Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Lekarze alarmują. "Nawet co trzeci pacjent w polskich szpitalach jest niedożywiony"
Jak podaje portal Twoje Zdrowie w RMF FM, nawet co trzeci pacjent w polskich szpitalach jest niedożywiony. Takie alarmujące dane przekazało Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Według lekarzy, problem w największym stopniu dotyczy pacjentów trzech rodzajów oddziałów: onkologicznych, internistycznych oraz geriatrycznych.
Niedożywienie występuje bardzo często u pacjentów z chorobami nowotworowymi. Z danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu wynika, że 30-85 procent spośród nich ma objawy niedożywienia lub nawet wyniszczenia. Z tego u 5-20 procent to drugie jest bezpośrednią przyczyną zgonu.
Podano również, w przypadku jakich rodzajów nowotworów problem niedożywienia występuje najczęściej:
- Rak trzustki (67 procent),
- Rak jamy brzusznej (60 procent),
- Rak nerek (52 procent),
- Rak głowy i szyi (49 procent),
- Rak pęcherza moczowego i jajników (41 procent),
- Rak jelit (39 procent),
- Rak piersi (21 procent),
- Rak prostaty (14 procent).
U 30 procent pacjentów, którzy byli odżywiani prawidłowo, niedożywienie pojawia się po przyjęciu do szpitala. Zaś u 70 procent, którzy już wcześniej borykali się z tym problemem, w trakcie hospitalizacji dodatkowo się on pogłębia.
Eksperci komentują
Profesor Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, przyznaje, że problem jest naprawdę poważny.
Od dłuższego czasu w kwestii niedożywienia nic się nie zmienia. Co trzeci pacjent w polskich szpitalach albo jest niedożywiony, albo zagraża mu niedożywienie, albo leczenie żywieniowe można wykorzystać do poprawy wyników leczenia
- mówi Stanisław Kłęk w rozmowie z portalem Twoje Zdrowie w RMF FM.
Profesor przyznaje, że są takie oddziały geriatryczne, na których z niedożywieniem boryka się aż 80 procent pacjentów. Porównuje je z oddziałami ortopedycznymi, gdzie problem ten dotyka zaledwie jedną na dwadzieścia osób.
Stanisław Kłęk sugeruje przy tym, że przyczyną problemu może być post, który jego zdaniem lekarze bardzo często niepotrzebnie zalecają swoim pacjentom.
Obserwuję, że wielu lekarzy w czasie wizyty mówi pacjentom, że danego dnia mają nie jeść. Uzasadniają to bólem brzucha, badaniami albo problemami z układem pokarmowym (...). Jestem przekonany, że w połowie przypadków pacjent jednak mógłby jeść
- twierdzi profesor.
W procesie leczenia odpowiednie żywienie jest kluczowe
Lekarze nie mają wątpliwości: należy zadbać o lepsze żywienie w szpitalach. Ich zdaniem powinno być traktowane jako tak samo ważne, jak np. planowane operacje czy podawanie chemioterapii.
Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu sugeruje, że pomóc może również wprowadzenie dietetyki do studiów medycznych. Dodatkowo pacjenci, w tym przede wszystkim onkologicznymi, powinni być pod opieką dobrze wykształconych i doświadczonych dietetyków.
-
Poziom cholesterolu u osób poniżej 45 lat pokazuje, czy zachorują w przyszłości na serce
-
Owoc kaki: jak go jeść? Właściwości zdrowotne
-
Podajemy trzy słowa, a ty odgadujesz, o jakie polskie miasto pytamy. Proste?
-
Ból w mostku - co może oznaczać, kiedy powinien zaniepokoić?
-
Najczęstsze choroby trzustki: ostre zapalenie trzustki, przewklekłe zapalenie trzustki
syriusz.wila
Oceniono 25 razy 23
Sprawdzcie menu szpitala w Słowenii albo w Czechach, da się? No ale u nas przecież nie ma problemu, doniesie się choremu w słoiku rosółku, czy ziemniaki z sosem. Można też w szpitalnych knajpach, prowadzonych przez kochanki dyrektorów, kupić kebab. Gdzie idze kasa na służbę zdrowia? Kto tam zarabia? Mentalność nie pozwoli na żadne zmiany.