Złotak wysmukły (borowik amerykański): jak wygląda, jakie ma właściwości

Złotak wysmukły (borowik amerykański) pojawił się w naszych lasach kilka lat temu. Z wyglądu podobny nieco do borowika szlachetnego i koźlaka, rozprzestrzenił się szeroko i można go znaleźć w sosnowych lasach w ogromnych ilościach. Jest jadalny, smaczny, a w dodatku zwykle omijają go robaki.

Złotak wysmukły (borowik amerykański) - jak wygląda nowy nabytek w naszych lasach?

Złotak wysmukły (łac. Boletus projectellus) określany jest także innymi nazwami, takimi jak borowik amerykański, borowik wrzosowy oraz borowik wysmukły, a nawet "łepski", bo najpierw znajdowano go w okolicy Łeby. Jak wygląda nowy nabytek a naszych lasach? Złotak wysmukły jest... wysmukły i  nieco podobny do borowika szlachetnego. Ma brązowo-rudawy lub czerwonobrązowy kolor kapelusza, z ciemniejszym środkiem. Kapelusz, gdy rośnie, na początku ma kulisty kształt, który potem zmienia się w parasolowaty. Skórka na kapeluszu jest matowa, gładka, aksamitna i sucha. Jest nieco większa niż sam kapelusz i sięga daleko poza jego krawędź.

Spód kapelusza jest rurkowaty, w kolorze jaskrawożółtym przechodzącym z czasem w zielonkawo-żółty. Natomiast trzon grzyba jest smukły, z wyraźnymi podłużnymi bruzdami, co jest cechą charakterystyczną złotaka. Dzięki takiemu trzonowi grzyb dość łatwo jest odróżnić od trujących gatunków. Nóżka ma złotawy kolor. Miąższ natomiast jest biały z żółtym lub różowym zabarwieniem. Nie przebarwia się po uszkodzeniu. Może osiągać około 25 cm wysokości.

Najwięcej złotaka wysmukłego znajdziemy w lasach w rejonie nadmorskim, ale migruje już do innych rejonów Polski i spotyka się go w lasach na lubelszczyźnie, w świętokrzyskiem, na Podlasiu. Złotak wysmukły lubi lasy sosnowe i piaszczystą glebę, stąd znajdowany jest na wydmach porośniętych lasem oraz w towarzystwie wrzosów. Rośnie od lipca do października w ogromnych skupiskach.

Skąd wziął się ten grzyb w naszym kraju? Po raz pierwszy na terenie Europy spotkano go w 2011 roku na Łotwie i Litwie, a stamtąd powędrował na zachód. Rośnie w Ameryce Północnej, zatem do Europy ktoś musiał go wwieść i przypadkowo "rozsiać", na przykład wraz z glebą lub z sadzonkami.

Złotak wysmukły jest gatunkiem nowym w naszych lasach i, jak na razie, nie wiadomo jaki ma wpływ na środowisko leśne i czy nie zagraża rodzimym gatunkom, zajmując ich stanowiska? Przyrodnicy sugerują jednak, aby na wszelki wypadek nie wyrzucać grzybni złotaka do lasu, tam, gdzie go jeszcze nie ma, aby nie wprowadzać grzyba sztucznie do środowiska.

Na naszym filmie zobaczysz, jak przygotować marynowane grzyby. Smacznego!

Złotak wysmukły (borowik amerykański) - właściwości

Złotak wysmukły, jak wszystkie zresztą grzyby, jest niskokaloryczny. W 100 g znajdziemy nie więcej niż 50 kcal. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, selen, magnez, jod, a także witaminy z grupy B, nieco witaminy A, C i E oraz PP. Ponadto jest źródłem błonnika w postaci chityny oraz dobrze przyswajalnego białka, zbudowanego z aminokwasów egzogennych, tak potrzebnych organizmowi.

Złotak wysmukły (borowik amerykański) - jak go przyrządzić?

Grzyby posłużą do przygotowania pysznych dań, a ich rodzaj jest ograniczony tylko wyobraźnią. Jak inne grzyby, tak i złotak wysmukły świetnie nadaje się do przyrządzenia farszu do grzybów czy naleśników, sosów, dodatków do mięs czy warzyw, do grzybowego risotta czy też zup i bigosu. Ponadto, można go, podobnie jak inne grzyby, marynować, kisić, a także ususzyć lub zamrozić i sięgać po niego, kiedy tylko przyjdzie nam ochota.

Więcej o: