Kiedy "zły" cholesterol jest zbyt niski, zwiększa się ryzyko udaru krwotocznego - mówią badacze

Walka z cholesterolem LDL, odpowiedzialnym za rozwój miażdżycy, jest ważna i konieczna dla zachowania dobrego stanu zdrowia na dłużej. Okazuje się jednak, że zbyt niski poziom "złego" cholesterolu (poniżej 70 mg/dL) to także zagrożenie dla zdrowia. Według danych z najnowszych badań w takim przypadku poważnie wzrasta ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego.

Co oznacza "zły" cholesterol LDL?

Cholesterol dzieli się na ten "dobry", czyli HDL, oraz "zły", określany skrótem LDL. Za tymi nazwami kryją się cząsteczki składające się z białek o nazwie lipoproteiny oraz z tłuszczu, czyli właśnie cholesterolu. Jeżeli w takiej cząsteczce przeważa tłuszcz, mamy do czynienia z cholesterolem LDL. Takie naładowane tłuszczem cząsteczki LDL łatwo osiadają w naczyniach krwionośnych, budując tam blaszkę miażdżycową. A stąd już krok do chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego też walka ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL we krwi jest kluczowa w zapobieganiu miażdżycy, chorobom serca i udarom mózgu. I tak wyglądają zazwyczaj zalecenia lekarzy.

Obniżanie poziomu LDL w organizmie jest jednak korzystne tylko do pewnego momentu. Okazuje się bowiem, że skrajnie niskie stężenie LDL we krwi także nie jest dobre dla zdrowia. Niesie ze sobą zwiększone ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego. Do takich wniosków doszli naukowcy z Pennsylvania State University, a podsumowanie swoich badań opublikowali ostatnio na łamach "Neurology".

Naukowcy śledzą związek między stężeniem LDL a udarem krwotocznym mózgu

Do badań wybrano ponad 96 tysięcy ludzi w wieku około 51 lat w dobrym stanie zdrowia, którzy nigdy nie chorowali na zawał mięśnia sercowego, raka i nie doświadczyli udaru. Obserwacje trwały dziesięć lat. Co dwa lata odnotowywano poziom cholesterolu LDL we krwi oraz przypadki udarów krwotocznych i innych schorzeń w badanej grupie.

Po podsumowaniu wyników badań okazało się, że u osób, które miały niski poziom cholesterolu LDL we krwi, wynoszący od 50 do 69 mg/dL, aż o 65 procent wzrosło ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego. Krytyczny okazał się pozom wynoszący mniej niż 50 mg/dL - u tych osób ryzyko wystąpienia choroby potroiło się. Innymi słowy, im niższe było stężenie cholesterolu LDL we krwi, tym większe ryzyko udaru krwotocznego. Okazało się także, że wyższe stężenia LDL, powyżej 100 mg/dL, nie mają wpływu na ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego, nawet jeśli wynoszą więcej niż 160 mg/dL.

Badacze podkreślają, że zbyt wysoki poziom LDL jest niebezpieczny dla zdrowia i należy z nim walczyć. Stężenie powyżej 100 mg/dL jest poważnym zagrożeniem. Jednocześnie jednak zbyt niski LDL także staje się czynnikiem ryzyka.

Udary krwotoczne zdarzają się kilka razy rzadziej niż udary niedokrwienne. Są jednak groźniejsze i częściej kończą się śmiercią lub trwałym uszkodzeniem mózgu. Do udarów krwotocznych dochodzi w wyniku pęknięcia naczynia krwionośnego, często na skutek nadciśnienia tętniczego lub w wyniku wrodzonej wady w budowie naczyń.

Źródło: Neurology, The New York Times

Więcej o:
Komentarze (23)
Kiedy "zły" cholesterol jest zbyt niski, zwiększa się ryzyko udaru krwotocznego - mówią badacze
Zaloguj się
  • trader98

    0

    Pamiętajcie, że regularne badania podstawowe, potrafią naprawdę uratować nie raz, nie dwa życie. ja sama regularnie robię badania krwi i na cholesterol, bo nigdy nic nie wiadomo, moją babcię tez wysyłam zawsze do laboratorium diagnostyki, bo pewności nie mam czy nagle się coś nie stanie. Dbajcie o siebie i swoich bliskich

  • realworld

    Oceniono 4 razy 0

    Żydowska propaganda farmaceutyczna promująca zjadanie zwłok i produktów pochodzenia zwierzęcego, byście schorowani nie dożyli nawet do emerytury.
    www.forumplaskaziemia.pI/showthread.php?tid=55

  • rzklanu

    Oceniono 2 razy 0

    ...akie naładowane tłuszczem cząsteczki LDL łatwo osiadają w naczyniach krwionośnych, budując tam blaszkę miażdżycową...

    Bzdura! To jeden największych przekrętów "medycyny" ! Tłuszcz ma tworzyć "blaszki"? hahah no chyba nie.

  • strzykwa5

    Oceniono 4 razy 0

    Leki na cholesterol znane jako statyny i stosowane od kilkudziesięciu lat obecnie już utraciły wszelkie patenty i można je kupić za 1 zł. opakowanie. Dlatego też można zaobserwować skoordynowaną akcję ich krytykowania i ogłaszania rzekomej szkodliwości ( nie przytacza się wiele dużych badań bardzo pozytywnych ). Jest to przygotowywanie gruntu do wprowadzenia nowych leków ( np. zastrzyków, które obecnie kosztują 2000 PLN ). I wszyscy będą zadowoleni.

  • ad2009

    Oceniono 1 raz 1

    Cholesterol? Jest jak d...- kazdy ma własną. Nie nalezy sie przejmowac - i tak wszystko, co zyje musi umrzec...

  • veni.vici

    Oceniono 3 razy 1

    Zaraz wymyślą jakiś miernik w smartfonie i każą sprawdzać poziom rano i wieczorem... oczywiście na zbyt niski na zbyt wysoki będzie odpowiednia tabletka. A przecież tyle jeszcze jest parametrów organizmu do skontrolowania... I pomyśleć, że kiedyś organizm sam, autonomicznie o wszystko dbał, wystarczyło się odżywiać.

  • student_zebrak

    Oceniono 11 razy 1

    wiadomo, ze za jakikolwiek cholesterol odpowiada glogaalne ocipienie, dieta (dowolna) oraz przeblyski inteligencji badaczy z renomowanych uczelni bez grantow.

  • xx777xx

    Oceniono 3 razy 3

    Podpisany nickiem "aniaku" nie potrafi przetłumaczyć artykułu i dodaje od siebie bzdury kompletne.

    "Za tymi nazwami kryją się cząsteczki składające się z białek o nazwie lipoproteiny oraz z tłuszczu, czyli właśnie cholesterolu. Jeżeli w takiej cząsteczce przeważa tłuszcz, mamy do czynienia z cholesterolem LDL. Takie naładowane tłuszczem cząsteczki LDL łatwo osiadają w naczyniach krwionośnych, budując tam blaszkę miażdżycową. "

    Horendalna bzdura.

    Skład lipoprotein wagowo:
    LDL: 50% cholesterolu i 25 % białek ( apoB-100)
    HDL: 20% cholesterolu i 50% białek ( Apo A-I, Apo A-II, Apo C, Apo E)

    Cholesterol nie jest tłuszczem, tylko lipidem. Konkretnie sterolem, należącym do alkoholi, nie tłuszczów.

    Aniaku coś dzwoni, ale pojęcia nie ma w którym kościele.

    "Tłuszczem", czyli triglicerydami, owszem, są naładowane lipoproteiny, ale chylomikrony i VLDL.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX