Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy

Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawierającym glutenu, a pełnym wartości odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik mąki pszennej sprawdza się w kuchni do przygotowywania makaronów, naleśników, ciast czy też pieczywa, z myślą o małych dzieciach i osobach z celiakią. Jest smaczna i zdrowa, warto więc korzystać z jej walorów.

Mąka kukurydziana - wartości odżywcze

Mąka kukurydziana zawiera wiele składników odżywczych,  w 100 g znajdziemy (wg USDA):

Mąka kukurydziana - zastosowanie

Mąkę kukurydzianą w kuchni można stosować na wiele sposobów, zastępując nią tradycyjną mąkę z pszenicy. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mąki kukurydzianej jest zrobienie tortilli.

Przepis na tortillę kukurydzianą z serwisu Ugotuj.to:

  • 300 g mąki kukurydzianej masa harina (Masa harina, zwana też nixtamal, jest dużo drobniejsza niż zwykła mąka kukurydziana. Powstaje z ziaren kukurydzy, które są moczone w ciepłej wodzie z wapnem, a następnie ucierane).
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę mieszamy w misce z solą i  wlewamy do niej ok. 380 ml gorącej wody. Wodę dodajemy stopniowo, wyrabiając masę ręką, aż uzyskamy wilgotną, jednolitą i nieklejącą się masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (jest to konieczne, ponieważ mąka musi wchłonąć wodę, żeby masa stała się elastyczna). Ponownie lekko wyrabiamy (jeśli ciasto się kruszy, dolewamy trochę wody, jeśli się klei, podsypujemy mąką). Dzielimy na 8 części. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Jedną kulkę kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozpłaszczamy, przyciskamy miską (w Meksyku używa się prasy do tortilli), ew. wałkujemy (im cieńsza tortilla tym lepiej). Placek układamy na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy 30 sekund. Odwracamy, smażymy minutę. W tym czasie w tortilli powinny powstać duże bąble napełnione powietrzem. Możemy jeszcze 1-2 razy placek odwrócić i dosmażyć. Usmażone tortille przykrywamy lekko wilgotną ściereczką.

Mąka kukurydziana świetnie nadaje się do racuchów, naleśników i omletów, a także kopytek czy klusek. Ponadto jest przydatna do zagęszczania sosów, zup, kremów. Można nią panierować mięso, dodawać do potraw mięsnych. W cukiernictwie wykorzystuje się mąkę kukurydzianą do pieczenia ciast i ciasteczek.

Mąka kukurydziana - polenta

Polenta z mąki kukurydzianej. Przepis z  serwisu Ugotuj.to

  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła

Zagotuj wodę w garnku o grubym dnie. Dodaj sól i stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz ogień - gotuj do czasu, aż polenta zgęstnieje. Pamiętaj, by często mieszać masę - musi być idealnie gładka. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt należy zdjąć garnek z ognia i dodać masło i mieszać do czasu, aż się rozpuści.

Tak przygotowaną polentę możemy podawać w formie papki lub, gdy zgęstnieje, pokroić ją w plastry. Plastry polenty możemy również przysmażyć na patelni lub zapiec na grillu lub w piekarniku.

Mąka kukurydziana - wypieki

Z mąki kukurydzianej wychodzą także przepyszne ciasta. Poniżej przepis na muffiny kukurydziane z serwisu Ugotuj.to

Muffiny kukurydziane - składniki:

  • 0,5 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ubite jajko
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka

Mieszamy w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre, a następnie mieszamy mokre z suchymi. Nie staramy się za dobrze mieszać ciasta - tylko tyle, żeby się połączyły składniki. Ciasto nie musi, a nawet nie powinno być zbyt gładkie. Wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości wgłębień) i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku - w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Źródło: Ugotuj.to

Więcej o: