Kupujesz albo zbierasz owoce leśne? GIS ostrzega: Uważaj na bąblowicę

Latem mamy do wyboru wiele odmian różnych owoców. Chętnie korzystamy z tej możliwości i zdarza nam się np. jeść owoce leśne bezpośrednio po zerwaniu z krzaka. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega, że w taki sposób możemy zarazić się bąblowicą. To trudna w zdiagnozowaniu choroba, która jest bardzo niebezpieczna.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bąblowicą na Facebooku i przypomina, na co zwracać uwagę, by nie zarazić się tasiemcem bąblowcowym. 

Uważaj na bąblowicę! Trudno ją zdiagnozować, a jest bardzo niebezpieczna! Latem dochodzi do największej liczby zachorowań. Kupujesz lub zbierasz samodzielnie owoce leśne? Umyj je przed spożyciem!

Bąblowica to choroba, która jest przenoszona ze zwierząt na ludzi. Wywołują ją larwy dwóch rodzajów tasiemca - Echinococcus granulosus (jednojajowego) i Echinococcus multilocularis (wielojajowego). Jaja tasiemca uwalniają się wraz z kałem zwierząt-nosicieli: psów, lisów, nornic, a bywa, że również kotów, i mogą przedostać się do organizmu człowieka w różny sposób, np. podczas bliskiego kontaktu ze zwierzakiem, przez przeniesienie jaj do ust (tak zdarzyć się może, gdy dotykamy zwierzęcia i nie umyjemy później rąk) czy przez zjedzenie skażonej żywności. 

Larwa tasiemca może się rozwijać w ciele człowieka wiele lat. W mechanizmie obronnym, organizm wtedy odgradza się od niej, otaczając ją łącznotkankową otoczką. Tak tworzy się cysta wypełniona płynem (bąbel). Cysty najczęściej znajdują się w wątrobie, ale mogą też umiejscowić się w innych organach - płucach, nerkach, śledzionie, a także w ośrodkowym układzie nerwowym, kościach i oku.

Bąblowica - jak się objawia?

Bąblowica objawia się przede wszystkim powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki i narządy.  Dolegliwości uzależnione są od miejsca lokalizacji cyst. Na przykład te w płucach mogą wywołać zmiany przypominające nowotwór, a nieleczone doprowadzić nawet do śmierci.

Kiedy cysty powiększą się na tyle, że zaczynają naciskać na inne narządy, mogą pojawić się mdłości, "kłucie w boku" czy bóle brzucha. Jeśli cysty pękną, może dojść do wielu poważnych schorzeń - m.in. cholestazy (zatrzymania żółci), zapalenia wątroby, wstrząsu anafilaktycznego, niedodmy czy zaniku kości. 

Kiedy cysty powiększą się na tyle, że zaczynają naciskać na inne narządy, mogą pojawić się mdłości, "kłucie w boku" czy bóle brzucha. Jeśli cysty pękną, może dojść do wielu poważnych schorzeń - m.in. cholestazy (zatrzymania żółci), zapalenia wątroby, wstrząsu anafilaktycznego, niedodmy czy zaniku kości. 

Średnia liczba zachorowań na bąblowicę wzrasta 

Bąblowica to schorzenie, na które cierpi coraz więcej osób. W 2011 roku w Polsce zaobserwowano około 20 przypadków zachorowań, a w 2017 prawie 80. Może się to wydawać niewielką liczbą, ale bąblowica to wyjątkowo niebezpieczna choroba, którą trudno zdiagnozować, a nieleczona może łatwo doprowadzić do śmierci. Poza tym informacje podawane przez GIS to oficjalne dane - w rzeczywistości urzędnicy spodziewają się, że chorych jest więcej. Zwłaszcza, że bąblowica "daje" objawy dopiero po kilku latach od zarażenia.

Bąblowicą można zarazić się od zwierząt domowych, jeśli nie są poddawane profilaktyce przeciwpasożytniczej. Psy i koty powinny być regularnie odrobaczane - zwłaszcza te, które mogą mieć kontakt z dzikimi zwierzętami. Warto pomyśleć o odgrodzeniu swojej posesji, ogrodu i zabezpieczeniu śmietników.

Dlaczego ważne jest mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem oraz higiena rąk?

Środowisko jest powszechnie skażone jajami tasiemca bąblowicy. Ze względu na to, że zarówno na terenach miejskich, jak i podmiejskich występuje coraz więcej lisów, jest większe ryzyko zachorowania na bąblowicę. Z badań wynika, że jeden na trzy lisy jest zakażony. Te zwierzęta mogą przenieść jaja tasiemca na warzywa czy owoce, szczególnie leśne. Dlatego należy przestrzegać podstawowych zasad higieny: nie jeść owoców i warzyw bez ich uprzedniego dokładnego umycia, a także pamiętać o każdorazowym myciu rąk przed przygotowaniem lub spożywaniem posiłków.

Jak myć owoce, by uchronić się przed bąblowicą? Wystarczy ciepła woda i bieżący strumień - ważne, by zrobić to dokładnie. To samo dotyczy wszystkich innych produktów spożywczych - poziomek czy owoców albo warzyw hodowanych na działce lub w przydomowym ogrodzie.

Co w przypadku zachorowania na bąblowicę?

Jeśli u pacjenta zostanie zdiagnozowana bąblowica, pacjent podlega chirurgicznemu usunięciu cyst i jest poddawany odpowiedniemu leczeniu. 

Więcej o:
Komentarze (7)
Kupujesz albo zbierasz owoce leśne? GIS ostrzega: Uważaj na bąblowicę
Zaloguj się
  • a.k.traper

    Oceniono 4 razy 4

    Coś w tym jest, w latach 60 niewykształcone babiny wiejskie w tym moje babki i ciotki o tym mówiły, my uważaliśmy, że straszą nas byśmy nie zjadali uzbieranych jagód, co nam najlepiej wychodziło, na szczęście przez następne 50 lat nie słyszałem by ktoś z tych ludzi coś takiego w sobie miał. Najbardziej narażone są jagody bo jeżyny i maliny rosną wyżej a grzybów nikt na surowo nie jadł.

  • wrobelek_elemel

    Oceniono 5 razy 1

    Za chwilę jakiś wyedukowany inaczej kozak napisze: "od czegoś w końcu trzeba umrzeć"

  • premier_scretyna

    Oceniono 4 razy -2

    A co z jajami? Czy jaja trzeba myć?

  • antares777

    Oceniono 10 razy -8

    Zamiast straszyć, weźcie się na poważnie za strzelanie do lisów. Najpierw do tych zakażonych, a potem jak podleci.
    Ej, @wrobelek_elemel, ja to z tych kozaków wyedukowanych inaczej, czy raczej na odwyrtke jezdem?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX