Naukowcy: Dieta może wpływać na leczenie raka. Podkreślają jednak, że konieczne są dalsze badania

Czy dieta bezmięsna pomoże w zwalczaniu raka? Obniżenie poziomu metioniny w diecie wzmacnia działanie cytostatyków, czyli leków stosowanych w chemioterapii - zauważyli naukowcy. Metioninę, jeden z aminokwasów, znajdziemy przede wszystkim w mięsie i jajach.

Dieta z mniejszą zawartością metioniny może pomóc w leczeniu raka. Wspiera bowiem działanie leków stosowanych w trakcie chemioterapii - piszą naukowcy z Duke University School of Medicine w Durham na łamach czasopisma "Nature".

Metionina to jeden z najważniejszych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie wytwarza sam, zatem związek musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Metionina jest niezbędna dla rozwoju organizmu, uczestniczy w ponad 100 procesach metabolicznych. Najwięcej metioniny znajdziemy w mięsie, rybach oraz w jajach i w parmezanie.

Często podkreśla się rolę diety w zapobieganiu i leczeniu chorób, jednak w przypadku raka sprawa nie jest prosta. Jeden z autorów badania, Jason Locasale zastrzega, że do wyników eksperymentu należy podchodzić ostrożnie.

Rak należy do chorób występujących w wielu postaciach i dopiero zaczynamy rozumieć, w jaki sposób dieta wpływa na jego rozwój

- podkreśla naukowiec.

Metionina od dawna intrygowała naukowców. Już w 1993 roku zauważono w trakcie badań, że ograniczenie jej spożycia wydłużyło życie szczurów. Aminokwas zwrócił na siebie uwagę naukowców, zajmujących się badaniami nad rakiem, ponieważ bierze udział w tych samych procesach komórkowych, na które oddziałują leki stosowane w chemioterapii. Ponadto badaczy zainspirowały starsze badania, które sugerowały, że ograniczenie metioniny w pożywieniu działa przeciwnowotworowo.

Jak przebiegały badania i jakie efekty przyniosły?

Testy obejmowały różne rodzaje raka. Najpierw pobrane od ludzi komórki rakowe, oporne na leczenie, przeszczepiono myszom. Następnie karmiono je żywnością o obniżonym poziomie metioniny. Efekt był obiecujący: rozrost nowotworowego guza u tych myszy spowolnił, w porównaniu do guza u zwierząt żywionych tradycyjnie. W trakcie analizy molekularnej badacze dostrzegli, że brak metioniny utrudnia wzrost guza, ponieważ nie dochodzi wtedy do przemian jednego z atomów węgla.

W kolejnym eksperymencie badacze podali myszom lek do chemioterapii i jednocześnie ograniczyli metioninę w diecie. Także wtedy, mimo zastosowania niskiej dawki leku, wzrost guza wyraźnie zahamował. W innym przypadku, gdy myszom zostały przeszczepione tkanki mięsaka, nowotworu, który nie reaguje na radioterapię, sama dieta z minimalną zawartością metioniny nie była wystarczająca, aby zahamować rozprzestrzenianie się raka. Ale już w połączeniu z radioterapią zadziałała - guz rósł wolniej.

Potem do eksperymentu włączono zdrowych ludzi, którzy stosowali przez trzy tygodnie dietę z małą zawartością metioniny. Efekty metaboliczne były podobne do tych, które zaobserwowali naukowcy u myszy. Wysnuli stąd wniosek, że ograniczenie metioniny w pożywieniu wywołuje specyficzną reakcję organizmu na poziomie komórkowym, którą można wykorzystać w procesie leczenia raka. Zatem odpowiednia dieta może wzmacniać działanie leków stosowanych w chemioterapii - orzekli naukowcy z Durham.

Te wstępne - jak podkreślają badacze - wnioski nie dotyczą jednak wszystkich rodzajów raka i na razie nie zostały dostatecznie udokumentowane w badaniach nad ludźmi. Należy zatem z dużą ostrożnością podchodzić do wyników i poczekać na kolejne eksperymenty.

Źródła: MedicalNewsToday. Wyniki prac zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature".

Więcej o:
Komentarze (30)
Naukowcy: Dieta może wpływać na leczenie raka. Podkreślają jednak, że konieczne są dalsze badania
Zaloguj się
  • zibby2010

    Oceniono 3 razy -1

    Kryzys demograficzny? Bzdura, jest to wroga PIS-owi propaganda opozycji. PIS wiedzial i wie co robi. Opierajac sie na badaniach I analizach wybitnych ekonomistow i demografow pisowskich, rzad realizuje niezwykle kosztowny plan, ktory da efekty juz niedlugo. Bedzie sie rodzic coraz wiecej dzieci. Program 500+ to niezwykle przedsiewziecie, ogromna inwestycja i zacheta by dzieci rodzilo sie coraz wiecej. I coraz wiecej Polakow bedzie wracalo z emigracji. Cierpliwosci!

  • winotuska22

    Oceniono 3 razy -3

    Jedzcie mięso, mięso jest smaczne i dostarcza ważnych składników odżywczych. Bez mięsa nie idzie się najeść. Bez mięsa - co jeść, jak żyć?

  • norbertrabarbar

    Oceniono 5 razy 1

    Pogrzebałem trochę w internecie szukając publikacji naukowych dotyczących spożycia mięsa. Dane do których dotarłem mogą niektórych zainteresować.

    ZALECANA ILOŚĆ SPOŻYWANEGO MIĘSA:
    - zaleca się spożywanie 2-3 porcji mięsa w tygodniu po 150g każda czyli 300-450 gramów tygodniowo (oczywiście zaleca się ryby, odradza się wieprzowinę i wołowinę);
    - w skali roku daje to spożycie na poziomie 15,5-23,5 kilograma na osobę;

    AKTUALNE SPOŻYCIE MIĘSA W POLSCE:
    - w Polsce spożycie mięsa kształtuje się na poziomie 74 kilogramów rocznie czyli prawie 1.5kg tygodniowo (4 razy za dużo)!

    AKTUALNE SPOŻYCIE MIĘSA NA ŚWIECIE:
    - w USA roczne spożycie według różnych danych wacha się od 80-100kg;
    - w Indiach ze względów kulturowych zjada się zaledwie 4kg mięsa rocznie na osobę (hinduizm jest z założenia wegetariański)!
    - w krajach afrykańskich z powodu wysokiej biedy zjada się średnio 8kg mięsa rocznie na osobę;

    SPOŻYCIE MIĘSA W POLSCE LATACH 50-TYCH XX WIEKU
    - w latach 50-tych przeciętny Polak spożywał około 36kg mięsa rocznie;

    SPOŻYCIE MIĘSA NA WSI W XVIII-XIX wieku:
    - przeciętny chłop ze wsi spożywał około 6 kilogramów mięsa rocznie co daje zaledwie 100 gram mięsa tygodniowo, ale w rzeczywistości chłop jadł mięso tylko kilka razy w roku z okazji świąt;

    OD KIEDY CZŁOWIEK JE MIĘSO
    - pierwsze hominidy czyli praprzodkowie ludzi zaczęli jeść mięso około 2,5 miliona lat temu (głównie padlinę czyli to czego drapieżniki nie były w stanie dojeść);
    - trawienie mięsa stało się możliwe dlatego, że jeszcze wcześniej zaczęto jeść bogate w tłuszcze orzechy, które nauczono się rozłupywać;
    - 2 miliony lat temu mięso było już stałym elementem diety naszych przodków - nauczyli się wtedy polować na małe zwierzęta;
    - ile mięsa jadł taki prehistoryczny człowiek? Nie wiadomo, ale mięso nigdy nie było głównym elementem naszej diety (stało się nim dopiero w XX wieku!);

  • senior_1948

    0

    ręce opadają od tych bzdur...

  • tekameka

    Oceniono 4 razy 4

    bez jaj ... z tą ortografią gimbazo
    i bez mięsa ... bo dzieciaki czytają

  • nilpferd13

    Oceniono 7 razy 7

    "Dieta bez mięsna..."
    ANIAKU, pisarko, napisz to PO POLSKU, a nie PO POLSKIEMU...

  • john_yossarian

    Oceniono 12 razy 10

    Gimbazo, macie błąd w tytule na głównej. Nie jesteście nie ukami, tylko nieukami 😆.

  • kac

    Oceniono 10 razy -4

    Czyli nic konkretnego niewiadomo... kolejne eko pierdu pierdu

  • bazyli.ehler

    Oceniono 12 razy -8

    Psiamać - teoretycy przyrody.
    Oby o swoich teoryjach nie informowali lwów, tygrysów, hien, ocelotów, żbików, gepardów, wilków, lisów, krokodyli, węży itd...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX