Dlaczego krzywimy się, kiedy jemy cytrynę? Naukowcy mają pewne podejrzenia

Naukowcy sugerują, że krzywienie się podczas jedzenia kwaśnych potraw to pewnego rodzaju reakcja ludzkiego organizmu na ich odrzucenie.

Większość osób zapewne choć raz w życiu próbowała zjeść cytrynę i nie krzywić się przy tym. A zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego tak się dzieje? Jak to możliwe, że owoc, który jest wielkości naszej pięści, ma aż taką moc, aby sprawiać, że człowiek porusza mięśniami wbrew swojej woli?

Smak, który określany jest jako kwaśny, ma bezpośredni związek z kwasowością. Z chemicznego punktu widzenia kubki smakowe interpretują go jako dużą obecność protonów. Przez lata ludzki organizm tak ewoluował, aby odczytywać ich właściwości właśnie jako kwaśne.

Naukowcy mają pewne podejrzenia, skąd może brać się to krzywienie podczas spożywania cytryny.

To marszczenie twarzy jest pewnego rodzaju reakcją na odrzucenie

sugeruje Paul Breslin, profesor na Wydziale Nauk o Żywieniu na Rutgers University w New Jersey.

Kwaśność może bowiem wskazywać na fermentację, stąd taka reakcja ludzkiego organizmu.

Aby przetrwać, ludzie muszą jeść kwas askorbinowy, znany również jako witamina C. Jest to niezbędne, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie wielu komórek oraz tkanek. Bez odpowiedniej ilości witaminy C może dojść do poważnej choroby, którą jest szkorbut.

Większość stworzeń sama może produkować tę substancję, jednakże ludzie już nie. Około 61 milionów lat temu geny kodujące witaminę C u ssaków zmutowały się. Przez to ludzie stracili zdolność do syntezy tej niezbędnej do życia substancji.

Straciliśmy zdolność do produkcji własnej witaminy C, ponieważ spożywaliśmy ją przez cały czas

- tłumaczy Paul Breslin.

Więcej o: