Dlaczego nawet szczupłe osoby mogą skorzystać z jedzenia o 300 kalorii mniej każdego dnia?

Zmniejszenie dziennej dawki o około 300 kcal przynosi korzyści układowi krążenia oraz naszemu metabolizmowi, niezależnie od aktualnej wagi. Takie wnioski wysnuto po dwuletnich badaniach, obejmujących 218 szczupłych osób w wieku od 21 do 50 lat.

Dlaczego ograniczenie ilości spożywanych kalorii, czy też - mówiąc precyzyjniej - kilokalorii, służy nawet szczupłym osobom? Nad tym zagadnieniem zastanawiali się amerykańscy badacze z Duke University w Durham. Po dwóch latach badań okazało się bowiem, że zmniejszenie dziennych porcji jedzenia o zaledwie 300 kcal, przyniosło wyraźną i trwałą poprawę kilku ważnych wskaźników, które odpowiadają za zdrowie układu krążenia oraz za skłonność do rozwoju cukrzycy.

Badania prowadził zespół pod kierunkiem kardiologa i profesora medycyny dr Williama E. Krausa z Duke University w Durham. Naukowcy wyszli od tezy, że zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy dotyczy także osób, u których stężenie cholesterolu, poziom cukru we krwi oraz ciśnienie są właściwie w normie. Od dość dawna wiadomo też, że mniejsza masa ciała, a więc spożywanie mniejszej ilości jedzenia, jest korzystne dla zdrowia człowieka i dla długości życia, co zostało poparte licznymi naukowymi dowodami.

Naukowcy zadali sobie teraz pytanie, dlaczego tak się dzieje? Dlaczego spożywanie mniejszej ilości kalorii jest korzystne dla zdrowia? Bo nie chodzi tutaj, ich zdaniem, tylko o utratę masy ciała, ale także o jakiś bardziej złożony mechanizm, który zostaje uruchomiony, gdy tylko przestajemy się przejadać. Wyniki ich obserwacji pojawiły się w czasopiśmie "The Lancet Diabetes & Endocrinology".

Na czym polegało badanie?

Obserwacji poddano grupę 218 osób w wieku pomiędzy 21. a 50. rokiem życia, będących w dobrym stanie zdrowia oraz wyróżniających się niską masą ciała. Dla celów badania grupę podzielono na dwie podgrupy, z których jedna spożywała o 25 procent kcal mniej, niż druga. Eksperyment trwał dwa lata. Jak należało się spodziewać, osoby jedzące mniej kaloryczne dania schudły o około 10 procent, głównie z powodu redukcji tkanki tłuszczowej. Ale nie to poruszyło naukowców.

Okazało się bowiem, że w grupie i tak już szczupłych osób, które dodatkowo ograniczyły o około 300 kcal dzienne porcje jedzenia, znacznie i trwale poprawiły się najważniejsze wskaźniki, decydujące o zdrowiu serca i przeciwdziałające chorobom metabolicznym, głównie cukrzycy.

A zatem zmniejszył się poziom cholesterolu LDL oraz poprawił stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, obniżyło się ciśnienie krwi tętniczej. A ponadto zaobserwowano znaczne zmniejszenie się ilości białka C-reaktywnego (CRP), a więc tego wskaźnika, który jest powiązany z chorobami serca, nowotworami i infekcjami. Poprawie uległa także wrażliwość na insulinę, poziom glukozy we krwi oraz inne wskaźniki, wiązane z zaburzeniami metabolicznymi.

Naukowcy doszli zatem do wniosku, że nawet szczupłe osoby mogą skorzystać na obniżeniu kaloryczności posiłków, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii o 300 dziennie nie jest trudne do osiągnięcia - uważa dr Kraft - wystarczy nie podjadać między posiłkami i zmniejszyć nieco obiadowe porcje. A korzyści dla zdrowia w przypadku niskokalorycznej diety są ogromne.

Ale jednak - przyznaje dalej profesor - samego mechanizmu prozdrowotnego działania mniej kalorycznej diety, nie udało im się rozgryźć. "Wiemy, że to działa, ale jeszcze nie wiemy jak". Dlatego badania są kontynuowane, aż uda się znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Źródło: MedicalNewsToday, The Lancet Diabetes & Endocrinology

Więcej o:
Komentarze (1)
Dlaczego nawet szczupłe osoby mogą skorzystać z jedzenia o 300 kalorii mniej każdego dnia?
Zaloguj się
  • ar.co

    Oceniono 2 razy 2

    A najśmieszniejsze jest to, że szybciej o te 300 kKal mniej zaczną jeść właśnie ci z BMI koło 20, niż ci koło 30.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX