Skorupki jaj mogą naprawdę pomóc w naprawianiu kości. Proszek trzymaj w lodówce i po gramie dziennie

Skorupki jaj najczęściej lądują w koszu na śmieci. Gdy je wyrzucamy, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że marnujemy bardzo cenny składnik. Skorupki jaj można wykorzystać na wiele sposobów. Jak się okazuje, mogą pomóc nam utrzymać zdrowe kości i zapobiec wielu chorobom. Jak wykorzystać skorupki jaj?

Skorupki jaj należą do jednych z najczęściej wyrzucanych składników w kuchni, a mają niezwykłe właściwości. Zawierają w sobie węglan wapnia - substancję, która jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowia kości. Naukowcy z University of Massachusetts Lowell postanowili użyć drobno pokruszonych skorupek jaj do stworzenia środka, który pomaga zregenerować kości po uszkodzeniu. Badania nad jego działaniem opublikowano w czasopiśmie "Biomaterials Science"

Skorupki jaj - właściwości

Wapń, który znajduje się w skorupkach jaj, jest ponad dwa razy lepiej przyswajany przez nasz organizm niż syntetyczny węglan wapnia. Skorupki jaj dzięki niemu pobudzają pracę komórek kościotwórczych. Mają w swoim składzie również inne cenne biopierwiastki, np. stront, który pozytywnie wpływa na metabolizm kości. Skorupy jaj pozwalają komórkom kości na rozwój tkanki kostnej i szybsze stwardnienie. 

Skorupki jaj w hydrożelu

Naukowcy stworzyli hydrożel z pokruszonych skorupek kurzych jaj. Przetestowali go na szczurach. Sugerują, że ich materiał mógłby być wykorzystywany w przyszłości jako środek do leczenia kości. 

To pierwsze badanie, w którym wykorzystano cząsteczki skorupek jaja w hydrożelowej formie do naprawy kości

- zauważa autorka badań Gulden Camci-Unal. Wyjaśnia również, że wraz z zespołem podjęli już kolejne kroki, aby wprowadzić środek jako produkt leczniczy dla ludzi. 

Jak zrobić proszek ze skorupek jajek?

Proszek ze skorupek jaj, który pomoże nam utrzymać zdrowe kości, możemy wykonać samodzielnie w domu. Skorupki jaj należy wyparzyć we wrzątku przez parę sekund (nie wolno ich zagotować - ten proces może zamienić przyswajalny wapń w nieprzyswajalny). Następnie trzeba dobrze je umyć i wytrzeć do sucha. Wyparzone i wysuszone skorupki należy zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i przechowywać w lodówce. Taki proszek ze skorupek można dodawać do różnych dań, kasz, ziemniaków, koktajli, soków. Zalecana porcja to jeden gram (około pół łyżeczki) proszku dziennie. Można zastosować kurację - spożywać skorupki jaj codziennie przez 30 dni, dwa razy w roku.

Więcej o:
Komentarze (17)
Jak wykorzystać skorupki jaj? Mogą naprawdę pomóc w naprawianiu kości
Zaloguj się
  • swiroslaw_zbawiciel

    Oceniono 34 razy -28

    Kurom się to podaje od dawna, ale ludziom - życzę powodzenia :) Salmonella i e-coli cieszą się z powodu wypierdzin gazeciarzy.

  • nalesniku

    Oceniono 21 razy -17

    a najlepsze są te z kurzym gównem, tylko nie wolno ich myć i wyparzać

  • potulny

    Oceniono 9 razy -7

    tym co umarli.

  • shtalman

    Oceniono 9 razy -5

    Brawo, jeszcze dodajcie że efekt będzie lepszy jak skorupki będą poświęcone na Wielkanoc, co za kretyństwo i brak jakiejkolwiek wiedzy z zakresu biochemii

  • ula53

    Oceniono 2 razy -2

    Nie dlugo to obala !!!

  • steph13

    Oceniono 6 razy 0

    Znana mi osoba chorowala na gruzlice w latach piecdziesiatych ubiegloego stulecia. Lekarze chcieli usuwac pluco. Ktos zasugerowal pobyt w sanatorium prowadzonym przez jakis mnichow w Zakopanym, ktorzy w 6 miesiecy pluco wyleczyli wlasnie mielonymi skorupkami od jajek. Nie wiem w jakiej formie były one podawane.

  • tetradrachma

    Oceniono 34 razy 30

    Mam 87 lat (skończone). w 46 r. po powrocie z Syberii zapadłem na gruźlice. Aby "zwapnic" kawerny leczono mnie mikstura z rozpuszczonych skorupek jajek w kwasku cytrynowym. Nie dość, ze z gruźlicy wykaraskałem to, do dziś, mam WSZYSTKIE WŁASNE zęby !!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX