Sok z pokrzywy - właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Sok z pokrzywy to pełen cennych witamin, minerałów i mikroelementów produkt. Może być stosowany w leczeniu wielu schorzeń, a także profilaktycznie, w celu oczyszczenia oraz wzmocnienia organizmu. Jak należy spożywać sok z pokrzywy i jak go zrobić? Kto nie powinien przyjmować preparatów z pokrzywą?

Sok z pokrzywy - właściwości

Sok z pokrzywy jest ceniony ze względu na wysoką zawartość wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pokrzywa jest bogatym źródłem takich substancji jak:

Sok z pokrzywy - działanie

Pokrzywa i przygotowywane z niej wyciągi wykazują pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Sok ma działanie przeciwzapalne, ściągające oraz antyseptyczne. Może być stosowany w profilaktyce oraz leczeniu wielu problemów zdrowotnych, takich jak:

  • Choroby układu moczowego - pokrzywa działa moczopędnie, w związku z czym wpływa pozytywnie na układ moczowy. Może być stosowana w przebiegu infekcji układu moczowo-płciowego, a także pomocniczo w przypadku przerostu prostaty.
  • Anemia - ze względu na zawartość żelaza pokrzywa wpływa pozytywnie na produkcję krwinek czerwonych. Z tego powodu preparaty zawierające wyciągi z pokrzywy powinny być spożywane przez osoby osłabione, a także chore na anemię.
  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego - napary z pokrzywy, a także spożywanie młodych listków jako dodatek do sałatek wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii oraz poprawia trawienie. Pokrzywa wpływa dobrze na oczyszczenie układu pokarmowego ze złogów żółciowych. Wspomaga również pracę żołądka, trzustki i wątroby.
  • Choroby skóry - ze względu na antybakteryjne działanie pokrzywy, można jej używać do oczyszczania skóry, na której znajdują się ropnie, trądzik, stany zapalne, guzki czy czyraki. Napar z pokrzywy warto regularnie wmasowywać w skórę głowy - działa on odżywczo, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
  • Bóle w obszarze narządu ruchu - dolegliwości bólowe, na przykład ze strony kręgosłupa są często spowodowane odkładaniem się w tkankach złogów moczowych, których pozbyć się można regularnie spożywając pokrzywę. Poza tym, pokrzywa wykazuje delikatne działanie przeciwbólowe.
  • Nadwaga - pokrzywa ma działanie moczopędne, redukuje obrzęki i ułatwia usuwanie z organizmu toksyn, przez co może być pomocna dla osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Najlepsze efekty daje oczywiście w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz ze zbilansowaną, niskokaloryczną dietą.

Pokrzywa ma również wiele więcej właściwości. Między innymi wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi. Sok oraz napary z pokrzywy mogą pić osoby cierpiące na alergię, a także kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Co więcej, pokrzywa wzmaga wydzielanie mleka.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Przygotowanie soku z pokrzywy w domowych warunkach nie jest wcale trudne ani czasochłonne. Do soku potrzebny jest kilogram całych pokrzyw, najlepiej młodych, zrywanych z dala od dróg, obszarów przemysłowych oraz pól, które są opryskiwane substancjami chemicznymi. Pokrzywy należy zrywać w całości, a następnie dokładnie je umyć, osuszyć i dokładnie posiekać. Posiekane pokrzywy należy przepuścić przez maszynkę do mięsa lub sokowirówkę. Następnie całość należy przecedzić, przelać do ciemnego, szklanego pojemnika i dokładnie zakręcić, aby uniemożliwić dostęp powietrza. Sok należy przechowywać w lodówce.

Sok z pokrzywy - dawkowanie

Sok z pokrzywy należy traktować jak lekarstwo i nie można przyjmować go w zbyt dużych ilościach. Przyjmuje się, że dobowa dawka soku nie powinna być wyższa niż 10-20 mililitrów. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy sok pokrzywowy jest stosowany w leczeniu anemii. Wówczas zaleca się przyjmowanie do 30 mililitrów soku na dobę. Kuracja sokiem z pokrzywy powinna trwać dwa tygodnie - przez ten czas należy codziennie, najlepiej na czczo wypijać łyżeczkę soku. Po dwóch tygodniach należy zrobić tydzień przerwy, po czym kurację można powtórzyć.

Niestety soku z pokrzywy nie mogą stosować wszyscy. Przeciwwskazania do spożywania soku pokrzywowego to:

Więcej o: