Listerioza - objawy, diagnoza, leczenie

W Hiszpanii u około 150 osób zdiagnozowano listeriozę. Dwie osoby zmarły. Około 500 podejrzanych przypadków jest badanych. Listerioza jest rzadką chorobą zakaźną spowodowaną bakterią Listeria monocytogenes. Listerioza to zakaźna choroba odzwierzęca. Bardzo groźna dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością. Jak się chronić przed listeriozą?

Bakterie listeriozy wykryto w mięsie mielonym jednego z andaluzyjskiego przetwórców mięsa. Wieprzowina została wycofana z rynku. Większość ze 150 przypadków zachorowań stwierdzono w Andaluzji, zdarzyły się również w  Katalonii i innych części Hiszpanii. Hiszpania poinformowała o wybuchu listeriozy władze UE. Jak dotąd nie ma przypadków zakażenia poza granicami Hiszpanii.

Bakteria najczęściej występuje u zwierząt, ale w pewnych przypadkach choroba atakuje także człowieka. W grupie ryzyka znajdują się: chorzy na nowotwory, osoby z obniżoną odpornością, po przeszczepach, kobiety w ciąży i noworodki. Listeriozą można się zarazić spożywając zakażone bakterią produkty: niepasteryzowane mleko, drób, surowe warzywa, surowe i wędzone ryby, pasztety, surówki, lody oraz sery. 

Lato, to czas kiedy jesteśmy bardziej niż w innych porach roku narażeni na zatrucia pokarmowe. Czego unikać latem, na co zwracać uwagę - o tym mówi nasz film

Zarażenie możliwe jest poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub skażoną wodą. Szczególne niebezpieczne jest zakażenie płodu przez zakażoną matkę (przez łożysko) oraz noworodka przy akcji porodowej. Pomimo, że bakterie L. monocytogenes są obecne w środowisku człowieka, zapadalność na listeriozę jest niska i wynosi ok. 0,7 zachorowań na 100 000 osób. U osób po 70. roku życia ryzyko zachorowania na listerozę wzrasta 3-krotnie, 17-krotnie wyższe jest u kobiet w ciąży i aż 100-200 razy większe wśród chorych z AIDS w odniesieniu do ogólnej populacji.

Listerioza - objawy

Okres inkubacji listeriozy wynosi od kilku dni do kilku miesięcy, po spożyciu skażonego pokarmu.  U różnych osób w zależności od stanu odporności objawy się różnią. I tak:

  • u osób z obniżoną odpornością mogą wystąpić: dreszcze, drgawki, gorączka, bóle mięśni i głowy, wymioty, nudności, światłowstręt,splątanie, zaburzenia równowagi i inne
  • u osób z prawidłową odpornością listerioza  objawia się: dreszczami i bólami mięśni, gorączką, wymiotami, biegunką, lub innymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Zwykle to trwa 1–3 dni. 
  • u kobiet ciężarnych listerioza daje o sobie znać poprzez gorączkę, objawy grypopodobne, jak np. bóle mięśni, zmęczenie.

Najczęściej listerioza przebiega bezobjawowo.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla płodu oraz noworodka. Zakażenie może doprowadzić do poronienia, obumarcia płodu, urodzenia dziecka z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Listerioza wrodzona najczęściej przybiera formę posocznicową, ma bardzo ciężki przebieg, a szanse dziecka na przeżycie są niewielkie. Jeśli dziecko przeżyje zazwyczaj ma poważne wady rozwojowe.

W lżejszych przypadkach zakażenia noworodek ma zapalenie spojówek i błon śluzowych nosa, a nawet objawy zapalenia płuc. Dodatkowo na skórze pojawiają się zmiany skórne, usytuowane na plecach i pośladkach. Innym powikłaniem po zakażeniu listeriozą może być niepłodność.

Leczenie listeriozy

Stwierdzoną listeriozę leczy się za pomocą leków przeciwbakteryjnych oraz antybiotyków. Taka kuracja trwa od 2 do 6 tygodni. Stosuje się także leki przeciwbólowe przy nasilonych bólach głowy i mięśni czy też wysokiej temperaturze. Ciężkie przypadki listeriozy wymagają leczenia szpitalnego.

Czy możliwe jest całkowite wyleczenie listeriozy? Możliwe jest całkowite wyleczenie listeriozy, pod warunkiem, że choroba została szybko rozpoznana i zastosowano leczenie. Zakażenie nie przechodzi z człowieka na człowieka.

Listerizoa - jak unikać zakażenia

Najlepszym sposobem uniknięcia zakażenia jest unikanie spożywania niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, surowych warzyw i owoców lub odpowiednie ich przyrządzenie. Bakteria nie rozwija się w temperaturze niższej niż 2 C oraz wyższej niż 45 C.

Inne choroby odzwierzęce:

Gorączka maltańska

Toksoplazmoza

Ornitoza (papuzica, choroba ptasia)

Więcej o: