Skwalan - co to jest skwalan i jak go używać?

Skwalan jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum. Do celów kosmetycznych pozyskiwany jest z oliwy z oliwek i dodawany do gotowych kremów czy serum oraz balsamów. Ale jest także dostępny w czystej postaci, jako olejek kosmetyczny o wszechstronnym zastosowaniu.

Skwalan i skwalen - co oznaczają te związki i czym się różnią?

Skwalan jest organicznym związkiem chemicznym (węglowodorem alifatycznym), pochodnym skwalenu. Powstaje poprzez wysycenie wiązań chemicznych skwalenu, dzięki czemu zyskuje on trwałość i nie rozpada się pod wpływem tlenu atmosferycznego i promieniowania UV. Będąc trwalszym chemicznie związkiem jest używany przy produkcji klemów i balsamów do pielęgnacji skóry. Ma takie samo działanie co skwalen.

Skwalen - składnik ludzkiego sebum

Skwalen znajduje się w ludzkim sebum, czyli łoju skórnym, wydzielanym przez gruczoły łojowe. Sebum tworzy na skórze filtr, dający skórze ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak bakterie czy grzyby oraz nadaje naskórkowi miękkość i gładkość. Oprócz skwalenu, w sebum znajdują się naturalne związki, takie jak glicerydy, woski, wolne kwasy tłuszczowe, cholesterol, estry cholesterolu, sterole i kilka innych. Skwalen stanowi około 10 procent sebum. Wraz z wiekiem produkcja sebum, a więc i skwalenu spada.

Niewielkie ilości skwalenu znajdziemy także w osoczu. W organizmie wspomaga pracę wątroby i trzustki i wspiera transport tlenu do komórek, ponieważ wiąże wolne rodniki tlenu.

Sam skwalen jest lipidem (ale nie tłuszczem). Stwierdzono, że posiada szereg właściwości leczniczych, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a także chemoprewencyjne, to znaczy hamuje, odwraca lub opóźnia proces kancerogenezy (zapobiega przekształcaniu się nowotworu łagodnego w nowotwór złośliwy). Skwalen opóźnia procesy starzenia.

Skwalen pozyskuje się z wątroby rekina, a także z oliwy z oliwek, gdzie znajdują się niewielkie jego ilości. Jest bezbarwny i bezzapachowy.

Skwalan - zastosowanie w kosmetyce

Produkcja skwalenu przez ludzki organizm zmniejsza się z wiekiem, dlatego nasza skóra robi się sucha i traci gładkość.

Skwalan, stosowany w kosmetologii, ma szereg właściwości, które pomagają naszej skórze w utrzymaniu się we właściwej kondycji. Ochrania i natłuszcza skórę, szczególnie gdy naturalna produkcja sebum przez organizm zaczyna spadać, więc polecany jest do pielęgnacji dojrzałej skóry. Skwalan wspiera także proces wnikania składników odżywczych w głąb skóry. Jest naturalnym antyoksydantem, wychwytuje i wiąże wolne rodniki tlenu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, zatem może być używany w celu łagodzenia zmian na skórze oraz wspierania procesu gojenia się ran.

Wiele firm kosmetycznych wykorzystuje skwalan do produkcji gotowych kosmetyków, w tym kremów oraz serum. Dodawany też bywa do perfum jako nośnik zapachu. Powstają kosmetyki z dodatkiem skwalanu, przeznaczone do pielęgnacji cery dojrzałej, a także naczynkowej, wrażliwej oraz z trądzikiem. Ponadto skwalan jest wykorzystywany jako lubrykant, czyli intymny żel nawilżający.  

Skwalan kupimy także jako oddzielny produkt. Ma formę olejku i pozyskiwany jest z oliwy z oliwek. Można nim smarować twarz i szyję, a także dodawać po kilka kropli do innych kosmetyków, aby wesprzeć ich działanie. Posłuży także do naprawy zniszczonych końcówek włosów. Można go dodawać do kąpieli oraz balsamów do pielęgnacji ciała.

Skwalan, pozyskany z oliwy z oliwek, ma wiele cennych właściwości

Jest szybko wchłaniany przez skórę i nie pozostawia tłustej warstwy. Ma działanie wygładzające, zmiękczające i regenerujące. Ponieważ wnika głębiej w skórę, nawilża ją i odżywia. Nie zatyka porów. Odbudowuje płaszcz lipidowy na skórze, przez co zapobiega jej wysuszaniu. Jest też nośnikiem witamin A i E oraz koenzymu Q10.

Dobrze służy delikatnej, dojrzałej cerze oraz wrażliwej i delikatnej cerze naczynkowej.

Polecany jest do łagodzenia podrażnień skóry, szczególnie po ekspozycji na słońce. Redukuje blizny potrądzikowe i wspiera gojenie się niewielkich uszkodzeń na skórze, w tym wszelkiego typu zadrapań. Zapobiega powstawaniu przebarwień na skórze, ponieważ chroni przez promieniowaniem UV. Może być stosowany codziennie, także do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu. Kilka kropel dodane do kremu pomaga w rozprowadzaniu go na skórze.

Więcej o: