Nietolerancja histaminy (pseudoalergia) - czym jest, jakie są jej objawy?

Nietolerancja histaminy to przypadłość, której objawy są podobne do objawów alergii. Mimo to, schorzenie to nie jest wykrywane podczas testów i niełatwo je zdiagnozować. Jakie są przyczyny pseudoalergii? Jak ją zdiagnozować i leczyć?

Histamina to związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmie człowieka. Pełni ona wiele ważnych funkcji: jest neuroprzekaźnikiem, mediatorem odczynu alergicznego oraz mediatorem procesów zapalnych. Poza tym, wpływa na pobudzanie produkcji kwasu żołądkowego.

Histamina występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale dostarczamy ją również wraz z pożywieniem. Jest zawarta między innymi w produktach fermentowanych oraz przetworach rybnych. Histamina jest magazynowana w tkankach, z których jest uwalniana, gdy w organizmie zachodzi reakcja zapalna. Wydzielenie dużej ilości tej substancji do tkanki podskórnej powoduje silny ból oraz świąd. Histaminę stosuje się w celach diagnostycznych, podczas wykonywania prób alergicznych. Poza tym, jest ona składnikiem maści rozgrzewających skórę. Najważniejsze zastosowanie substancja ta znajduje w lekach antyhistaminowych, które zapobiegają oraz łagodzą objawy alergii i przeziębienia. Co więcej, czasami stosuje się ją jako składnik leków na bezsenność oraz lęki.

Wpływ histaminy na zdrowie

Histamina jest substancją, która często wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zaczerwienienie skóry, swędzenie skóry, biegunka, katar oraz duszności. Nadmiar histaminy jest w organizmie rozkładany przez enzym DAO, a następnie neutralizowany.

U niektórych osób występuje nietolerancja histaminy, która pojawia się zwykle po spożyciu długo fermentowanych produktów albo wypiciu fermentowanych napojów, takich jak na przykład wino. Najwięcej histaminy zawarte jest w takich produktach jak:

  • Marynowane śledzie
  • Owoce morza
  • Żółte sery dojrzewające
  • Dojrzewające wędliny
  • Wina
  • Szampany.

Poza tym, niektóre produkty stymulują organizm do wytwarzania histaminy. Do takich produktów należą czekolada, truskawki, ananas oraz orzechy włoskie. Spożywanie tych produktów może być niebezpieczne dla osób z nietolerancją histaminy, szczególnie jeśli zażywają one leki obniżające aktywność enzymu DAO. U niektórych osób niedobór tego enzymu jest wrodzony, a u niektórych wynika na przykład ze schorzeń układu pokarmowego albo picia zbyt dużej ilości alkoholu.

U osób cierpiących na pseudoalergię po spożyciu tych produktów pojawia się reakcja alergiczna i występują dolegliwości, takie jak biegunka, wysypka, duszności. Niektórzy zaczynają również kichać albo ich skóra staje się silnie zaczerwieniona. Inne możliwe dolegliwości to:

Czasami dolegliwości takie jak bezsenność, ciągłe uczucie zmęczenia oraz zaburzenia o charakterze depresyjnym występują przewlekle. W skrajnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, a u osób, które są bardzo wrażliwe na histaminę albo spożyją jej duże ilości, nawet zatrzymanie akcji serca. Wiele osób myli taką reakcję z alergią na spożyty produkt, a nie na histaminę. Czasami nawet lekarz ma problem ze zdiagnozowaniem nietolerancji histaminy.

Rozpoznanie nietolerancji histaminy

Ze względu na objawy łudząco przypominające alergię pokarmową diagnoza pseudoalergii jest bardzo trudna. W przypadku zwykłej alergii występuje nadmierna reakcja organizmu, a dokładniej - układu immunologicznego, na spożyty alergen, który jest zawarty w danym produkcie. W przypadku nietolerancji nie mówi się o reakcji na alergen, ale o braku lub zbyt małej ilości w organizmie, enzymu, który jest odpowiedzialny za rozkładanie danej substancji. Tak jest właśnie w przypadku nietolerancji histaminy – w organizmie osoby chorej nie ma wystarczającej ilości enzymu DAO, który ją rozkłada. W związku z tym, zdiagnozowanie pseudoalergii i odróżnienie jej od zwykłej alergii jest takie trudne.

Jeśli wystąpią niepokojące objawy zazwyczaj diagnostykę rozpoczyna się od przeprowadzenia typowych testów alergicznych. Gdy takie testy dają ujemny wynik, przeprowadza się test skórny punktowy z histaminą. W czasie takiego testu ocenia się, czy na skórze występuje reakcja na podaną histaminę. Poza tym, można przeprowadzić badania krwi, w których oznaczana jest aktywność enzymu rozkładającego histaminę. W przypadku stwierdzenia nietolerancji histaminy konieczne jest stosowanie diety, w której występuje mało produktów zawierających tę substancję. Inną metodą zapobiegania reakcjom organizmu na histaminę jest przyjmowanie leków, które zawierają naturalny enzym DAO.

Więcej o: