Dieta w chorobie wrzodowej żołądka

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka jest ważnym elementem terapii. Ma za zadanie wspierać leczenie farmakologiczne oraz chronić żołądek przed nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych. Jakie produkty wolno jeść, a jakie są zabronione?

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka - ogólne zalecenia

W okresie leczenia choroby wrzodowej zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, zawierającej takie produkty, które nie powodują nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Ważne jest ograniczenie soli, a także unikanie ostrych przypraw. Do poprawiania smaku potraw przydają się łagodne zioła i przeprawy. Najlepiej też, aby dania były gotowane lub duszone na parze, albo pieczone w folii aluminiowej, czy pergaminie. Chory żołądek źle znosi potrawy smażone lub pieczone z dodatkiem tłuszczu, a także wszelkie zasmażki, czy ciężkie sosy. Nie wolno jeść mięsa wędzonego czy też z grilla.

Dietetycy zalecają, aby jeść 5-6 posiłków dziennie, ale w niewielkich ilościach. Mniejsze porcje łatwiej będzie żołądkowi strawić, a ponadto nie będą tak stymulowały narządu do produkcji soków żołądkowych, jak wyładowany do pełni jedzeniem. Należy zadbać o to, aby posiłki nie były ani zbyt gorące, ani zanadto zimne. Jeść powinniśmy powoli, w spokojnej atmosferze, przeżuwając dokładnie kęsy. Koniecznie trzeba rzucić palenie oraz unikać nadmiaru alkoholu. Nie wolno także żuć gumy. Gdy proces leczenia zostanie zakończony wracamy do zwykłej diety, jednak z zachowaniem zasad prawidłowego żywienia.

Za wrzody żołądka odpowiada zakażenie bakterią Heliobacter pylori. Czy stres przyczynia się do rozwoju wrzodów? Sprawdź, co mówi o tym nasz film.

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka - produkty i potrawy dozwolone

  • Produkty zbożowe - w tej grupie zaleca się czerstwe pieczywo pszenne, mąkę pszenną, drobne kasze, takie jak kasza jęczmienna, kasza manna, kuskus, a także płatki owsiane, biały ryż i drobny makaron pszenny, sucharki
  • Jajka najlepiej jest jeść gotowane na miękko lub w koszulkach, a także przygotowane na parze potrawy, w tym jajecznica, jajko sadzone, omlet
  • Produkty mleczne i przetwory - odtłuszczone słodkie mleko, mleko zsiadłe, chudy i półtłusty biały ser, słodka śmietanka i serki homogenizowane
  • Mięso i wędliny - chude mięso drobiowe z piersi, bez skóry (kurczaki, indyki), wołowina, cielęcina, króliki oraz chude wędliny wieprzowe i drobione, takie jak szynka i polędwica, kiełbasa szynkowa
  • Ryby - chude gatunki, takie jak pstrąg, szczupak, dorsz mintaj, sola, leszcz, flądra
  • Tłuszcz - olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, masło oraz miękka margaryna
  • Warzywa - gotowane, tłuczone ziemniaki, marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczki, szpinak, młody przetarty groszek, młoda fasolka szparagowa - gotowane, mogą być z dodatkiem masła lub margaryny, natomiast na surowo można jeść zieloną sałatę i pomidory bez skórki
  • Owoce - jabłka, morele, brzoskwinie, truskawki, tylko dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane i przetarte, rozcieńczone gotowane soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej i czerwonej, pomarańczy i cytryn
  • Cukier i słodycze - cukier, dżemy bez pestek, ale w niewielkich ilościach, miód, kompoty, kisiele, musy z owoców, galaretki z owoców, ciasto biszkoptowe, biszkopty
  • Przyprawy - łagodne i w niewielkich ilościach, sok z cytryny, zielony koper, natka pietruszki, kminek, bazylia, majeranek, tymianek, lubczyk, rozmaryn, imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia oraz sól
  • Napoje - woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa z mlekiem, rozcieńczone soki owocowe i warzywne
  • Potrawy - kleiki, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, przetarte, zupa ziemniaczana, zupy mleczne, krupniki, z dozwolonych kasz, zupy zagęszczane zawiesiną z maki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietanie, z dodatkiem masła, zaprawiane żółtkiem, mięsa i ryby gotowane lub przyrządzane na parze, potrawki, pulpety, kasze gotowane na sypko, kluski lane lub leniwe, łagodne sosy

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka - produkty niewskazane

  • Produkty zbożowe - każde pieczywo świeże, pieczywo razowe, żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze, kasza gryczana, pęczak, grube makarony, potrawy z dodatkiem mąki, kluski, naleśniki
  • Mleko i produkty mleczne - jogurt, kefir, sery żółte, sery topione i pleśniowe, feta, fromage, kwaśna śmietana
  • Jaja - gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, w majonezie
  • Mięso i wędliny - tłuste mięso, wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, tłuste wędliny, pasztety, wędliny podrobowe, konserwy mięsne, mięso peklowane
  • Ryby - wędzone ryby, tłuste, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, węgorz, konserwy rybne, galarety rybne
  • Tłuszcze - twarde margaryny, smalec, słonina, boczek
  • Warzywa - warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szparagi, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza, warzywa ze zasmażkami i smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby, rośliny strączkowe, czyli fasola, groch, bób, ciecierzyca, soczewica, soja
  • Owoce - wszystkie surowe i suszone, w szczególności gruszki i śliwki, czereśnie, agrest oraz orzechy
  • Cukier i słodycze - czekolada, ciastka przemysłowe, chałwa, kakao, pączki, faworki, torty, ciastka z kremem, tłuste ciasta, w tym francuskie, makowiec, ciasta piaskowe i kruche
  • Przyprawy - ocet, pieprz, curry, musztarda, papryka, chrzan, magii, kostki rosołowe, pikle
  • Napoje - mocna herbata, kawa, kakao, czekolada płynna, napoje gazowane, alkohol
  • Potrawy - esencjonalne buliony, wywary z kości i warzyw oraz grzybów, rosół, kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupa fasolowa, zupa grzybowa, zupa cebulowa, zupy z niedozwolonych warzyw lub owoców, zupy w proszku, zupy z zasmażkami i kwaśną śmietaną, pyzy, frytki, chipsy, placki ziemniaczane, kotlety z kaszy, kluski kładzione, kluski francuskie, zacierki, mięsa i ryby smażone, sosy na tłustych wywarach zasmażkach, ostro przyprawione potrawy

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Więcej o: