Guarana: właściwości zdrowotne. Czy guarana może zastąpić kawę?

Guarana ma największą ilość kofeiny spośród znanych nam roślin uprawnych. Dzięki specyficznej kombinacji kofeiny, tanin i saponin w składzie ma dłuższe działanie niż kawa. Posiada gorzko-kwaśny smak. Guarana, spożywana umiarem, ma dobroczynne właściwości energetyzujące i stymulujące.

Guarana - pochodzenie i charakterystyka rośliny

Guarana (łac. Paullinia cupana) - jej historia rozpoczęła się na długo przed odkryciem Ameryki przez Europejczyków. Guarana, w stanie dzikim, rosła w lasach Amazonii, tak gdzie dzisiaj rozciąga się Brazylia, a jej działanie odkryli, jako pierwsi, Indianie ze szczepu Maues i to oni nadali roślinie nazwę (Guarani). Guarana rodzi owoce z nasionami, które wyglądem przypominają nieco gałki oczne. Dało to początek legendzie, według której zazdrosny bóg porwał i zabił ulubione dziecko wioski. Zrozpaczeni mieszkańcy poprosili wtedy o pomoc swoje bóstwo opiekuńcze. Przychylny wiosce bóg zasadził jedno z oczu dziecka w lesie i tak powstała dzika odmiana guarany. Drugie oko zasadził w wiosce, która od tej pory cieszyła się pożytkami, płynącymi z uprawy krzewu.

Przez wiele lat brazylijscy Indianie uprawiali i wykorzystywali guaranę do przygotowywania energetyzującego napoju oraz jako roślinę leczniczą. Prażyli i mielili nasiona na proszek, który zalewali wodą, czasem dodając do tego jeszcze lokalne zioła. Indian, pijących napój z guarany jako remedium na choroby nerek, bóle głowy, gorączkę i skurcze, podpatrzył jezuicki misjonarz J. P. Bettendorf, który pod koniec XVII wieku, jako pierwszy, opisał pożyteczną roślinę. W połowie XX wieku owoc guarany miał już ugruntowaną w Brazylii oraz na świecie pozycję. Dzisiaj nasiona guarany wykorzystuje się do produkcji napojów bezalkoholowych, jako środek smakowy oraz źródło kofeiny. Ma także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Brazylia jest jedynym znaczącym producentem guarany na świecie. 

Guarana jest tropikalnym krzewem, płożącym się lub wspinającym po pniach innych drzew do wysokości 10 metrów, przystosowanym do gorącego i wilgotnego klimatu. Pierwszą osobą, która sklasyfikowała guaranę pod względem botanicznym, był przyrodnik Christian Franz Paullini, który jeszcze w XVIII wielu szczegółowo opisał roślinę. To na jego cześć roślina nosi łacińską nazwę Paullinia cupana. Owoce guarany są wielkości orzecha laskowego, w jaskrawym pomarańczowo-czerwonym kolorze. W środku znajduje się jedno duże nasiono z charakterystycznym, czarnym "okiem".

Guarana - substancje bioaktywne znajdujące się w nasionach

Czy guarana może zastąpić kawę? Wykorzystanie guarany

Z prażonych nasion guarany przygotowuje się napój o najwyższej naturalnej zawartości kofeiny. Nasiona guarany zawierają około 50 mg kofeiny na gram. Ze względu na obecność dużej ilości tanin i saponin, które wzmacniają działanie kofeiny, guarana działa o kilka godzin dłużej, niż kawa. Uważa się, że jest to efekt współdziałania tych trzech składników, jednak dokładny mechanizm nie jest znany.

Guarana, spożywana z umiarem, ma działanie energetyzujące i stymulujące. Sprzedawana jest w postaci proszku, a także w tabletkach oraz kapsułkach. Ma gorzko-kwaśny smak.

Nasiona guarany wykorzystywane są do produkcji napojów energetycznych, preparatów odchudzających oraz leków nasercowych. Preparaty zawierające guaranę, w połączeniu z innymi substancjami ziołowymi, są stosowane w dietach odchudzających. 

Guarana - właściwości

Guarana ma następujące zalety:

  • stymuluje organizm
  • zwiększa koncentrację i wspiera pamięć
  • podnosi sprawność fizyczną i wydolność organizmu 
  • pomaga zwalczyć zmęczenie fizyczne i psychiczne
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne
  • działa antydepresyjnie
  • obniża gęstość krwi zmniejszając tym samym ryzyko zawału i udaru mózgu
  • wspiera odchudzanie zmniejszając apetyt i przyspieszając metabolizm

Guarana - efekty uboczne, kto nie powinien pić guarany

Nadużywanie napojów z guarany może spowodować niekorzystne zmiany w układzie sercowo-naczyniowym, drażliwość, kołatanie serca, lęki, bezsenność, zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, a nawet drgawki. Guarana nasila napady padaczkowe, przyspieszając lub wydłużając czas trwania napadów. Nie powinna być używana przez osoby z nadciśnieniem. Ponadto, w połączeniu z efedryną, może doprowadzić do zawału mięśnia sercowego. Guarany powinny też unikać osoby zażywające leki na arytmię.

Więcej o:
Komentarze (1)
Guarana: właściwości zdrowotne. Czy guarana może zastąpić kawę?
Zaloguj się
  • paseo

    0

    to swinstwo ma wiecej cech zlych niz zalet i dlatego nigdy nie stalo sie powszechne ani nigdy nie trafilo do zwyklej sprzedazy.Jest skladnikiem napojow dla idiotow i tyle,
    Nadmierna ilość kofeiny w diecie może prowadzić do niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Skutkami ubocznymi stosowania guarany mogą być: bezsenność, nadmierne pobudzenie psychoruchowe, bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, dolegliwości żołądkowe, nudności oraz wymioty. Za bezpieczną, maksymalną, dobową dawkę kofeiny dla osoby dorosłej uważa się 300 mg. Do przedawkowania dochodzi po przyjęciu 500 mg tej silnie pobudzającej substancji.

    Przeciwwskazania do stosowania guarany
    Guarana mimo swojego korzystnego wpływu na organizm nie może być przyjmowana przez wszystkie osoby. Przeciwwskazaniami do stosowania guarany są przede wszystkim schorzenia przewlekłe, takie jak: refluks żołądkowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nadciśnienie tętnicze, choroby serca oraz cukrzyca. Nie powinny jej stosować osoby chorujące na osteoporozę lub należące do grupy ryzyka wystąpienia tego schorzenia. Kofeina wykazuje właściwości moczopędne prowadząc do wzmożonego wypłukiwania cennych minerałów, m.in. wapnia, który jest ważnym budulcem kości. Niedozwolone jest przyjmowanie produktów z guaraną przez kobiety ciężarne oraz karmiące piersią. Preparaty z guaraną zaleca się stosować w godzinach przedpołudniowych. Nie należy przyjmować ich wieczorem, gdyż działają pobudzająco i mogą prowadzić do trudności z zasypianiem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX