wielki wpływ na wzrok - ostrzegają specjaliści.

Chłopiec po raz pierwszy trafił do lekarza, gdy miał 14 lat i skarżył się na ciągłe zmęczenie. Badania wykazały duży niedobór witaminy B12. Pomimo że podano mu zastrzyki z witaminą B12 i zalecono zmianę diety, w ciągu roku nastolatek tracił wzrok i słuch. Zarówno okuliści, jak i laryngolodzy nie znaleźli przyczyny tego stanu.

Chłopiec zupełnie stracił wzrok w wieku 17 lat. Trafił wówczas do Bristol Eye Hospital. Specjaliści z dziedziny neurookulistyki zdiagnozowali u niego neuropatię wzrokową (uszkodzenie nerwu wzrokowego), a dalsze badania wykazały, że przyczyną neuropatii były braki witamin i minerałów. U nastolatka stwierdzono niedobory kilku minerałów, przede wszystkim: niski poziom witaminy B12, witaminy D, miedzi, selenu. Jego kości charakteryzowały się bardzo niską gęstością, prawdopodobnie wynikająca z niedoboru witaminy D.

Witaminy z grupy B, to prawdziwa brygada do zadań specjalnych. O tym, jak są ważne dla organizmu mówi nasz film 

Denize Atan ze szpitala w Bristolu, który leczył chłopca, powiedział, że jego pacjent żywił się głównie frytkami, chipsami, białym pieczywem, od czasu do czasu zjadał plasterek szynki lub kiełbasę. Nastolatek wyjaśnił, że miał awersję do wielu rodzajów jedzenia, a frytki i chipsy były tym, co mógł jeść bez problemu. Chłopiec najpewniej cierpi również na jedno z zaburzeń odżywiania AFRID (Avoidant/restrictive food intake disorder).

Złe odżywianie nie tylko w biednych krajach

Niedobory żywieniowe są bardzo powszechne - dotykają około 2 miliardów ludzi na całym świecie. W krajach o niskim i średnim dochodzie ubóstwo jest główną przyczyną niedoborów mikroelementów i witamin. W krajach o wysokich dochodach niedobory wynikają m.in ze złego wchłaniania, złej diety oraz alkoholizmu i palenia tytoniu.

Do niedoborów witaminy D i B12 może prowadzić ponadto rosnąca popularność weganizmu, czyli diety, w której nie spożywa się ryb, mięsa, jaj i nabiału, które są głównymi źródłami tych witamin. Bez suplementów diety lub wzbogaconej żywności ścisły weganizm - podobnie jak każda inna wykluczająca część produktów dieta - może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Niedobory witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B3 (niacyny), witaminy B6 (pirydoksyny), witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B12 (kobalaminy), żelaza, wapnia, magnezu i miedzi, które wywołują neuropatię wzrokową, często są mylone z innymi zaburzeniami. Więcej o niedoborach witamin z grupy B dowiesz się z naszego materiału: Witaminy z grupy B.

Mogą Cię zainteresować zdrowe diety

Więcej o:
Komentarze (50)
Jadł tylko frytki i chipsy. Nastolatek oślepł przez śmieciowe jedzenie
Zaloguj się
  • mia.frufru

    Oceniono 28 razy 26

    "Denize Atan ze szpitala w Bristolu, który leczył chłopca, powiedział..." - Denize Atan jest kobietą, pół sekundy googlania wystarczy, by to sprawdzić...

  • meki_majcher

    Oceniono 41 razy 15

    Wedle doktryny katolickiej, ślepnie się od bicia konia. Każdy ksiądz to potwierdzi.

  • qwerfvcxzasd

    Oceniono 45 razy 15

    Przyczyną nie było żadne "śmieciowe jedzenie" tylko jedzenie w kółko jednej potrawy.

  • polskirozlamacz

    Oceniono 40 razy 14

    Nie tyle śmieciowa dieta, co monodieta oparta na zbożach i ziemniakach. Niedobór witamin B12 i D to wina skrajnego ograniczenia jedzenia mięsa i nabiału. Powszechny problem u wegan.

  • wiejski.empedokles

    Oceniono 13 razy 11

    To jest poważne zaburzenie psychiczne a nie temat do żartów z frytek.

  • siwywaldi

    Oceniono 14 razy 6

    He, he.... Mnie i moich rówieśników, już ponad 60 lat temu starsi koledzy straszyli oślepnięciem, jakie grozi mi w wyniku czynności, powszechnie uprawianej przez chłopców w wieku 14 - 17 lat.

    O innych "groźbach" w stylu: wyrośnięcia włosów między palcami, zwichnięcia nadgarstka czy nawet rozszczepu kręgosłupa, już nie wspomnę... :-)

  • kisssmyass

    Oceniono 32 razy 4

    największą pomyłką jest wniosek jaki został postawiony pod koniec artykułu utożsamiający pośrednio weganizm z jedzeniem czipsów, frytek i białego pieczywa. Gdyż i to i to nie zawiera wszystkich witamin i minerałów. To jest najwyraźniej propaganda mięsożerności. Jakiś arogancki kretyn Anonim z GW wypocił te bzdury!

  • dk7000

    Oceniono 3 razy 3

    Akurat witaminę D powinni suplementować zimą wszyscy w naszej szerokości geograficznej, bo czy jesz mięso czy jesteś weganem, masz jej zimą prawdopodobnie zbyt mało. Pożywienie bogate w witaminę D (głownie ryby i żółte sery) pokrywa max 10% zapotrzebowania, główne źródło to słońce. Co do witaminy B12 to fakt, weganie w Polsce muszą ją suplementować.

  • martinez027

    Oceniono 15 razy 3

    Przecież 90% angoli byłaby ślepa!Oni żrą czipsy i popijaja gazowanym kolorowym szitem--i to zarówno młodzi jak i starzy po 50tce...W głownych biurach(head office)są stołowki z darmowym żarciem to idą głownie frytki i czipsy, angielki z tych biur w tygodniu wypijaja do tych czipsów po butli wina a w piatek 3 butle i wychodza z roboty naprute--tam w "lepszych"biurowcach legalnie sie chleje --najlepsze ze czesto za darmo...Przy kompie sobie sączyłem łyche--jakaś 12letnia szkocka--przez 3 miechy CODZIENNIE 0,3-0,4l łychy....Dobrze ze sie skonczyło zlecenie bo ci na stałych kontraktach to sami alkoholicy...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX