Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania

Odmawianie sobie żywności z zawartością glutenu, gdy nie chorujesz na celiakię lub nie masz alergii na gluten, nie ma żadnego zdrowotnego sensu - dowodzą naukowcy. Diety bezglutenowe zyskują na popularności, chociaż nie ma dowodów na negatywny wpływ glutenu na zdrowie.

Gluten to białko roślinne, które znajduje się w nasionach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Może pojawić się również w owsie. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek - gliadyny i gluteniny. W połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczność, wypieki są dzięki niemu pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość.

Od kilku lat modne są produkty bezglutenowe. Twórcy i zwolennicy tej mody utrzymują, że dieta bezglutenowa służy organizmowi i zapobiega różnym chorobom. Jednak, jak dowodzą najnowsze badania, nie ma na to naukowych dowodów. Unikanie glutenu przez osoby, u których nie zdiagnozowano celiakii lub alergii na gluten, nie przynosi organizmowi żadnych korzyści.

To stwierdzenie ma solidne podstawy naukowe. W serwisie Gastroenterology opublikowano właśnie wyniki losowych, kontrolowanych badań z tzw. podwójnie ślepą próbą, a zatem uważane za najbardziej wiarygodne testy, jakimi obecnie posługują się naukowcy. Eksperyment został przeprowadzony w Monash University w USA.

Zdrowe osoby, które poddano testom, jadły przez dwa tygodnie produkty zawierające gluten. Druga, losowo wybrana grupa kontrolna, otrzymywała dania bezglutenowe. Następnie przeanalizowano stan zdrowia badanych, przy czym szukano takich oznak niedyspozycji, jak bóle brzucha, refluks, zaparcia lub biegunki. Ponadto, korzystając ze specjalnej skali, oceniano poziom zmęczenia. 

Analizy nie wykazały istotnych różnic pomiędzy osobami jedzącymi mąkę z glutenem, a tymi, które stosowały dietę bezglutenową. Badacze stwierdzili, że odmawianie sobie żywności z glutenem nie przyniosło żadnych korzyści zdrowym osobom.

Sporo ludzi wciąż wierzy w szkodliwość glutenu. Z tym mitem rozprawia się nasz film.

Autorzy eksperymentu podkreślają, że jest to pierwsze badanie, związane ze spożywaniem glutenu, w którym wzięły udział osoby bez wcześniejszych problemów jelitowych, takich jak na przykład zespół jelita drażliwego. Prowadzone do tej pory badania mogły być niejednoznaczne właśnie z powodu innych, towarzyszących schorzeń u osób, będących przedmiotem obserwacji.

65 procent amerykańskiego społeczeństwa wierzy, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza. Produkty bezglutenowe reklamowane są jako pokarmy zapobiegające chorobom, pomagające w utrzymaniu masy ciała, poprawiające funkcje poznawcze itp. Naukowcy podkreślają, że nie ma to żadnych naukowych dowodów.

Natomiast osoby chorujące na celiakię oraz z nadwrażliwością na gluten, muszą go unikać. Może bowiem doprowadzić do zniszczenia błony śluzowej jelita cienkiego, co w efekcie utrudnia wchłanianie składników odżywczych. Poważne uszkodzenia jelit prowadzą do innych kłopotów zdrowotnych, w tym do zaburzeń związanych z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia, zaburzeń w układzie krwionośnym, zaburzeń neurologicznych i układu rozrodczego oraz do choroby skórnej (choroba Duhringa). 

Autorzy badań Emma Halmos i Peter Gibson konkludują, że zdrowe osoby nie powinny stosować diety bezglutenowej. Co więcej, taka dieta może nawet wyrządzić szkody, ponieważ prowadzi do niedoborów wapnia, żelaza, błonnika, kwasu foliowego i tiaminy. Istnieją także naukowe dowody, że osoby spożywające zbyt mało glutenu mają podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Więcej o zdrowych dietach

Źródło: Science alert

Więcej o:
Komentarze (29)
Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania
Zaloguj się
  • kler-killer

    Oceniono 15 razy 15

    Oni się nie znają, Lewandowska wie lepiej!

  • rozsadek5

    Oceniono 18 razy 10

    Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.
    W rodzinie karmiąca matka przeszła na dietę bezglutenową bo jej 2 miesięczne dziecko zaczęło mieć typowe objawy alergiczne, nie spało, płakało, prężyło się podczas karmienia i przestawało jeść.
    Po testach z krwi okazało się że na pierwszym miejscu jest pszenica.
    Po zmianie diety objawy u dziecka minęły a matka miała zdrową gładszą cerę co zauważyli inni.
    Dodatkowym plusem jest spadek wagi.
    Jak dieta jest urozmaicona ale bezglutenowa nie może być niedoboru witamin.
    Gluten to zapychacz.
    Przy chorobach autoimmunologicznych i wirusowych obowiązuje dieta bez glutenu, mleka i cukru to składniki pro-zapalne.

  • normalny1977

    Oceniono 21 razy 9

    Nareszcie. Kolejne szaleństwo. Gluten.

  • lilicziczi

    Oceniono 6 razy 6

    Ja unikam przemysłowego pieczywa z mąki pszennej i żytniej (miałam problemy trawienne). Jem dużo kasz, więc problem braku mikro i makroelementów mnie nie dotyczy. Wydaje mi się, że problem jest w samej jakości pszenicy (to nie taka pszenica, jak 20 - 30 lat temu, to ziarno przystosowane do produkcji przemysłowej) i tony konserwantów, które są dodawane do pieczywa.

  • aleksandrapt

    Oceniono 20 razy 6

    Choroby, które wiąże się często z nadwrażliwością na gluten to: zespół metaboliczny, zmiany skórne (AZS, trądzik, łuszczyca, świąd idiopatyczny, pokrzywka), zaburzenia nastroju, depresja, padaczka, schizofrenia, zespół chronicznego zmęczenia, anemia, choroby autoimmunologiczne (nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, celiakia, hashimoto, sarkoidoza), migreny, idiopatyczne bóle mięśni i stawów, osteoporoza, zespół jelita drażliwego.

  • gabrys13

    Oceniono 5 razy 3

    znam kilka osób któe zrezygnowały z glutenu i nastapiła ogormna poproawa w stanie zdrowia samopoczucia przypływie energii. Sama spróbowałam przez ponad 2 tyg nie jeść glutenu, różnica w samopoczucia bardzo duża. Ale lubię chlebek i niestety ..

  • sobekx

    Oceniono 2 razy 2

    Nie wiem, czy po 2 tygodniach badań można dojść do takich wniosków. Szkodliwa dieta wpływa niekorzystnie na człowieka po dłuższym okresie, po 2 tygodniach nie wszystko może się przejawić. Skutki glutenu - zaklejenie ścianek jelit, spowodowanie uszkodzeń w tych ściankach, przedostanie się alergenów i toksyn do krwi, pokonanie bariery krew/mózg - mogą nastąpić po dłuższym niż 2 tygodnie okresie spożywania. Badany podczas tego okresu badania powinien być poddawany różnym stresom, bo człowiek w codziennym życiu właśnie jest im poddawany, a to stres w połączeniu z niewłaściwą dietą jest dodatkowym czynnikiem generujących choroby. Osoby szczególnie podatne na stres, u których bardziej nadwrażliwa jest komunikacja mózg trzewny - mózg, mają problemy z chorobami jelitowymi i autoimmunologicznymi.
    Badania, o których podaje artykuł, wydają się słabe, mało profesjonalne, patrząc z holistycznego punktu widzenia. Mam wrażenie, że współcześni fachowcy, mając wąską, być może wybitną specjalistyczną wiedzę, są ślepi na inne ważne czynniki.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX